Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

Hond likt aan zijn poot
Cyriel Van Steen
05 januari 2023
3 min. leestijd

Likt je hond vaak aan zijn poot of poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 

Oei, mijn hond likt aan zijn pootjes! Zo verhelp je het

Als je hond zijn poot vaak likt, kan dit wijzen op een probleem. En het likken op zichzelf kan dan weer andere problemen in de hand werken, zoals wondjes en infectie. Wij gingen voor jou op onderzoek naar de oorzaken van obsessief likken. Bovendien vertellen we je hoe je je hond kan helpen:

1. Je hond heeft een wondje

Warm asfalt in de zomer, kastanjebolsters in de herfst, strooizout in de winter… De pootjes van je hond krijgen veel te verduren. Zo scheurt je hond al eens een nagel of heeft hij een kloofje tussen zijn tenen. Controleer dus even of je een wondje vindt en of het ontsmet moet worden. Is het wondje groot en diep of ontstoken, ga dan zeker langs de dierenarts.

2. Je hond heeft jeuk

Als je hond een allergie of voedselintolerantie heeft, kan hij ondragelijke jeuk krijgen. Om de jeuk te verlichten, likt hij dan aan zijn pootjes. Die worden dan nat waardoor hij een voetschimmel of gistinfectie kan ontwikkelen. Zeker als je hond ook last heeft van een lager energieniveau, diarree en een doffe vacht, kan dit wijzen op voedselallergie. Je dierenarts kan in dat geval onderzoek uitvoeren en hulp bieden! Hierbij kan het dus ook interessant zijn om over te schakelen naar hypoallergene hondenvoeding aangepast aan de noden van je hond.

 

3. Je hond heeft pijn

Als je hond last heeft van artrose, dan zal hij aan zijn gewrichten likken om de pijn te verzachten. Vooral oudere honden of puppy’s met groeipijnen hebben hier weleens last van. Pijnstilling en aangepaste hondenvoeding kan in dit geval soelaas bieden. De hondenbrokken van Just Russel bevatten bijvoorbeeld glucosamine en chrondoïtine om je hond soepel te houden. Voor een echte gewrichtsboost, kan je je hond ook een voedingssupplement geven, zoals deze Hip & Joint Soft Boost.

4. Je hond heeft gevoelige voetzooltjes

Heeft je hond gevoelige voetzooltjes, dan kan hij snel brandwonden en blaren oplopen. Bijvoorbeeld op warm asfalt of als die op ruwe ondergrond achter een bal aan rent. In een poging de pijn te verzachten, likt je hond dan aan zijn poot. Breng een bezoekje aan de dierenarts en informeer naar hondenschoentjes om de tenen van je hond in de toekomst te beschermen.

5. Je hond verveelt zich of is bang

Stress en verveling bij je hond kan leiden tot ongezond gedrag, zoals overmatig likken aan de pootjes. Een beetje zoals nagelbijten tijdens een spannende film of een saaie les. Geef hem dus een kauwsnack of -speeltje om zijn gedachten te verzetten. Zo voorkom je erger, zoals schimmelinfecties of kale plekken. Ook kun je een kalmerend hondensupplement geven als snoepje, dit vermindert de stress en angst bij een hond.

Op zoek naar bezigheidstherapie voor je hond? Maak watermeloenijs voor je Buddy of trakteer hem op een kauwspeeltje met bananenvulling voor honden.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen

Wandelingen met je hond

28 oktober 2021
Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Labrador aan het spelen in het water

11 speelse hondenrassen voor eindeloos speelplezier

15 augustus 2022
Op zoek naar een speels hondenras dat gek is op ravotten of een rondje hardlopen? Ontdek de 11 meest speelse hondenrassen in deze blogpost!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Hondenvoer online kopen: alles wat je moet weten

27 januari 2023
Twijfel je om hondenvoer online te kopen? In deze blog zullen we de voordelen van online hondenvoer bespreken en hoe je de beste keuze maakt voor je hond.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hond die zich onder de tafel verstopt

Mijn hond is bang van onweer!

24 november 2022
Waarom is mijn hond bang van onweer? Wist je trouwens dat honden onweer kunnen aanvoelen? Lees deze blog en ontdek meer over honden die bang zijn van onweer en hoe jij ze kan geruststellen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Beagle op hondenstrand met blauwe lucht loopt naar camera|Bruine corgi staat op hondenstrand met tong uit mond|Witte maltichon hond ligt op hondenstrand en kijkt naar zonsondergang.|Zwarte bordercollie ligt op wit bankje op de dijk in Knokke|Golden labrador speelt in de zee met blauwe bal in mond

Naar het strand met je hond: dit zijn de 10 leukste hondenstranden!

15 juli 2022
Twijfel je welke stranden ook hondenstranden zijn? Ontdek hier op welke stranden in België en Nederland je hond mag rennen in het zand!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Kleine bruine hond loopt weg op straat|Honden zijn weggelopen om te paren en ruiken aan elkaar op heuvel met gras en blauwe hemel

Help, mijn hond loopt weg! Dit doe je eraan.

23 augustus 2022
Paniek, je hond loopt weg! Hier vind je de 5 belangrijkste redenen waarom je hond de benen neemt en hoe je hem zijn vluchtgedrag afleert.
Odile Geirnaert