10 leuke losloopgebieden voor honden

Odile Geirnaert
15 maart 2021
4 min. leestijd

Wandelen is een leuke en gezonde activiteit zowel voor jou als je hond. In Vlaanderen moet dat in de regel met je hond aangelijnd. Naast de kleinere hondenweides zijn er dus relatief weinig grotere losloopgebieden. Dat is een natuurgebied waar honden vrij kunnen rondlopen en spelen met vriendjes. Wat een vrijheid! Wij gingen voor jou op onderzoek en lijstten hier de mooiste losloopgebieden in Vlaanderen op, scrol dus zeker verder.

Waar mag mijn hond loslopen?

Wil je weten waar je hond wel mag loslopen in Vlaanderen? Ontdek dan deze 10 losloopgebieden voor honden:

1. Hoge Vijvers

wandelpad in hoge vijvers
In Hoge Vijvers vind je prachtige wandelpaden

In Hoge Vijvers vind je prachtige wandelpaden

De Hoge Vijvers is een natuurgebied  in de Noorderkempen. Dat is een streek in de provincie Antwerpen, vlak aan de grens met Nederland. Je vindt er 500 hectare bos, graslanden en akkers. In het gebied zelf moet je wandelen met je hond aangelijnd, maar er zijn ook hondenlosloopgebieden waar je viervoeter zich kan uitleven. Je kan hier dus een mooie wandeling maken en tussendoor stoppen in het losloopgebied.

https://www.natuurenbos.be/hogevijvers

2. Polders van Kruibeke

Mensen wandelen van een trap in een losloopgebied voor honden in de polders van kruibeke
Groen, groen en nog eens groen in de Polders van Kruibeke

Wandelen met je hond aan het water, hoe zalig is dat? In de provincie Antwerpen kan het in de Polders van Kruibeke naast de Schelde. Je vindt er een landschap van slikken, schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied… én een hondenlosloopgebied van 3000 m². Maar deze losloopzone is niet gewoon een open vlakte, je hebt er namelijk ook wandelpaden, grasvelden, banken om uit te rusten en zelfs een apart hondentoilet.

https://www.natuurenbos.be/polders-van-kruibeke

3. Ryckevelde

kasteel van ryckevelde
Het Kasteel van Ryckevelde is een must see in het Brugse Ommeland

Vlak bij Brugge, in West-Vlaanderen, vind je Ryckevelde bos. Beuken, eiken en naaldbomen tekenen er het landschap. Ook vind je hier een leuk hondenlosloopgebied met een vijver. Veel hondjes laten zich ’s zomers dan ook verleiden tot een verfrissende duik in het water. Want tijdens de zomermaanden is het risico op oververhitting reëel. Nog tips hoe je je hond kan doen afkoelen? Die ontdek je in onze blog ‘Oververhitting van de hond: 4 nuttige tips!’.

https://www.natuurenbos.be/ryckevelde

4. Wolfsputten

open veld
In Wolfsputten vind je een uitkijkpunt met wauw-effect

Vlak bij Brussel vind je de natuurparel Wolfsputten, ooit een kalksteengroeve. Daar is niet een, maar twee hondenlosloopgebieden waar je hond zich kan uitleven. Ook groeit er weelderige flora zoals narcis, daslook en boshyacint. Haal die camera dus maar boven! En als hoogtepunt van je wandeling kan je het landschap bewonderen vanuit een modern uitkijkpunt. Dé perfecte locatie voor een hondenwandeling.

https://www.natuurenbos.be/wolfsputten

5. De Gavers

man met verrekijker in natuur
De Gavers is geliefd bij honden-, natuur- en sportliefhebbers

Provinciaal domein De Gavers in de buurt van Kortrijk, West-Vlaanderen, is een populaire plek onder hondeneigenaren. Waarom? Omdat er een twee losloopgebieden te vinden zijn. Een voor kleine hondjes, en een voor grotere, goed voor 10 000m² losloopzone! Het is dus zeker de moeite waard om je hond mee op schok te nemen naar De Gavers.

https://www.harelbeke.be/de-gavers 

6. Achterste en Wildertse duintjes

wandelroute in bos
Een bord toont je waar je hond los mag lopen in de Achterste en Wildertse duintjes

De Achterste en Wildertse duintjes ligt in Essen aan de grens met Nederland. Het is een reliëfrijk en gevarieerd bos in de provincie Antwerpen waar je een hondenlosloopgebied vindt van bijna twee hectare. Een losloopzone dat zich tussen de bomen bevindt dus, wat het voor je hond alleen maar leuker maakt. Hou hem wel goed in de gaten zodat je hem niet kwijtraakt.

https://www.natuurenbos.be/wildertseduintjes

7. Gerhagen

vijver in gerhagen
Ook de zonsondergang in Gerhagen is de moeite waard

Dit is zeker een van onze favoriete losloopgebieden voor honden. Het natuurgebied Gerhagen is gelegen in Tessenderlo, in de provincie Limburg. Dit domeinbos wordt gezien als de groene long van Tessenderlo. Het is samen met de Merodebossen een van de grootste aaneengesloten boscomplexen van Vlaanderen, wat het dus zeker ook ideaal maakt voor grote hondenwandelingen. Hier vind je een hondenlosloopgebied van 7,5 hectare. Of beter gezegd een losloopbos, wat het fantastisch maakt voor honden. Het heeft zelfs een puppyzone voor honden jonger dan 6 maanden. Een echte hondenhemel dus.

8. Mechelse Heide

wandelpad tussen lavendel
Waan je in de Mechelse Heide vanaf augustus in een paars paradijs

De Mechelse Heide is een glooiend landschap en een van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. Het is gelegen in Maasmechelen in de provincie Limburg aan de grens met Nederland. Je kan er wandelen door bossen, heide en langs verlaten groeves. Je vindt hier niet een, ook niet twee, maar wel liefst drie hondenlosloopgebieden. Dit magische plekje is dus perfect voor rustgevende wandelingen met je hond. Denk je er ook aan te stoppen in een van de losloopzones?

https://www.natuurenbos.be/mechelseheide

9. Meerdaalwoud en Heverleebos

losloopgebied in heverleebos
In het Meerdaalwoud en Heverleebos vind je drie hondenzones

In dit stukje rustgevende natuur is ook je hond welkom. De provincie Vlaams-Brabant heeft er namelijk drie losloopgebieden afgebakend waar je hond vrij mag rondlopen. De losloopzones in het Meerdaalwoud en Heverleebos liggen aan De Speelberg, De Jacht en aan De Torenvalk. In dit bos kan je ook kamperen, en in amper tien minuten rijden sta je in de bruisende stad Leuven.

Meer losloopgebieden in deze mooie streek kan je vinden op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

10. Bredene

hond aan het spelen in zee bredene
Plezier op het strand gegarandeerd in de badstad Bredene

Het leukste losloopgebied hebben we als laatste bewaard, namelijk het strand van Bredene in West-Vlaanderen. Vanaf 15 oktober tot en met 15 maart mag je wandelen aan zee met je hond, hoe cool is dat? Hier kan je je huisdier echt zo veel laten rennen en ravotten als hij wil. Hou er wel zeker rekening mee dat er in de zomer een andere regeling is voor honden op het strand, check dus zeker de website van de stad Bredene!

https://www.dekust.be/nl/honden/bredene

De leukste losloopgebieden volgens Just Russel-klanten

Op Instagram hadden wij aan Just Russel-klanten gevraagd naar leuke wandelgebieden. Dit waren hun antwoorden:

  1. West-Vlaanderen: De oude Leiewandelroute in Bavikhove volgens Celeste Berton.
  2. Antwerpen: rond het meer bij de Hazewinkel volgens Annie Timmermans
  3. Oost-Vlaanderen: de Kalkense Meersen volgens Nick Baetens.

Vergeet dit niet op wandeling met je hond in een losloopzone!

Sommigehondenzones zijn groot. Zorg er dus voor dat jouw hond goed luistert en dat je hem altijd in het oog houdt.

Kijk ook even na of de vaccinaties van je hond in orde zijn voordat je hem laat spelen met andere honden. Lees hier alles over in onze blog over vaccinaties voor honden.

We hopen dat jullie hiermee verder kunnen en leuke uitstapjes kunnen plannen met je hond!

Win een wandelpakket!

[fluentform id=”23″]

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag