10 leuke losloopgebieden voor honden

hond loopt in bos
15 maart 2021
4 min. leestijd

Het is belangrijk om voldoende te bewegen met je hond. Wandelen is een leuke activiteit zowel voor jou als je hond.

Waar mag mijn hond loslopen?

Wandelen met je hond is iets dat alle hondeneigenaren dagelijks doen, het is nodig om onze lieve viervoeters in beweging en fit te houden. Ze vinden het zelf ook super fijn om met ons op stap te gaan. De meeste wandelingen gebeuren met de hond aangelijnd. Omdat we hier in Vlaanderen maar heel weinig losloopgebieden hebben waar dit mag. Toch vinden we het wel eens leuker om onze schatjes los te kunnen laten zodat ze kunnen ravotten en spelen. Wat we meestal tegenkomen zijn kleine hondenweides, maar deze vind ik persoonlijk niet zo fijn. Daarom ben ik eens opzoek gegaan naar de beste plekjes waar je jouw hond even los kan laten.

1. Hoge Vijvers

wandelpad in hoge vijvers

In Hoge Vijvers heb je prachtige wandelpaden

De hoge vijvers is een natuurgebied gelegen in Noorderkempen vlak aan de grens met Nederland. Je vindt er 500 hectare bos, graslanden en akkers. In het gebied zelf moet je wandelen met de hond aangelijnd maar er bevinden zich enkele hondenlosloopgebieden waar jouw viervoeter wat kan uitleven.. Je kan hier een leuke wandeling doen en tussendoor even stoppen in het losloopgebied. (provincie Antwerpen)

https://www.natuurenbos.be/hogevijvers

2. Polders van Kruibeke

 

Groen, groen en nog is groen in de Polders van Kruibeke

Wandelen met je hond aan het water, hoe zalig is dit? In de provincie Antwerpen kan het, meer specifiek in de polders van Kruibeke, gelegen naast de Schelde. Je vindt er een landschap van slikken, schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Hier vind je een hondenlosloopgebied van wel 3000 m². Maar deze losloopzone is niet gewoon een open vlakte zoals de meeste, je hebt er namelijk ook wandelpaden, grasvelden, banken om uit te rusten en zelfs een apart hondentoilet.

https://www.natuurenbos.be/polders-van-kruibeke

3. Ryckevelde

kasteel van ryckevelde

Kasteel van Ryckevelde

Vlak bij Brugge vind je Ryckevelde. Je hebt er landschap van beuken, eiken en naaldbomen. Deze zet ik erbij omdat je hier een leuk hondenlosloopgebied vind met een vijver. Veel hondjes vinden het tof om eens een plons in het water te nemen.

Vooral in de zomer is het een super handige manier om je hond te laten afkoelen. Wil je nog wat meer tips over hoe je uw hond kan afkoelen in de zomer? Bekijk dan onze blog over tips voor afkoeling voor honden bij warm weer.

https://www.natuurenbos.be/ryckevelde

4. Wolfsputten

open veld

Uitkijkpunt Wolfsputten

Hier vind je niet 1 maar 2 hondenlosloopgebieden waar jouw hond zich even kan uitleven. Wolfsputten is één van de mooiere plekken om te wandelen met je hond..  Je vindt er mooie flore zoals narcis, daslook en boshyacint, leuk voor wie ook graag mooie foto’s trekt. Dé perfecte locatie voor hondenwandelingen, vlak bij Brussel.

https://www.natuurenbos.be/wolfsputten

5. De gavers

man met verrekijker in natuur

Mooie bloemen in de Gavers

Dit is een populaire plek bij de hondeneigenaren. Waarom? Dit omdat je er een losloopgebieden hebt van maar liefst 10000 m². Het is dus zeker de moeite waard om een bezoekje te gaan doen bij De Gavers. De Gavers bevindt zich in West Vlaanderen in de regio Kortrijk.

https://www.west-vlaanderen.be/vrije-tijd-en-toerisme/provinciale-domeinen-en-bezoekerscentra/de-gavers/twee-unieke

6. De achterste en wildertse duintjes

wandelroute in bos

Ingang hondenspeelzone

De achterste en wildertse duintjes is gelegen in Essen aan de grens met Nederland. Het is een mooi stuk bos waar je een super groot  hondenlosloopgebied kan vinden. Deze losloopzone is niet gewoon een stuk veld maar bevindt zich tussen de bomen wat het voor de honden toch wel wat leuker maakt. Je moet wel zien dat je uw hond goed in het oog houd. Je kan er ook gewoon een leuke wandelroutes doen met je hond tussen de mooie bomen. (provincie Antwerpen)

https://www.natuurenbos.be/wildertseduintjes

7. Gerhagen

vijver in gerhagen

zonsondergang in Gerhagen

Dit is zeker 1 van mijn favoriete losloopgebieden voor honden. Het natuurgebied Gerhagen is gelegen in Tessenderlo. Gerhagen wordt gezien als de groene long van Tessenderlo. Het is samen met de Merodebossen één van de grootste aaneengesloten bossen complexen van Vlaanderen wat het dus zeker ook ideaal maakt voor grote hondenwandelingen. Hier vind je een hondenlosloopgebied van 7,5 ha groot. Het is eigenlijk eerder een losloopbos wat het super tof maakt voor de honden. Het heeft ook zelfs een puppy zone voor honden onder de 6 maanden. Dit is heaven voor honden. (provincie Limburg)

https://www.tessenderlo.be/nieuwsdetail/2694/tessenderlo-heeft-een-van-de-grootste-losloopbossen-voor-honden-in-vlaanderen

8. Mechelse Heide

wandelpad tussen lavendel

Paars paradijs

De Mechelse heide is een golvend landschap en is 1 van de grootste heidegebieden in vlaanderen. Het is gelegen in Maasmechelen aan de grens met Nederland. Je kan er wandelingen doen door bossen, heide en langs verlaten groeves. Je hebt hier niet 1, ook niet 2 maar wel liefsts 3 hondenlosloopgebieden. Dit magisch plekje is dus super tof om een toffe wandelingen te doen om ondertussen te stoppen aan 1 of meerder losloopzones. (provincie Limburg)

https://www.natuurenbos.be/mechelseheide

9. Meerdaalwoud en Heverleebos

losloopgebied in heverleebos

Prachtige bossen

In dit prachtig stuk natuur vind je ook een tof plekje om heen te gaan met jouw trouwe viervoeter. Het is een afgebakend stuk bos waar de honden vrij kunnen rondlopen. De losloopzone bevindt zich aan de speelberg en noemt Hondenlosloopzone speelberg. Het is ook een tof plekje waar je kan gaan kamperen. Het licht amper drie kilometer van de bruisende stad Leuven. (provincie Vlaams-Brabant)

https://www.natuurenbos.be/meerdaalwoud-en-heverleebos

10. Bredene

hond aan het spelen in zee bredene

Plezier op het strand gegarandeerd in Bredene

Het leukste heb ik voor als laatste behouden, namelijk het strand van Bredene. Vanaf 15 oktober tot en met 15 maart mag je wandelen aan zee met je hond, hoe cool is dat?. Hier kunnen ze echt zo veel rennen en ravotten als ze willen.  Hou er wel zeker rekening mee dat er in de zomer een andere regeling is voor honden op het strand, check dus zeker hun website! (Provincie West-Vlaanderen)

https://www.dekust.be/nl/honden/bredene

Tips van Just Russel klanten

Op Instagram hadden wij aan Just Russel klanten de vraag gesteld of ze leuke wandelgebieden kenden, dit waren de antwoorden:

  1. De oude Leiewandelroute in Bavikhove volgens Celeste Berton.
  2. Rond het meer bij de Hazewinkel volgens Annie Timmermans
  3. De Kalkense Meersen in Oost-Vlaanderen van Nick Baetens.

Heb je nog suggesties? Deel ze met ons hieronder.

Samenvatting

Ik hoop dat jullie hiermee verder kunnen en leuke uitstappen kan plannen met je hond.

Let wel op: sommige van deze hondenzones zijn heel groot dus zorg ervoor dat jouw hond goed luistert en dat je hem altijd in het oog oud. Veel plezier op je wandelavonturen!

Kijk ook even na of de vaccinaties van jouw hond in orde zijn voordat je hem laat spelen met andere honden. Lees hier onze blogpost over vaccinaties voor honden.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag