Verstopping bij je hond oplossen doe je zo!

Een Bichon die geconstipeerd is tijdens een wandeling
Odile Geirnaert
13 februari 2023
5 min. leestijd

De ene hond heeft nooit last van diarree. De andere hond is net heel gevoelig voor zijn maag. Constipatie is erg vervelend voor je hond. Het is tijd om te achterhalen wat de oorzaak van dit probleem is. In onderstaande blog kun je alle oorzaken en oplossingen vinden om de verstopping bij je hond te verklaren. Scroll verder en ontdek er alles over!

Wat is verstopping bij een hond?

Wanneer je hond zich moeizaam of minder vaak ontlast, betekent het dat je hond last heeft van constipatie. Een ander woord voor constipatie is obstipatie of verstopping. Vaak is de ontlasting zeer droog en kan het bloed bevatten. Snel in paniek slaan is zeker niet nodig. Het kan wel eens zijn dat je hond eenmalig last heeft van constipatie. Je hoeft pas in te grijpen als je hond hier meerdere keren last van heeft. Neem contact op met de dierenarts wanneer je hond zich moet inspannen om zich te ontlasten in combinatie met het hebben van weinig eetlust. 

Waarom heeft mijn hond verstopping?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je hond last kan hebben van verstopping:

  • Doorgeslikte vreemde voorwerpen (bijvoorbeeld gras, haar, speeltjes,…)
  • Een trage darmwerking
  • Uitdroging: Je hond is uitgedroogd door onvoldoende water te drinken. Ook kan het zijn dat je je hond meer water geeft dan zijn lichaam wenst. 
  • Een klit haar die de doorgang van de ontlasting moeilijk maakt
  • Vergrote prostaat bij reuen: Reuen die niet gecastreerd zijn kunnen problemen krijgen met hun prostaat. Hierbij krijgen de honden soms ook klachten zoals een blaasontsteking. De darm kan ook dichtgedrukt worden door een ontsteking of zelf een tumor. Door die zwellingen kan je hond een verstopping krijgen.
  • Tumor of massa in het darmkanaal
  • Hernia: Dieren die al wat ouder zijn, kunnen last krijgen van hun achterste ruggenwervels en de bekkenspieren. Hierdoor kunnen ze niet meer goed ontspannen of persen. Het gevolg hiervan is dat ontlasting achterblijft in het darmkanaal.
  • Ontstoken of verstopte darmkanaal
  • Ontstoken of verstopte anaalzakjes
  • Bijwerkingen van medicijnen
  • Orthopedische of neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld Artitis, waardoor de hond niet kan zitten)

Is verstopping bij een hond gevaarlijk?

Verstopping bij een hond kan gevaarlijk zijn. Wanneer de verstopping lang blijft aanslepen, zal de stoelgang zich ophopen in het spijsverteringsstelsel. Dit is zeer pijnlijk voor de hond. Hierdoor kan het lichaam van de hond zijn afvalstoffen niet via de normale gang uitscheiden, waardoor de darmen deze proberen te evacueren via het bloed. Op deze manier komen er giftige stoffen in de bloedbaan terecht en kan je hond een bloedvergiftiging oplopen. 

Hoe lang mag een hond zonder te ontlasten?

Een gezonde hond kan gedurende 24 uur zonder zich te ontlasten. Het is niet meteen schadelijk wanneer een hond langer dan 48 uur niet poept. Probeer goede manieren te vinden om jouw hond te doen poepen of ga eens langs bij de dierenarts. 

Maak lange wandelingen om een gezonde stoelgang aan te moedigen. Hierdoor komen de darmen van jouw hond in beweging. Gaan lopen, jagen of spelen zijn allemaal perfecte strategieën om een gezonde spijsvertering te stimuleren. 

5 tips om verstopping bij je hond op te lossen

Wanneer je hond last heeft van constipatie kan je enkele tips toepassen. Wij geven je alvast vijf goede tips waarmee je het probleem kunt oplossen. Als je na meerdere dagen alle tips hebt opgevolgd zonder enig resultaat, is het best dat je contact opneemt met de dierenarts. 

1. Geef je hond voldoende te drinken 

Vochtige voeding is beter voor een hond met constipatieproblemen. Deze voeding glijdt makkelijker door de darmen van je hond. Honden die te weinig water drinken, zullen een harde stoelgang hebben, die zich zeer moeilijk in beweging laat brengen. Geef je hond voldoende water en natte voeding. Op deze manier kan je hond zich beter hydrateren. Industriële brokken zijn meestal droog en verergeren de verstopping. Verse voeding bevat meer vocht, waardoor de stoelgang zachter wordt en het sneller kan uitscheiden. 

2. Geef je hond een vezelsupplement met probiotica

Verkeerde voeding kan een oorzaak zijn van constipatie bij honden. Wanneer er te weinig vezels aanwezig zijn, kan dit leiden tot verstopping of constipatie. Vezels zorgen ervoor dat de poep zacht blijft, maar ze dragen ook bij aan een gezonde werking van de darmen doordat ze de groei van goede bacteriën stimuleren. 

Om diarree of constipatie tegen te gaan, heeft je hond probiotica nodig. Dit zijn gezonde bacteriën die de darmflora van je hond in balans houden. De digestion honden vitamines van Just Russel  zorgen voor een vlotte spijsvertering. Deze smakelijke hondensnacks zitten boordevol voedingsvezels en natuurlijke probiotica. Daarnaast brengen ze de darmflora terug in balans. 

3. Geef je hond voldoende beweging

Bij beweging werken alle spieren in het lichaam van een hond via de dikke darm het beste. Probeer minstens twee keer per dag een lange wandeling te maken met je hond. Dit voor minimaal een uur lang. 

4. Breng je hond tijdig naar de dierenarts

Als je na meerdere dagen alle tips hebt opgevolgd zonder enig resultaat, is het best dat je contact opneemt met de dierenarts. 

Aan de hand van een röntgenfoto kan de dierenarts de stoelgang duidelijk zien. Daarna kan ze een duidelijke diagnose stellen. De oorzaak van dit probleem kan ook achterhaald worden via bijkomende onderzoeken, zoals een bloedonderzoek of een neurologische screening.

5. Geef je hond een buikmassage

Een hondenmassage kan jouw hond aanmoedigen om zich te ontlasten. Sommige gebieden die ingedrukt worden, kunnen de stoelgang stimuleren. De gebieden die het best gestimuleerd raken, zijn de rug, de zijkanten van het ruggengraat en de buik. Ook kan het helpen om de dijen, bilspieren, oren en voorhoofd van de hond te masseren.

Enkele stappen om je hond te masseren:

  1. Begin door je hond te laten zitten of hurken.
  2. Plaats je twee handen over de bovenste nek met beide handpalmen elkaar aan.
  3. Oefen lichte druk uit. 
  4. Strijk daarna langzaam naar de onderrug. Zorg ervoor dat je beide handen alleen aan de zijkanten van de ruggengraat zijn. Ga er niet direct overheen.
  5. Doe dit allemaal minstens 15 keer opnieuw. Als je hond blij is, kun je dit een 30-tal keer doen.
  6. Voer de massage eenmaal per week uit. Kijk of er verandering is in de hond zijn stoelgang.

Meer te weten komen over de ontlasting van je hond? Lees een van deze blogs:

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag