Groene stoelgang bij mijn hond: wat betekent het?

Cavalier king charles hond ligt in gras met blauwe hemel en wolken op achtergrond
Odile Geirnaert
11 augustus 2022
4 min. leestijd

Groene ontlasting zie je best vaak bij honden. Dat is ook de reden waarom veel hondenbaasjes zich er geen zorgen over maken, toch is dat soms wel nodig. Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw hond groene ontlasting heeft, in deze blog lees je wanneer je er extra aandacht aan moet besteden.

Waarom heeft mijn hond groene ontlasting?

Groene ontlasting bij een hond wijst vaak op stukjes gras die hij heeft gegeten. Dat is een veelvoorkomend scenario. In dat gras (en ander plantaardig voedsel) zit een stofje genaamd chlorofyl met een sterk pigment waardoor de ontlasting van je hond groen kleurt. Vaak niets om je zorgen over te maken! Aan de andere kant, als je hond geen gras heeft gegeten, kan er ook iets anders aan de hand zijn, zoals darminfectie of een vergiftiging.

Is groene stoelgang bij mijn hond gevaarlijk?

Ja en nee. Of groene stoelgang bij je hond gevaarlijk is, hangt af van de oorzaak. Honden eten namelijk gras als ze darm- of maagklachten hebben. Gras helpt hen dan te braken of te ontlasten. Daarnaast kan het groene pigment in de ontlasting ook ontstaan door een stofje in ratten- of muizenvergif. Je hond kan dan inwendige bloedingen krijgen, en dat is wél levensgevaarlijk is. Ga dus snel langs bij je dierenarts voor een onderzoek, zeker als je ook volgende symptomen herkent:

  • De stoelgang van je hond is groen en vettig.
  • De stoelgang van je hond is groen en bevat bloederige strepen.
  • De stoelgang van je hond is groen en slijmerig.

Wat kan ik doen tegen groene stoelgang bij mijn hond?

Als de ontlasting van je hond groen is door te veel gras te eten, neem dan het dieet van je hond onder de loep. Hij komt misschien vitaminen tekort of voelt zich misselijk door voedselallergie waardoor hij gras gaat eten. Daarnaast moet je er uiteraard voor zorgen dat er nergens rattenvergif of muizenvergif ligt waar je hond aan zou kunnen, maar daar heb je soms geen invloed op.

Wat is een normale kleur voor de poep van mijn hond?

Gezonde ontlasting van je hond is bruin van kleur en heeft een vaste vorm. Dit kan variëren van licht- tot donkerbruin, afhankelijk van de voeding van je hond. Een donkerbruine kleur wijst dan op een eiwitrijk dieet. Toppie, want eiwit is de belangrijkste voedingsstof voor honden. Let er wel op dat de stoelgang niet zwart is, want dat kan wijzen op interne bloedingen. Meer daarover lees je in onze blog Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?

Met deze 3 tips breng je de darmen van je hond in balans!

1. Als je merkt dat de groene ontlasting komt door darmproblemen, moet je dit zo snel mogelijk aanpakken. Bij problemen met de darmen, wordt vaak probiotica en prebiotica aangeraden. Die twee herstellen de darmflora van je hond.

Een supplement van Just Russel om de darmflora van de hond te verbeteren

2. De darmen van honden hebben wel wat vijanden: stress, ouderdom, antibiotica, … hebben allemaal een negatieve impact op de darmen. Probeer deze factoren te beperken en hou bij een oudere hond altijd rekening met gevoelige(re) darmen.

3. Gezonde, kwalitatieve hondenvoeding is het begin van gezonde darmflora. Zorg dat er genoeg eiwitten inzitten zodat jouw hond een gezonde stoelgang heeft. Als je hond vaker last heeft van darmproblemen, is het een goed idee om over te stappen op gepersonaliseerd hondeneten. Bij Just Russel zorgen we ervoor dat de voeding van je hond afgestemd is op zijn spijsvertering, vacht, ras en veel meer. Als je interesse hebt, kan je hier meer lezen over hondenvoeding voor een gezonde stoelgang.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag