Artrose bij honden: wat kan ik eraan doen?

Oude zwarte hond met artrose zit op de grond en kijkt in camera.
Odile Geirnaert
25 mei 2022
4 min. leestijd

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij honden en de nummer één oorzaak van chronische pijn bij honden. Deze aandoening komt voor bij 20% van alle honden ouder dan één jaar. Grote hondenrassen kunnen ergere klinische symptomen ontwikkelen, echter kan elke hond onafhankelijk van grootte en ras getroffen worden naarmate de leeftijd vordert. We zien wel dat artrose het meest wordt gezien bij oudere honden met overgewicht. Deze aandoening is erg lastig en pijnlijk voor je hond! De aandoening roept bij baasjes ook veel vragen op: wat is artrose? Wat zijn de symptomen? Kan mijn hond genezen van deze gewrichtsziekte? In deze blog beantwoorden we al je vragen. Scrol snel verder!

Wat is artrose bij honden precies?

Artrose bij een hond of osteoarthritis is een vorm van reuma bij honden waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner en zachter wordt. Daardoor slijt het af en vangt het minder schokken op als je hond speelt of loopt. Je hond wordt dus letterlijk minder soepel, zoals roest een fiets doet schokken. Naast slijtage ontstaan vaak ontstekingen in de knieën, ellebogen, heupen, tenen en rug- en nekwervels. Erg pijnlijk voor je hond!

Wat zijn de symptomen van artrose bij honden?

De symptomen van artrose bij honden zijn:

 • janken of piepen bij aanraking,
 • verminderde lichaamsbeweging,
 • trager lopen,
 • regelmatig pauzeren tijdens wandelingen,
 • moeilijker opstaan of gaan liggen,
 • gedragsveranderingen,
 • kreupelheid of stijfheid (vaak na lange rust),
 • likken aan gewrichten,
 • afname van spieren,
 • verdikking van de gewrichten,
 • verergering van de symptomen bij koud en nat weer.

Helaas is het moeilijk om artose te herkennen bij je hond. Hij kan zijn pijn namelijk heel goed verbergen.  

Vaak wordt er ook gedacht dat artrose normaal is naarmate je hond ouder wordt. Maar dat klopt niet! Je hond kan erg lijden onder de pijn van artrose. Wanneer je hond symptomen vertoont moet je dus contact opnemen met een dierenarts.

Hoe lang kan een hond leven met artrose?

Een hond met artrose leeft even lang als andere honden. Geen levensbedreigende aandoening dus! Wel kan je hond zo hevig lijden dat euthanasie zich opdringt. En zijn levenskwaliteit? Die verbetert er ook niet op door ontstekingen en slijtage van de gewrichten. Ook een hond met gewrichtsproblemen heeft dus alle zorg nodig!

Artrose bij honden kan je niet genezen. Zorg dus voor een gezonde levensstijl en voeding die helpen artrose te voorkomen.

Welke medicatie moet mijn hond krijgen bij artrose?

Het voornaamste doel van de behandeling is symptomatisch, zijnde het reduceren van pijn om de honden een zo goed mogelijke levenskwaliteit te bieden. Tot op heden is er nog steeds geen curatieve behandeling dus met medicatie kan je artrose bij honden niet genezen. Bij artrose vraagt de behandeling om een multimodale aanpak. Daarmee bedoelen we dat verschillende factoren een rol spelen in de aanpak van artrose: niet enkel de medicamenteuze aanpak is van belang zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, ook gewichtscontrole, voedingssupplementen, een verandering in dieet en beweging spelen een rol. Een voorbeeld van voedingssupplementen dat gebruikt kunnen worden zijn chondroïtine, glucosamine en omega 3. Deze laatste werkt namelijk als natuurlijke ontstekingsremmer en kan je vinden in zalmolie.

Experimenteer in ieder geval nooit met medicatie die voor mensen bedoeld is. Pijnstillers zoals paracetamol zijn bijvoorbeeld dodelijk voor honden.

Kan mijn hond genezen van artrose?

Artrose bij honden is helaas ongeneeslijk. Kraakbeen herstelt zichzelf namelijk nauwelijks. Wel kan je je hond de klachten van artrose zo lang mogelijk besparen met de juiste medicatie, supplementen, voeding en levensstijl.

7 tips om te zorgen voor je hond als hij artrose heeft

Naast de behandeling die je dierenarts voorstelt, kan je de levenskwaliteit van je hond bij artrose verhogen met deze tips:

1. Zorg voor een rustige omgeving

Je hond kan door artrose gevoeliger zijn voor geluid. Bied je hond een eigen rustig plekje uit de buurt van andere dieren en kinderen.

2. Wees geduldig

Geef je hond de tijd en steun die hij of zij nodig heeft. Maak je bijvoorbeeld niet kwaad wanneer wandelingen langzamer gaan door de artrose.

3. Masseer je hond

Wanneer je je hond een zachte massage geeft, stimuleer je de bloedcirculatie. Je hond ervaart hierdoor een gevoel van rust en ontspanning en daarnaast is het ook een moment voor jullie samen. Het is wel belangrijk om de massage correct uit te voeren. Een verkeerde massage kan namelijk pijn doen.

4. Bied je hond een goede slaapplaats

Zorg dat je hond zacht kan liggen en slapen. Er bestaan speciale bedden voor honden met artrose, zoals waterbedden en hangmatten. Zo kan je hond makkelijker opstaan uit zijn of haar slaapplaats.

5. Ga overgewicht tegen

Artrose komt vaker voor bij te zware honden. Je kan het lijden verminderen door hem of haar te helpen afvallen. Hoe minder gewicht je hond hoeft te dragen, hoe minder de gewrichten en botten worden belast. Vraag je dierenarts ook zeker om hulp voor een specifiek dieetprogramma als je hond te veel weegt.

6. Laat je hond genoeg bewegen

Ook voor honden met artrose is voldoende beweging essentieel. Het is wel verstandiger om regelmatig korte wandelingen te maken in plaats van één lange wandeling. 

7. Kleed je hond goed aan

De symptomen van artrose kunnen intenser worden bij koud en nat weer. Om je hond te helpen, kan je hem of haar warm houden met een jasje als je buiten gaat wandelen.

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag