Waarom is mijn hond geconstipeerd?

klein wit geconstipeerd hondje ligt zielig op beige fauteuil
Odile Geirnaert
01 januari 1970
4 min. leestijd

Heeft je huisdier last van droge en harde stoelgang? En zie je hem telkens met alle macht kleine konijnenkeuteltjes persen? Dan is je hond waarschijnlijk geconstipeerd. Tijd dus om te achterhalen waarom je hond last heeft van verstopping en hoe je hem van dit vervelende kwaaltje af helpt! 

Hoe weet je of je hond geconstipeerd is?

Een geconstipeerde hond vertoont deze symptomen:

  • Moeizaam ontlasten
  • Stevige, droge, harde ontlasting
  • De ontlasting valt uit elkaar
  • Het achterwerk van je hond kan uitpuilen
  • Je hond is onrustig
  • Je hond kan zich misselijk voelen en overgeven
  • Je hond schuift met zijn achterste over de grond
  • Je hond heeft minder eetlust
  • Je hond draait cirkeltjes
  • Je hond piept of jankt

Waarom is mijn hond geconstipeerd?

Als je hond geconstipeerd is, ligt dit vaak aan een combinatie van allerlei factoren. Hier lees je de 5 meest voorkomende oorzaken van verstopping bij honden:

1. Je hond is al wat ouder

Honden op leeftijd zijn vaker geconstipeerd omdat hun metabolisme trager werkt. De uitwerpselen doen er dan wat langer over om de darmen te passeren, waardoor ze wat uitdrogen. En zo’n harde, droge drol uitpersen kost je hond veel moeite.

2. Je hond at iets wat moeilijk te verteren is

Afval, speeltjes, gras, haren, zand… Eigenlijk zowat alles behalve hondenvoeding of –snacks kunnen ervoor zorgen dat je hond geconstipeerd raakt. Ook stukjes bot of kauwbeentjes zijn door een hoog calciumgehalte moeilijker te verteren en kunnen voor file zorgen in de darmen van je huisdier.

3. Je hond heeft andere voeding nodig

Je hond kan ook geconstipeerd worden door zijn voeding. Als hij bijvoorbeeld goedkope brokjes eet die te weinig vezels en eiwitten bevatten, of als zijn voeding niet op maat gemaakt is van zijn spijsvertering. Ontdek hier hoe hondenvoeding op maat voor een gezonde stoelgang zorgt.

4. Je hond is geconstipeerd door dehydratatie

Een hond kan ook geconstipeerd raken als hij te weinig drinkt. Ook al krijgt hij voeding die goed is voor zijn darmen. Als een hond te weinig drinkt, onttrekken zijn darmen vocht uit zijn stoelgang en blijft er enkel droge, harde ontlasting over.

5. Je hond heeft een medisch probleem

Heeft je hond last van ontstoken anaalklieren, een hernia, stress of een darmtumor? Dan kan hij mogelijks niet ontlasten omdat hij te veel pijn voelt. Met als resultaat dat je hond geconstipeerd is. Haast je bij twijfel naar de dierenarts.

Wat moet ik doen als mijn hond geconstipeerd is?

Als je hond geconstipeerd is, kan je hem thuis gelukkig op verschillende manieren helpen. Hieronder geven we 5 tips om je hond van zijn verstopping af te helpen:

1. Geef je geconstipeerde hond voldoende te drinken

Als je hond geconstipeerd is, zorg steeds voor een kom vers water naast zijn voederbakje. Of giet wat water of ongezouten kippenbouillon bij zijn brokjes zodat hij onbewust meer vocht binnenkrijgt. Neem op wandelingen ook zeker een flesje water mee. Voornamelijk pups en oudjes moet je regelmatig een slokje aanbieden.

2. Laat je geconstipeerde hond wennen aan kauwsnacks

Laat je hond wennen aan het verteren van botten en droge kauwsnacks. De darmen van een hond hebben namelijk tijd nodig om gewoon te raken aan nieuwe voeding en voedingsstoffen. Begin dus met kleine hoeveelheden om te voorkomen dat zijn ontlasting indroogt en je hond geconstipeerd raakt.

3. Geef je geconstipeerde hond voldoende actie!

Die dagelijkse wandelingen zijn broodnodig om de spijsvertering van je hond (én die van jou) te stimuleren. Is je hond geconstipeerd? Dan is dat een extra excuus om samen op stap te gaan en spelletjes te spelen.

4. Geef je hond voeding op maat van zijn spijsvertering

Alle honden, maar zeker geconstipeerde, hebben baat bij hondenvoeding op maat. Die wordt samengesteld door dierenartsen op basis van een tiental parameters. Ontdek onze parameters via deze berekeningstool. Zo heeft een hond met constipatie nood aan voeding met natuurlijke probiotica en gezonde vezels (bijvoorbeeld uit erwten of lijnzaad).

5. Geef je hond een natuurlijk laxeermiddel

Zit je hond echt serieus geconstipeerd en helpt zelfs hondenvoeding op maat niet voldoende? Dan bestaan er andere oplossingen, zoals een hondensupplement met probiotica.

Bij Just Russel gingen we samen met dierenartsen en voedingsexperten op zoek naar natuurlijke ingrediënten voor een vlotte spijsvertering. We combineerden die in een smakelijk hondenkoekje voor de beste ervaring voor je hond. Ontdek het hier:hondensupplement-met-probiotica-just-russel

Kan verstopping gevaarlijk zijn voor een hond?

Ja, verstopping kan gevaarlijk zijn voor honden. Moet je hond overgeven, verliest hij tijdens het ontlasten bloed of zie je vreemde uitstulpingen aan zijn poepgaatje? Haast je dan onmiddellijk naar de dierenarts. Hetzelfde geldt voor koortsige, lusteloze, heel jonge of bejaarde honden.

Gedraagt je huisdier zich verder normaal, maar is de verstopping na enkele dagen niet weg? Ook dan ga je best even langs de dierenarts.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag