Tips tegen constipatie bij honden

droevige hond ligt op zijn mat
30 december 2020
3 min. leestijd

 Het spijsverteringssysteem van je hond is taai – het kan alles aan, van rauw vlees tot dierlijke botten en hier en daar een hap gras. Er zijn echter momenten dat er iets misgaat en het spijsverteringsstelsel van je hond niet meer zo soepel werkt als het zou moeten. Leer bij over constipatie bij honden.

Constipatie bij honden is een aandoening waarbij de stoelgang van je hond moeilijke, onregelmatig of zelfs volledig afwezig kan zijn. Honden zijn normaal gesproken zeer regelmatig en produceren een of twee keer per dag ontlasting, maar ze zijn net zo gevoelig voor spijsverteringsproblemen als mensen. Hier is wat jij moet weten over constipatie bij je hond.

Wat veroorzaakt constipatie bij honden?

Constipatie of verstopping bij de hond is een van de meest voorkomende spijsverteringsproblemen bij honden en is meestal gemakkelijk te diagnosticeren. Enkele van de meest voorkomende symptomen van constipatie zijn:

1. Krachtige maar ineffectieve pogingen om te ontlasten

2. Kleine, harde of droge ontlasting met roodheid of zwelling rond de anus

3. Ontlading van de anus na het ontlasten

4. Verlies van eetlust en/of gewichtsverlies

5. Lethargie of depressie

6. Pijn bij het ontlasten

7. Met het achterwerk over de vloer wrijven

Als je hond in meer dan een of twee dagen geen stoelgang heeft gehad, is dit een zeker teken van constipatie. Maar wat leidt precies tot vestopping bij je hond?

 

Er zijn verschillende oorzaken, variërend van onvoldoende vezelgehalte in het dieet van je hond tot uitdroging. Constipatie kan ook worden veroorzaakt door een vergrote prostaat, overmatige zelfverzorging, verwonding aan het bekken en verschillende neurologische aandoeningen. Het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen of het resultaat van een darmblokkade.

Wat kunt u eraan doen?

Milde gevallen van verstopping bij honden lossen zich na een tijdje meestal zelf op, maar in meer ernstige gevallen kan interventie nodig zijn. Als je hond maar een paar dagen constipatie heeft gehad, kan iets eenvoudigs als een beetje ingeblikte pompoen (lees hier meer over hoe voeding constipatie kan helpen) meteen helpen. In het voer geroerd kan deze boost van vezels de zaak meteen opnieuw in beweging brengen. Het kan ook helpen om de waterinname van je hond te verhogen of over te schakelen naar een vers voedingsdieet met veel vocht.

Als geen van deze beide opties de constipatie van je hond verlicht, praat je het best een met je dierenarts praten over een ontlastingsverzachter, laxeermiddel of andere medicatie om de spijsvertering van je hond weer op gang te helpen. In sommige gevallen kan een klysma nodig zijn om de darm te spoelen, maar dat is absoluut niet iets dat je thuis moet proberen.

hond is aan het plassen in de tuin

Hoe voorkom je verstopping bij honden?

Oudere honden hebben meer kans op constipatie omdat hun darmactiviteit van nature afneemt. Als je hond niet veel water drinkt, lopen ze ook het risico op constipatie. Dus, hoe voorkom je dat je hond verstopt raakt?

Het beste wat je kunt doen, is je pup een gezond en kwaliteitsvol dieet geven. Zorg ervoor dat het dieet van je hond veel eiwitten en gezonde vetten bevat, met genoeg verteerbare koolhydraten zodat er geen verstopping bij je hond komt. Je kunt ook overwegen om het dieet aan te vullen met probiotica om een gezonde en regelmatige spijsvertering te garanderen.

Hoewel verstopping bij honden meestal een kortstondig probleem is dat zichzelf na een tijdje oplost, is chronische of langdurige constipatie niet iets dat je moet negeren. Als je hond ernstige tekenen van spijsverteringsproblemen of ongemak vertoont, breng ze dan meteen naar de dierenarts.

Als je meer wil leren over hoe je constipatie kan verhelpen, raad ik aan de synoniemen obstipatie of in de spreektaal ook wel ‘verstopping’ op te zoeken.

Extra’s

Heeft je hond last van OVERGEWICHT? bekijk dan zeker deze blog en kom meer te weten over hoe je dit probleem het beste aanpakt.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag