Waarom heeft mijn hond gele, slijmerige ontlasting?

Bruin wit gevlekte hond heeft gele
Odile Geirnaert
15 juli 2022
4 min. leestijd

Tenzij je hond geel poept omdat ie al spelend een geel waskrijtje heeft opgeslokt, is gele, slijmerige stoelgang bij je hond iets om aandacht aan te besteden. Maar waarom is de ontlasting van je hond geel en plakkerig? En moet je meteen naar de dierenarts? Blijf lezen, want dat alles en meer kom je te weten in deze blog!

Waarom is de ontlasting van mijn hond geel en slijmerig? 4 oorzaken.

Om je te helpen achterhalen waarom je hond zijn stoelgang geel ziet, sommen wij de 4 meest voorkomende oorzaken op: 

1. Er is iets aan de hand met de spijsvertering van je hond

Van maag-darmontsteking tot prikkelbaredarmsyndroom, heel wat spijsverteringsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je hond zijn poep geel kleurt en slijmerig wordt. Dan produceert hij misschien te weinig verteringssappen of is zijn stoelgang niet lang genoeg in zijn darmen geweest.  

2. Je hond heeft een lever- of galblaasprobleem

Als je hond een lever- of galblaasaandoening zou hebben, dan kan het zijn dat de intens gele galkleurstof niet goed wordt opgenomen in de lever of niet voldoende afgevoerd kan worden. Daardoor blijven er hoge concentraties in zijn bloed achter en krijgt je hond een gele ontlasting, huid en ogen.

3. Je hond krijgt moeilijk verteerbare voeding

Als de voeding van je hond te veel graan of zuivel bevat, kan het zijn dat zijn poep hier geel van zal zien. In dat geval verteert je hond die voedingsstoffen slecht, wat op termijn ook tot gele diarree kan leiden. Controleer dus de samenstelling van zijn brokjes en schakel indien nodig over op hypoallergene voeding.

4. Je hond at iets wat zijn poep geel maakt

De meest voor de hand liggende oorzaak als je hond gele diarree met slijm heeft, is dat hij iets heeft gegeten dat zijn poep gelig maakt. Zoals gras of een geel waskrijtje. Niet het volledige drolletje ziet dan geel, maar is geel-bruin gevlekt. Even wachten dus en zijn poep ziet er in no time terug normaal uit!

Klein bruin hondje eet gras en krijgt gele, slijmerige ontlasting
Een hond die gras eet, kan daarna last krijgen van gele, slijmerige stoelgang.

Andere symptomen naast gele, slijmerige ontlasting bij een hond

Als je hond slijm heeft in zijn stoelgang en die ook geel ziet, kan hij andere symptomen hebben waar je waakzaam voor moet zijn:

  • Braken
  • Weinig eetlust
  • Minder energiek
  • Afwijkend gedrag
  • Diarree

Vertoont je hond dus naast gele stoelgang ook een of meerdere van deze ziekteverschijnselen, rep je naar je dierenarts voor een grondig onderzoek.

Dit moet je doen als je hond gele, slijmerige ontlasting heeft:

Nu je weet waarom de ontlasting van je hond geel uitslaat, is het tijd om er iets aan te doen. Ga in eerste instantie naar je dierenarts voor een controle en behandeling. En om herhaling te vermijden, geven wij onderaan tips om gele poep bij je hond te slim af te zijn:

Je dierenarts weet raad!

Als je hond geel poept omdat hij iets gegeten heeft wat zijn stoelgang geel maakt, zal hij er snel bovenop raken en moet je in principe niets ondernemen. 

Wel is het opletten geblazen indien je hond langer dan 2 dagen gele, slijmerige drolletjes legt, want dan kan hij ernstig ziek zijn en heeft hij medische hulp nodig. Maak een afspraak bij je dierenarts en neem een staal mee van je hond zijn gele stoelgang. Zo kan hij of zij die meteen onderzoeken.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals met alle kwaaltjes is ook gele, slijmerige stoelgang voorkomen beter dan genezen. Zo geef je je hond met een gezonde levensstijl een sterkere weerstand, en dus ook de beste kans op een lang en gezond leven. 

Het liefst van al voorzie je daarom:

  • voldoende lichaamsbeweging: laat je hond minimaal drie keer per dag uit, waarvan twee keer minstens 15 minuten en 1 grotere wandeling van niet minder dan 30 minuten. Dat is voor de meeste honden in de kracht van hun leven een absoluut minimum. Hou wel steeds rekening met het ras en de leeftijd van je hond.

Daarnaast moet een hond zeker 30 minuten per dag kunnen ‘sporten’. Een potje touwtrekken, apporteren, of eens flink de benen uit het lijf rennen bijvoorbeeld zijn een echte gezondheidsboost voor je huisdier.

  • kwalitatieve voeding: die bestaat idealiter voor een derde uit eiwitten uit natuurlijk vlees, zoals die van Just Russel. Meer dan 35% koolhydraten heeft je hond ook niet nodig, kijk die waarden zeker eens na!
  • voedingssupplementen voor honden: mensen nemen toch ook af en toe een extraatje om fit en gezond te blijven? Ook je hond kan nu genieten van de voordelen van gezonde voedingssupplementen met de Just Russel overheerlijke Soft Chews. Dat zijn essentiële vitamines in een lekker kauwbaar koekje.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag