Help, mijn hond piept en is onrustig!

Een bruine Labrador die triest neerligt
Odile Geirnaert
08 november 2022
3 min. leestijd

Piept je hond? Dan probeert je hondje jou iets duidelijk te maken. Honden piepen in het algemeen om 3 redenen: je hond ervaart stress, je hond voelt zich eenzaam of je hond heeft ergens pijn. Toch kan je hond om nog andere redenen gaan piepen. Lees verder om alle redenen te ontdekken en kom te weten wat je er aan kan doen! 

Waarom piept mijn hond en is hij onrustig?

Het gepiep van je hond aanhoren is nooit leuk, het geeft ons een enorm slecht gevoel en het liefste willen we onze hond onmiddellijk uit zijn lijden verlossen. Hieronder vertellen we je de meest voorkomende redenen waarom een hond piept:

Je hond piept en is onrustig door stress of overprikkeling

Als een hond stress ervaart, eenzaam, bang of juist opgewonden is, dan laat hij je dit duidelijk weten. Piepen of janken in een nieuwe of spannende situatie is de manier waarop jouw hond laat weten dat hij niet op z’n gemak is. 

Ontdek de oorzaak van de stress of angst van je hond om het piepen te laten stoppen en stel je hond gerust. Pak je geliefde viervoeter even goed vast of geef hem wat streeltjes. 

Een hond piept soms ook wel eens bij blijheid of als het dier extreem enthousiast is. We zijn er van overtuigd dat je je hond goed genoeg kent om het verschil van deze piepen te onderscheiden!

Je hond is verward en gefrustreerd

Een verwarde hond kan mogelijks gaan piepen. Dit gebeurt vaak bij wat oudere honden. Oudere honden hebben soms een verminderd besef van tijd, plaats en eigen lichaam en gaan hierdoor piepen. Bied je hond steun en zekerheid aan om het piepen tegen te gaan. Honden die bijvoorbeeld net ontwaken uit narcose kunnen soms ook gaan piepen. Dit is opnieuw omdat ze enorm verward zijn en niet kunnen begrijpen wat er aan de hand is. 

Mensen en honden communiceren in een andere taal, dit kan soms best frustrerend zijn voor je hond wanneer deze een boodschap wil overbrengen. Piepen kan hierbij een teken zijn van frustratie omdat je de lichaamstaal van je hond niet direct begrijpt. Wil je meer leren over hoe je hond communiceert? Lees dan onze blog over hondentaal om je hond nog beter te begrijpen!

Je hond piept en is onrustig omdat hij eenzaam is

Puppies maar ook volwassen honden kunnen hun eenzame gevoelens uiten door te gaan piepen of janken. Als baasje vinden we dit vaak heel schattig maar dit is zielig voor je hond en vervelend voor de buren. Het is erg belangrijk dat je je hond hiervoor traint. Leer hem dat even alleen zijn geen reden is tot paniek.

Je hond piept en is onrustig omdat hij pijn heeft

Honden laten van nature niet snel merken indien er iets mis is of als ze pijn hebben. Is je hond aan het piepen of janken, kruipt hij weg en vermijdt hij contact?  Dan is het geen slecht idee om hem te (laten) controleren op pijn en andere lichamelijke problemen. 

Je hond piept en is onrustig omdat hij ziek is

Piepen of jankt je hond zonder dat er een directe aanleiding lijkt te zijn? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je hond pijn heeft en dat je te maken hebt met een zieke hond.

Heeft je hond veel aandacht voor een bepaald lichaamsdeel en gaat dit samen met  janken en/of piepen? Let goed op want het zou kunnen dat je hond de plaats aanduidt waar hij pijn heeft. Als dit gedrag enige tijd aanhoudt, is het misschien een goed idee om op controle te gaan bij de dierenarts. 

Let op deze symptomen als je hond piept en onrustig is

  • Heeft je viervoeter koorts?
  • Eet je hond meer of minder dan normaal?
  • Drinkt je hond meer of minder dan normaal?
  • Moet je hond overgeven
  • Heeft je hond diarree/obstipatie of merk je een duidelijke verandering op in de ontlasting?
  • Plast je hond vaker dan normaal?
  • Heeft je hond moeilijkheden met spelen, rennen of springen?
  • Gaat het zicht van je hond achteruit of heeft je hond het moeilijk met horen?

Was je antwoord op alle bovenstaande vragen ‘neen’? Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat je hond ziek zou zijn. Natuurlijk is het steeds verstandig om je hond toch even te laten nakijken door een dierenarts als je de situatie toch niet helemaal vertrouwt.

Wat moet ik doen als mijn hond piept en onrustig is?

Lukt het je niet om je hond te kalmeren of blijft je hond onrustig zijn? Dan kan je misschien overschakelen op een supplement. Onze Calming Vitamines voor honden op basis van valeriaan geven een kalmerend effect. Onze natuurlijke hondensnack werkt rustgevend, stimuleert goed gedrag en ondersteunt honden in spannende situaties.

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag