Waarom loopt mijn hond met zijn staart naar beneden?

Cyriel Van Steen
24 januari 2023
5 min. leestijd

De staart van een hond zegt erg veel. Een hoge kwispelende staart kennen we: je hond is blij! Maar wat betekent het nu wanneer jouw hond zijn staart laag hangt? Hieronder lees je verschillende redenen waarom jouw hond zijn staart laag hangt en wat je eraan kan doen.

Waarom houdt mijn hond zijn staart naar beneden?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond zijn staart naar beneden kan houden. Het kan een teken van angst zijn, een gevoel van ongemak of zelfs pijn. De positie van de staart kan ook variëren, afhankelijk van het hondenras. Het is dus belangrijk om de individuele hond en zijn lichaamstaal te bekijken. Hieronder gaan we nog even in op alle mogelijkheden waarom jouw hond zijn staart naar beneden houdt.

1. Je hond is onzeker

Het kan zijn dat je hond zijn staart naar beneden houdt omdat hij zich onzeker voelt. Een neergelaten staart kan een teken zijn van angst, ongerustheid of een gebrek aan vertrouwen. In deze situaties is het belangrijk om jouw hond een veilige omgeving te bieden en te proberen de onderliggende oorzaak van zijn onzekerheid aan te pakken. Je kan dit oplossen door aanvullende training, socialisatie of ondersteuning te geven. Stel dat dit nog niet de resultaten geeft dat je wilt, kan je best met een dierenarts of professionele hondentrainer eens samenzitten. 

2. Je hond is depressief

Een laaghangende staart wijst soms ook op een depressie bij je hond. Het is wel pas wanneer je hond zijn staart naar beneden houdt en daarbovenop andere tekenen van angst vertoont (zoals verlies van eetlust, gedragsveranderingen of moeite met fysieke activiteiten) dat je je zorgen moet maken over de mentale gezondheid van je hond. 1 van de manieren om dit bijvoorbeeld te merken, is door te kijken hoe je hond reageert als je thuis komt. Is jouw hond normaal erg enthousiast, kwispelt die met zijn staart en twijfel je niet aan zijn liefde voor jou? Dan kan nu een laaghangende staart en weinig enthousiasme wel een teken zijn van een depressie.

3. Je hond heeft cold water tail

Het is niet ongebruikelijk dat honden een cold water tail hebben. Deze aandoening wordt veroorzaakt door overmatig gebruik of overbelasting van de staartspieren, vaak als gevolg van zwemmen of andere activiteiten waarbij de staart veel beweegt. In sommige gevallen kan een cold water tail gepaard gaan met zwelling, blauwe plekken of gevoeligheid in de staart. Door een cold water tail is het ook moeilijk voor je hond om te gaan zitten/liggen of opstaan. 

4. Je hond heeft een staartblessure

Staartblessures worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder trauma, infectie of onderliggende medische aandoeningen. Symptomen van een staartblessure kunnen zwelling, blauwe plekken, pijn of moeite met het bewegen van de staart zijn. In sommige gevallen kan een staartblessure gepaard gaan met andere symptomen zoals koorts, verlies van eetlust of gedragsveranderingen. Merk je deze symptomen op? Dan is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen.

5. Je hond heeft een medisch probleem

Naast de bovenstaande mogelijkheden, zijn er ook enkele medische redenen waarom jouw hond zijn staart laag kan zijn. We bespreken er enkele kort:

  • Anaalklierontsteking: Dit is een veel voorkomende medische aandoening bij honden die verschillende symptomen kan veroorzaken, waaronder een neergelaten staart. Naast een verlaagde staart kunnen honden met een ontsteking van de anaalklier ook tekenen van ongemak vertonen, zoals likken of bijten aan de anus.
  • Prostaatproblemen: Wanneer de prostaat ontstoken of geïnfecteerd raakt, kan dit ervoor zorgen dat een hond pijn en ongemak ervaart, wat leidt tot een verlaagde staart en andere tekenen van angst of pijn. Andere symptomen van prostaatproblemen bij honden kunnen zijn: moeite met urineren, persen om te poepen of bloed in de urine of ontlasting.
  • Artrose: Ook door artrose kunnen honden een lage staart hebben. Naast een verlaagde staart kunnen honden met artrose ook tekenen van ongemak vertonen, zoals hinken, moeite met opstaan of traplopen, of niet mee willen wandelen.

Zo laat je dat laaghangend hondenstaartje terug kwispelen

Als je hond onzeker of depressief is

In sommige gevallen kunnen medicijnen of andere vormen van therapie nodig zijn om je hond zich beter te laten voelen. Bovendien kan het bieden van een veilige en geborgen omgeving, evenals veel liefde en aandacht, helpen om gevoelens van verdriet te verlichten en het algehele welzijn te bevorderen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele veranderingen in de routine of omgeving van jouw hond die kunnen bijdragen aan zijn angst, en om indien nodig aanpassingen aan te brengen.

Als je hond een fysiek probleem heeft aan zijn staart

Als jouw hond een fysiek probleem heeft met zijn staart, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Staartblessures en andere medische aandoeningen kunnen pijnlijk zijn en kunnen tot ernstige complicaties leiden als ze niet worden behandeld. Behandeling voor een staartprobleem hangt af van de specifieke oorzaak en kan medicijnen, operaties of andere vormen van ondersteunende zorg omvatten. In het geval van een cold water tail is vaak rust en minder activiteit de behandeling. Blijft jouw hond last hebben van zijn staart? Dan is het wel belangrijk om de dierenarts te raadplegen omdat er aandoeningen zijn die dezelfde symptomen hebben maar wel ernstige gevolgen hebben (ruggenmergletsel of een infectie).

Vaak kunnen supplementen ook al verbetering veroorzaken. Het is belangrijk om de aanbevelingen van je dierenarts op te volgen voor het behandelen van het staartprobleem van je hond om een succesvol herstel te garanderen.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag