Just RusselLeer hondentaal begrijpen en wordt nog betere maatjes met je hond!

Leer hondentaal begrijpen en wordt nog betere maatjes met je hond!

Een hond die wordt geaait
admin
02 december 2022
5 min. leestijd

Sommige honden blaffen op voorbijgangers en andere kijken je confronterend aan. Hoe dan ook proberen ze je duidelijk wat te vertellen en ze doen dit vooral via hun lichaamstaal. Om een goede band op te bouwen met je hond is het in de eerste plaats belangrijk dat je hem leert begrijpen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder leggen we je uit wat hondentaal is zodat je nog betere maatjes wordt met je hond.   

Wat is hondentaal?

Hondentaal is lichaamstaal. Honden gebruiken vooral hun oren, ogen en staart om te communiceren met mensen en andere honden. Soms kun je hun gevoel ook afleiden uit hun vacht of de manier waarop ze blaffen

Wat probeert mijn hond te zeggen met zijn hondentaal?

Hondentaal is heel complex en het duurt enige tijd alvorens je goed begrijpt hoe je hond zich voelt en wat hij je wilt vertellen. Hij gebruikt zijn lichaam niet alleen wanneer die boos of angstig is maar ook om je te waarschuwen of te tonen dat hij net heel gelukkig is. Hoe dan ook is het heel belangrijk dat je hondentaal leert begrijpen om een band op te bouwen met je maatje. 

Hondentaal en de staart van je hond

Vaak denken mensen dat een kwispelende hond een teken is van blijdschap maar dit klopt niet altijd. De manier waarop de staart van je hond staat, bepaalt hoe hij zich voelt.  Een hond waarvan de staart omhoog staat of strak naar achter en met een confronterende blik, voelt zich niet comfortabel.  Als de staart naar beneden staat en je hond met een ontspannen blik kijkt dan voelt hij zich op zijn gemak

Hondentaal en de oren van je hond

Staan de oren rechtop en wijd dan is het een teken dat je hond boos of waakzaam is. Staan ze wat meer naar achter dan wil hij tonen dat hij blij is. 

Hondentaal en de ogen van je hond

Een boze hond zal je recht aan kijken met een confronterende blik terwijl een bange hond eerder oogcontact zal vermijden of kijken vanuit de ooghoeken en zijn oogwit laten zien. Een blije hond zal op zijn beurt veel knipperen met de ogen. 

Hondentaal en de vacht van je hond 

Trillende honden willen duidelijk tonen dat ze bang zijn. Bij boze honden staan de haren rechtop en bereiden ze zich voor op een conflict door meestal ook hun tanden te laten zien en te grommen. 

Hondentaal en blaffen

Honden blaffen nooit zonder reden. Het is voor hun een van de meest gebruikte manieren om te communiceren. Er zijn verschillende soorten van blaffen en deze manieren hebben we hieronder even opgesomd: 

  • Snel blaffen op een normale toon: je hond is waakzaam en wil het baasje beschermen.
  • Kort blaffen op een normale toon: hallo zeggen tegen andere honden of personen.
  • Onafgebroken blaffen op een lage toon: een teken dat je hond bang is en zich bedreigd voelt.
  • Lang blaffen met af en toe janken: je hond voelt zich eenzaam.
  • Lang blaffen met een toenemende toon: je hond wilt spelen.

Hondentaal en bijten 

Net zoals blaffen is er ook altijd een reden waarom je hond bijt. Meestal is het een reactie om zichzelf te verdedigen omdat hij zich bedreigd voelt door iets of iemand. Maar je hond kan ook bijten om andere redenen: het weghalen van zijn eten voor hij klaar is; afpakken van speelgoed; uit pijn etc…  Als je denkt dat je hond gaat bijten is het vooral belangrijk om hem tot rust te laten komen zodat hij zich niet nog meer bedreigd voelt.

Hondentaal onderling

Hondentaal verloopt onderling tussen honden op dezelfde manier als tussen honden en mensen. Zo zullen ze uitbundig kwispelen bij het zien van een soortgenoot en kan het recht aankijken van een andere hond een teken zijn van een mogelijk conflict.

Communiceren met je hond 

Het is belangrijk dat je hond zich veilig voelt bij jou. Dit kan je doen door langs hem te gaan zitten en op een zachte toon tegen hem te praten. Het helpt ook om de prikkels waar je hond bang of boos van wordt, weg te halen. Let op dat je nooit roept op een hond die blaft, hierdoor zal hij nog harder blaffen. En onthoud: als jij rustig bent dan is je hond dat ook.

Wil je weten hoe je ‘ik hou van je’ in hondentaal zegt? Lees dan zeker deze blog

Download een overzicht van de verschillende soorten lichaamstaal bij honden

Latem Leven – Leadcollector

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een hond die voor de kerstboom ligt

Hoe zet je veilig een kerstboom op met je hond?

20 december 2022
Vraag je je ook af hoe je veilig een kerstboom opzet met een hond? Het is moeilijk te geloven dat een kerstboom gevaarlijk kan zijn voor je hond. Toch is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde details tijdens de feestdagen.
admin
Hondennieuws
Een hond die zich onder de tafel verstopt

Mijn hond is bang van onweer!

24 november 2022
Waarom is mijn hond bang van onweer? Wist je trouwens dat honden onweer kunnen aanvoelen? Lees deze blog en ontdek meer over honden die bang zijn van onweer en hoe jij ze kan geruststellen.
admin
Hondennieuws
Bruine slimme hond met bril leest boek|Slimme witte poedel staat op gras|Slimme hond bordercollie ligt op boomstam en kijkt in camera|Slimme hond grijze dwergschnauzer staat op gras met tong uit zijn mond|Witbruine papillon staat als een van de slimste honden op een weg en kijkt in de camera|Bruine Duitse herder kijkt slim in de camera en ligt op gras|Slimme zwarte hond schipperke staat naast een steen met tong uit zijn bek|Slimme hond springer spaniël staat in grasveld|Zwarte rottweiler staat aan vijver met eenden en kijkt in de camera|Blonde golden retriever hond kijkt al zittend slim in de camera|Slimme dobermann hond ligt op gras met mond open|Intelligent blond keeshondje zit op mos met boom op de achtergrond|Donkerbruine Tervuerense herder staat in veld en kijkt in de camera met tong uit zijn bek|Grijze Australian cattle dog zit slim in een grasveld met tong uit zijn mond|Slimme hond shetland sheepdog staat op bevroren gras|Slimme corgi hond staat op bergje bruine blaadjes|Bruine labrador loopt door gras met oranje frisbee in zijn mond

Ontdek de top 16 slimste honden!

15 juli 2022
De slimste honden ter wereld kunnen supersnel nieuwe commando’s aanleren en gehoorzamen zonder verpinken. Ontdek hier de top 16 slimme honden!
admin
Hondennieuws
Europees hondenras dalmatier ligt in gras onder boom met bloesems|Grijze Europese hond met lange haren bobtail staat in een grasveld op een heuvel|Mooie europese hond dalmatiër ligt in geel bloemenveld|Zwarte kleine Europese hond dwergpinscher zit op groen gras|Bruine podenco hond uit Europa kijkt naar links|Witte Europese hond poedel loopt over gras met bergen en blauwe lucht in de achtergrond|Europees hondenras mini pomeriaan loopt door grasveld|Europees hondenras viszla hopt door graanveld met bomen op de achtergrond

Dit zijn de top 7 leukste Europese hondenrassen

20 augustus 2022
Op zoek naar een hond en zoek je het beste van bij ons? Dit zijn 7 Europese hondenrassen die je niet over het hoofd mag zien! Klik snel verder.
admin
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
admin
Hondennieuws

10 leuke losloopgebieden voor honden

15 maart 2021
Het is niet altijd even duidelijk op welke plaatsen jouw hond mag rondlopen. De meeste mensen weten zelf niet dat er speciale losloopgebieden voor honden bestaan waar je favoriete viervoeter kan ravotten en lopen waar hij/zij wil. In deze blog toon ik je 10 leuke losloopgebieden voor honden in Vlaanderen.
admin