Leer hondentaal begrijpen en wordt nog betere maatjes met je hond!

Golden Retriever die geaaid wordt
Odile Geirnaert
02 december 2022
5 min. leestijd

Sommige honden blaffen op voorbijgangers en andere kijken je confronterend aan. Hoe dan ook proberen ze je duidelijk wat te vertellen en ze doen dit vooral via hun lichaamstaal. Om een goede band op te bouwen met je hond is het in de eerste plaats belangrijk dat je hem leert begrijpen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder leggen we je uit wat hondentaal is zodat je nog betere maatjes wordt met je hond.   

Wat is hondentaal?

Hondentaal is lichaamstaal. Honden gebruiken vooral hun oren, ogen en staart om te communiceren met mensen en andere honden. Soms kun je hun gevoel ook afleiden uit hun vacht of de manier waarop ze blaffen

Wat probeert mijn hond te zeggen met zijn hondentaal?

Hondentaal is heel complex en het duurt enige tijd alvorens je goed begrijpt hoe je hond zich voelt en wat hij je wilt vertellen. Hij gebruikt zijn lichaam niet alleen wanneer die boos of angstig is maar ook om je te waarschuwen of te tonen dat hij net heel gelukkig is. Hoe dan ook is het heel belangrijk dat je hondentaal leert begrijpen om een band op te bouwen met je maatje. 

Hondentaal en de staart van je hond

Vaak denken mensen dat een kwispelende hond een teken is van blijdschap maar dit klopt niet altijd. De manier waarop de staart van je hond staat, bepaalt hoe hij zich voelt.  Een hond waarvan de staart omhoog staat of strak naar achter en met een confronterende blik, voelt zich niet comfortabel.  Als de staart naar beneden staat en je hond met een ontspannen blik kijkt dan voelt hij zich op zijn gemak

Hondentaal en de oren van je hond

Staan de oren rechtop en wijd dan is het een teken dat je hond boos of waakzaam is. Staan ze wat meer naar achter dan wil hij tonen dat hij blij is. 

Hondentaal en de ogen van je hond

Een boze hond zal je recht aan kijken met een confronterende blik terwijl een bange hond eerder oogcontact zal vermijden of kijken vanuit de ooghoeken en zijn oogwit laten zien. Een blije hond zal op zijn beurt veel knipperen met de ogen. 

Hondentaal en de vacht van je hond 

Trillende honden willen duidelijk tonen dat ze bang zijn. Bij boze honden staan de haren rechtop en bereiden ze zich voor op een conflict door meestal ook hun tanden te laten zien en te grommen. 

Hondentaal en blaffen

Honden blaffen nooit zonder reden. Het is voor hun een van de meest gebruikte manieren om te communiceren. Er zijn verschillende soorten van blaffen en deze manieren hebben we hieronder even opgesomd: 

  • Snel blaffen op een normale toon: je hond is waakzaam en wil het baasje beschermen.
  • Kort blaffen op een normale toon: hallo zeggen tegen andere honden of personen.
  • Onafgebroken blaffen op een lage toon: een teken dat je hond bang is en zich bedreigd voelt.
  • Lang blaffen met af en toe janken: je hond voelt zich eenzaam.
  • Lang blaffen met een toenemende toon: je hond wilt spelen.

Hondentaal en bijten 

Net zoals blaffen is er ook altijd een reden waarom je hond bijt. Meestal is het een reactie om zichzelf te verdedigen omdat hij zich bedreigd voelt door iets of iemand. Maar je hond kan ook bijten om andere redenen: het weghalen van zijn eten voor hij klaar is; afpakken van speelgoed; uit pijn etc…  Als je denkt dat je hond gaat bijten is het vooral belangrijk om hem tot rust te laten komen zodat hij zich niet nog meer bedreigd voelt.

Hondentaal onderling

Hondentaal verloopt onderling tussen honden op dezelfde manier als tussen honden en mensen. Zo zullen ze uitbundig kwispelen bij het zien van een soortgenoot en kan het recht aankijken van een andere hond een teken zijn van een mogelijk conflict.

Communiceren met je hond 

Het is belangrijk dat je hond zich veilig voelt bij jou. Dit kan je doen door langs hem te gaan zitten en op een zachte toon tegen hem te praten. Het helpt ook om de prikkels waar je hond bang of boos van wordt, weg te halen. Let op dat je nooit roept op een hond die blaft, hierdoor zal hij nog harder blaffen. En onthoud: als jij rustig bent dan is je hond dat ook.

Wil je weten hoe je ‘ik hou van je’ in hondentaal zegt? Lees dan zeker deze blog

Download een overzicht van de verschillende soorten lichaamstaal bij honden

[fluentform id=”19″]

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts

De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

20 november 2022
Hoeveel kost een bezoek bij de dierenarts? Ontdek nu alles wat je moet weten over (onverwachte) dierenartskosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een puppy die slaapt

Je puppy ophalen: alles wat je moet weten

04 januari 2023
Je bent best goed voorbereid wanneer je je nieuwe puppy gaat ophalen. We geven je enkele handige tips om de thuiskomst zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Rustige hond ligt op bed en slaapt|Sint-bernard hiond staat in tuin in de herfst|Rustigste hondenras Basset hound met lange oren staat alert in een bos|Rustige hond Tibetaanse spaniël ligt op gras met bomen zonder blaadjes op achtergrond|Bruine chow chow hond zit op de grond in bos met herfstblaadjes|Bruin rustig hondenras cavalier king charles spaniel zit op marmeren bankje met bos op achtergrond en tong uit mond|Jonge golden retriever zit in hoog gras en lacht|Witte maltezer hond zit op gras|Rustige Engelse bulldog hond loopt door gras op herfstblaadjes met tong uit zijn mond|Rustige hond Mastino Napoletano ligt op de grond voor de deur|Bruine shih tzu hond ligt rustig op de grond|Bruine basenji rustig hondenras dat nooit blaft staat in grasveld met bomen op achtergrond

10 bijzonder rustige hondenrassen

15 juli 2022
Wil jij graag een hond, en liefst een die zich kalm kan houden? Klik dan hier en ontdek de top 10 rustige hondenrassen!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Speelse puppy

Hoe moet ik mijn overprikkelde puppy kalmeren?

14 november 2022
Heb je een nieuwe pup in huis, maar is deze snel overprikkeld? Lees dan snel onze nieuwe blog en ontdek hoe je hier het beste mee omgaat!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hond die rondloopt op een mooie zomerdag|Tabel temperatuur op asfalt|Tabel van de temperaturen in de auto

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Odile Geirnaert