Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

hond springt over boomstronk|vrouw met vier chihuahuas op haar schoot|dingo jaagt op het strand|man met chihuahua in zijn handen|saluki hond|Alaskan Malamute
Odile Geirnaert
04 maart 2021
2 min. leestijd

Onze huishond was ooit wild. De domesticatie van de hond heeft waarschijnlijk zo’n 14.000 tot 15.000 jaar geleden plaatsgevonden in het Verre Oosten. Honden werden gebruikt als hulp voor boeren en bij de jacht. Door de eeuwen heen werd de hond echt een dier dat bij de mens hoorde. De mens had de hond steeds harder nodig en ging dan ook proberen om honden te fokken op speciale raskenmerken. Kleine honden om in konijnenholen te komen, lenige honden om het vee bij elkaar te houden en sterke honden als waakdieren. Er zijn dan ook hondenrassen die al duizenden jaren geleden zijn ontstaan. Ontdek hieronder de vier oudste hondenrassen ter wereld.

1. Chihuahua

Je zal verwachten dat een hond zo klein pas recent is gefokt omdat wij moderne mensen ze zo schattig vinden. Maar niets is minder waar, dit pittige kleine hondje is het oudste hondenras van het Amerikaanse continent. Al voordat Columbus in 1492 in Amerika arriveerde, liep de chihuahua hier rond. In 1880 ontdekten Amerikaanse toeristen in Mexico de hondjes en kochten ze die over van inheemse volkeren.

vrouw met vier chihuahuas op haar schoot

2. Dingo

Een ras dat nu niet meer als huisdier kan worden gehouden is de dingo. Waarschijnlijk is de dingo zo’n 5000 jaar geleden door mensen als huisdier meegenomen naar Australië. Intussen zijn ze echter weer verwilderd en hebben ze een leefwijze ontwikkeld die erg lijkt op die van de wolf. Vroeger hielden de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, de dingo als huishond. Zo waren de dingo’s onder andere nuttig voor bij de jacht.

dingo jaagt op het strand

3. Saluki

De saluki, of Perzische windhond, is afkomstig uit het vroegere Perzië, het huidige Iran. Hier werd de saluki ingezet als jachthond. Er is Perzisch aardwerk gevonden uit 4200 voor Christus waarop al saluki’s stonden afgebeeld. Ook farao’s jaagden graag met saluki’s. In Egyptische graftombes zijn dan ook graven van gemummificeerde saluki’s aangetroffen.

saluki hond

4. Malamute

De Alaskan malamute is een hondenras dat is vernoemd naar een inuitstam in Alaska, de Mahlemuts. Dit grote hondenras werd voornamelijk ingezet als sledehond, om sleden met zware vrachten te verplaatsen. Uit bronnen blijkt dat de hond zo’n 2000 tot 3000 jaar geleden ontstaan is.

Alaskan Malamute, een van de oudste hondenrassen ter wereld, loopt door grasveld

Andere records op naam van honden

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag