11 speelse hondenrassen voor eindeloos speelplezier

Labrador aan het spelen in het water
Odile Geirnaert
15 augustus 2022
4 min. leestijd

Ben je op zoek naar een speels hondenras dat gek is op ravotten in het bos, een rondje hardlopen of meteen begint te kwispelen wanneer je zijn favoriete speeltje bovenhaalt? Scroll dan snel omlaag en ontdek in deze blogpost een overload aan playfulness. Dit zijn de 11 meest speelse hondenrassen! 

Dit zijn de top 11 speelse hondenrassen!

Elke hond is uniek op zijn eigen manier, maar sommige hondenrassen zijn nu eenmaal vrolijker dan andere. We sommen hieronder 11 speelse hondenrassen op waarmee je je geen minuut zal vervelen!

1. Boxer

De speelse boxer barst van energie. Deze hond speelt en rent graag, houdt van menselijk contact en een echte familieman. Het atletisch en gespierd lichaam van een boxer verklaart zijn behoefte aan beweging. Deze hond is allesbehalve gelukkig wanneer hij vaak alleen thuis moet blijven. Een lange wandeling of balspelletje zorgt er dan voor dat hij terug in zijn nopjes raakt. 

Speels hondenras bruine boxer loopt door bloemenveld en springt in de lucht

2. Jackrussel 

Klein, actief, schatting en onvermoeibaar – de speelse jackrusselterriër kan ieders hart bekoren. Deze hondjes zijn slim, enthousiast en passen bij een actief baasje dat hen voldoende leiding geeft. Een jackrussel is niet altijd voldaan na een lange wandeling. Om deze speelse hond moe te krijgen, put je hem best uit met allerlei behendigheids- en jachtspelletjes. 

Kleine speelse jackrussel speelt met rode bijtring en loopt door gras

3. Labrador

Deze speelse hond is de perfecte speelkameraad voor jou en je gezin! De labrador staat gekend om zijn zachtaardig en opgewekt karakter. Hij barst vooral in zijn jonge jaren van energie en heeft voldoende beweging nodig om mentaal en fysiek rustig te blijven. Ga je graag een rondje fietsen of zwemmen en wil je dat je hond met je meekan? Dan is de labrador jouw match made in heaven!

Witte speelse hond labrador speelt in het water

4. Keeshond

Een speels hondenras dat er tegelijkertijd superschattig uit ziet? Een keeshond it is! Keeshondjes zijn actief en aanhankelijk, bijzonder intelligent en een tikkeltje eigenwijs. Bij dit hondenras is het belangrijk om hem mentaal gestimuleerd te houden. Een keeshond is namelijk heel vindingrijk en entertaint zichzelf graag door te blaffen en je interieur te slopen wanneer hij niet genoeg aandacht krijgt. Neem hem dus regelmatig mee op snuffari (een wandeling met véél tijd om te snuffelen) en hou hem scherp met allerlei denk- en behendigheidsspelletjes. 

Bruine speelse keeshond staat in grasveld

5. Husky

Een husky lijkt dan wel op een wolf, maar schijn bedriegt, want dit hondenras is eigenlijk ontzettend speels en lief. Deze hond is een echt groepsdier dat enorm geniet van tijd met het gezin. Een goed opgevoede husky kan gerust een avondje met jou op de bank zitten. Toch hou je hem rustig en gelukkig met een goeie dosis beweging. Neem hem dus dagelijks mee op je rondje joggen of fietsen. 

Speelse husky hond speelt in herfstbladeren

6. Teckel

Als we denken aan een speels hondenras, moeten we de teckel noemen. Deze gezelschapshond is vrolijk, onafhankelijk, slim en zeer actief. De korte pootjes van teckel beletten hem alvast niet om van hot naar her te trippelen. Zijn favoriete bezigheden zijn speurspelletjes en wild apporteren. 

Zwarte teckel speelt in het gras

7. Golden retriever

De golden retriever, de grootste kindervriend aller tijden! Dit speelse hondenras is zachtaardig en altijd enthousiast om jou en andere mensen te zien. De golden retriever is dus letterlijk en figuurlijk een gouden hond ;-). Met welke activiteiten kan je dit speelse hondenras nu bekoren? Elke golden retriever vindt zwemmen geweldig en ook van lopen naast de fiets wordt ie dolenthousiast. 

Speels hondenras golden retriever loopt door bloemenveld met gele tennisbal in mond

8. Maltezer

De maltezer staat terecht op de achtste plaats in de top 11 speelse hondenrassen. Dit kleine, witte hondje blijft niet graag alleen thuis en houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ook past hij bij een baasje dat veel tijd vrij maakt voor zijn hond en ervan houdt om samen op avontuur te gaan. En wat een knappe kop, zo snel leert hij bij! Activiteiten zoals behendigheid, doggydance en gehoorzaamheidstraining passen dus perfect in het kraam van de speelse maltezer.

Speels wit hondenras maltezer op rood-gele agilitytraining balk

9. Dalmatiër

Loyaal, atletisch en intelligent – dat zijn de kenmerken van een dalmatiër. Deze speelse hond is is altijd in voor wilde spelletjes en lange wandelingen. Geef hem voldoende beweging zodat hij niet verveeld raakt, zoals jachttraining, zwemmen of andere buitenactiviteiten. 

Dalmatiër loopt door grasveld met trekspeeltje in zijn mond

10. Bearded collie

Als voormalige herdershond is de bearded collie een slanke, speelse hond die alleen maar energie en vreugde uitstraalt! Onder zijn ruige schattigheid en zacht karakter schuilt een onafhankelijke, atletische hond met een hoog energieniveau. Rondjes rennen door de weide of stoeien in het bos maakt hem helemaal blij. 

Speelse hond bearded collie op agilitytraining

11. Portugese Waterhond

Last but not least in de top 11 speelse hondenrassen: de Portugese waterhond. Dit vrolijke ras is perfect voor mensen op zoek naar een actieve, aanhankelijke familiehond. Geef deze krullenbol voldoende fysieke activiteit en een gevarieerd activiteitenprogramma. Liefst van al water-gerelateerd, zoals apporteren in het water. Deze Portugees heet niet voor niets een waterhond!

Speelse Portugese waterhond speelt in het gras met herfstblaadjes met een geel hondenspeeltje

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
hond met een zonnebril|bekende hond gusto the brown lab|bekende hond lewis golden|bekende hond life with manzo|bekende hond lucy the fluf bernese|bekende hond mila french bull|bekende hond nayah the golden|bekende hond rocco from antwerp|bekende hond the shibatoshi|bekende hond ash the german shepherd|bekende hond beaux the golden retriever

De 10 leukste Belgische Instagramaccounts van honden die jij moet volgen!

29 december 2020
Omdat wij er maar nooit genoeg van kunnen krijgen, geven we je hier een lijstje met de 10 leukste Belgische Instagram accounts van honden.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond krijgt training in de tuin

Waarom moet ik mijn hond opvoeden?

28 december 2021
Je hond opvoeden zal je leven gemakkelijker maken. Het leert je hond niet alleen goede etiquette en manieren, maar het helpt ook om een band tussen jullie beiden te creëren.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

7 gehoorzame hondenrassen die alles doen voor hun baasje

30 juni 2022
Wat is nog leuker dan een hond in huis? Een gehoorzame hond in huis! Klik verder en ontdek snel de top 7 meest gehoorzame hondenrassen. 
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Labrador hond in asiel achter blauwe tralie

Hoeveel kost een hond uit het asiel?

03 september 2022
Wil je een hond uit het asiel? Dan vraag je je vast af: ‘Hoeveel kost een hond uit het asiel?’. Ontdek hier de prijs van een asielhond in België!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
hond op straat met de vraag om te adopteren|honden achter een hek

Corona treft ook honden

29 december 2020
Door deze moeilijke periode gaan veel mensen een hond adopteren. Maar wat doet corona nu juist met een hond? Ontdek het hier.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
Cyriel Van Steen