Is het al een tijdje geleden dat je je hond checkte voor teken? Wist je dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen aan je hond. Gelukkig lees je in deze blog meer over de ziekte van Lyme bij honden? Lees snel verder!
Kan een hond ook de ziekte van Lyme krijgen?
Niet alleen mensen maar ook dieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Het is een ernstige aandoening, jij en je hond zijn dus beter af zonder teken. Teken kunnen bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Aan een tekenbeet zijn dus gezondheidsrisico’s gebonden voor jezelf en je gezin, maar ook voor het welzijn van je hond!
Wat is de ziekte van Lyme bij honden?
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia. De ziekte wordt daarom ook wel Borreliose genoemd. Teken kunnen deze bacterie doorgeven. De ziekte van Lyme is lastig te herkennen: veel besmette honden tonen helemaal geen symptomen.
Is de ziekte van Lyme gevaarlijk voor honden?
De beet van een teek is niet schadelijk voor honden of katten maar de ziektes die de teek met zijn beet kan overdragen wel!
Alle honden lopen het risico om de ziekte van Lyme te ontwikkelen na een beet van een geïnfecteerde teek. Zo’n 20% van alle teken zijn besmet met borreliose of babesiose. Deze kunnen levensbedreigende ziektes zijn.
Het duurt ongeveer 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt. Je hond regelmatig controleren en de teken zo snel mogelijk verwijderen is dus de boodschap!
Hoe krijgt een hond de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme wordt dus overgedragen door een tekenbeet. Een teek die besmet is met de ziekte van Lyme kan deze overdragen als de teek een hond (of mens) bijt. Dit duurt ongeveer 48 uur, Indien je de besmette teek snel verwijdert kan je dus voorkomen dat er ziektes worden overgedragen.
Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme bij honden?
Bij mensen leidt de ziekte van Lyme tot ergere klachten dan bij dieren. De symptomen zijn snel merkbaar, op de plek van de beet ontstaat een rode plek en je krijgt koorts. Mensen besmet met Lyme kunnen ook last krijgen van gewrichtsontstekingen, neurologische en hartritme stoornissen.
In tegenstelling tot de mens krijgen de meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme geen klachten. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat honden symptomen krijgen.
De belangrijkste symptomen van honden die besmet worden met Lyme zijn:
- Gewrichtsproblemen: bv. één of meerdere ontstoken gewrichten
- Koorts
- Sloomheid
- Nierproblemen: immuunreactie van het lichaam op de ontsteking
- Opgezette lymfeklieren
Oudere honden en honden met een slecht immuunsysteem zijn gevoeliger voor de ziekte. In zeer zeldzame en ver ontwikkelde gevallen kunnen ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen ontstaan.
Let op! In tegenstelling tot mensen ontwikkelen honden geen rood plekje indien ze besmet worden met de ziekte van Lyme. Als er op de plek van een tekenbeet een bultje zou komen betekent dit niet dat je hond de ziekte van Lyme heeft gekregen.
Hoe wordt de ziekte van Lyme vastgesteld bij een hond?
Alleen een dierenarts kan de ziekte van Lyme vaststellen bij je hond. De diagnose is niet simpel. De infectie moet worden vastgesteld door een bloedonderzoek. Dit kan pas na 3 tot 5 weken wanneer er antilichamen zijn gevormd. Doordat de symptomen zo algemeen zijn moeten ook andere oorzaken door de dierenarts worden uitgesloten.
Wat is de behandeling van de ziekte van Lyme bij honden?
De ziekte van Lyme valt goed te behandelen met antibiotica. De behandeling duurt minimaal een maand en is het effectiefste wanneer ze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het voorkomen van teken is eigenlijk het belangrijkste!
Bestaat er een vaccin tegen de ziekte van Lyme bij honden?
Ja, die bestaat! Je kan je hond vanaf 12 weken oud laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Het vaccin beschermt je hond tegen de overdracht van de Borrelia bacterie van teek op hond. Je doet dit het best voor de start van het tekenseizoen. De basisvaccinatie bestaat uit twee inentingen.
Er bestaan verder ook pilletjes, pipetten en halsbanden om teken en hun beten tegen te gaan!