De 6 beste tips voor een actieve hondenwandeling!

Vrouw wandelt actief met haar hond in een open veld
Odile Geirnaert
11 maart 2022
3 min. leestijd

Heb je geen tijd voor meerdere wandelingen per dag met je hond? Hou het dan kort, maar krachtig met actieve hondenwandelingen! Zo komt je hond helemaal ontspannen thuis en geniet jij van de hele dag rust en stilte. Lees dus snel verder, want in deze blog ontdek je 6 tips om je hond intensief te doen bewegen tijdens jullie uitjes. 

6 tips voor een actieve hondenwandeling

Hoe zorg je voor meer activiteit tijdens je hondenwandelingen? Dat kan met meer fysieke uitdaging, maar ook door je hond mentaal te prikkelen. Hieronder somden we voor jou de 6 beste tips op:

1. Apporteerspelletjes

Met apporteerspelletjes maak je je wandeling niet alleen actiever, maar ook interactiever! Neem je hond zijn favoriete apporteerspelletje dus mee op jullie volgende hondenwandeling. Gooi het weg en laat hem het terugbrengen en loslaten in ruil voor een lekker gezonde hondensnack. Geeft jouw hond zijn speeltjes maar moeilijk af? Ontdek dan in deze blog hoe je een hond een commando aanleert.

2. Ga op wandel met andere honden

Als je samen wandelt met andere honden, sla je twee vliegen in één klap! Enerzijds krijgt je hond veel mentale prikkels binnen door de interactie met een ander dier. Anderzijds zullen honden elkaar al snel fysiek uitdagen met een potje tikkertje. Spreek dus af met vrienden of familie die ook een of meerdere honden hebben en laat hen naar hartenlust crossen en spelen in een losloopgebied voor honden.

3. Neem eens een nieuwe route

Voeg extra mentale uitdaging en prikkels toe aan je hondenwandeling en sla een andere route in. Ook kan je je hond zelf de route laten bepalen. Geef hem daarbij alle tijd om al die nieuwe geuren in zich op te nemen, want van snuffelen raakt hij lekker uitgeput. Pluspunt: misschien ontdek jij wel verborgen schatten in je buurt die de moeite waard zijn. Een echte win-win-win!

4. Oefen je hondencommando’s

Waarom je hond altijd binnen trainen, als dat ook buiten kan? Omdat er buiten meer afleiding is, zal je hond goed zijn best moeten doen om geconcentreerd te blijven. Een echte mentale oefening dus! Maak de commando’s ook moeilijker en oefen ‘zit’ of ‘lig’ op een oneffen ondergrond, zoals een omgevallen boomstam. Andere leuke commando’s die perfect zijn voor buiten, zijn springen over takken of hondensnoepjes zoeken. Veel succes, maar vooral: veel plezier!

5. Sporten met je hond

Als je ook zelf actief wil zijn tijdens jullie hondenwandeling, ga dan lopen, fietsen of zwemmen met je hond. Leer hem wel eerst flink aan de lijn te lopen en voldoende afstand te houden tijdens jullie duo-sportmomentjes. Bouw ook zijn conditie geleidelijk aan op zodat hij zich niet blesseert!

6. Verstoppertje met je hond

Gaat het hele gezin graag mee op hondenwandeling? Laat je kinderen dan verstoppertje spelen met je hond. Hou je hond even afgeleid terwijl de kids zich verstoppen. Laat je hond daarna los om hen te zoeken. Denk je er ook aan hem te belonen met een hondensnoepje als hij ze kan vinden?

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag