Heeft mijn hond een wrat of een tumor?

Odile Geirnaert
13 augustus 2022
4 min. leestijd

Heb je je huisdier eens van dichtbij bekeken en zag je plotseling een bultje of bobbeltje? En vraag je je nu af of je hond een wrat of een tumor heeft? Dan ontdek je in deze blog het verschil tussen deze twee soorten gezwellen bij honden en hoe je ze herkent. Scroll snel verder!

Hoe ziet een wrat of tumor eruit bij een hond?

Wratten en tumoren bij honden hebben veel gelijkenissen. Logisch dus dat jij je afvraagt of je hond last heeft van een wrat of toch een tumor als je een bultje ontdekt. Hieronder lees je hoe je het onderscheid kan maken tussen een wrat of tumor bij je hond:

Zo herken je een wrat bij een hond

Wratten bij een hond zijn kleine, ongevaarlijke ronde uitstulpingen op de huid die meestal donkerbruin of zwart zijn. Ze kunnen afgevlakt zijn of uitsteken en hebben meestal een bobbelig, ‘bloemkoolachtig’ oppervlak. Je vindt een wratje meestal op de poten van je hond of in de mond en ook iets vaker bij oudere honden.

Wratjes bij je hond worden meestal veroorzaakt door het ongevaarlijke papillomavirus en verdwijnen soms vanzelf

Wrat in de mond van een hond
Een wrat bij een hond heeft vaak een ‘bloemkoolvorm’.

En hoe herken ik een tumor bij honden?

Een tumor bij een hond ziet er vaak anders uit dan een wrat. Zo zijn die meestal groter, blijven ze groeien en kunnen ze onderhuids zitten. Als een tumor op de huid zit, is die meestal minder bobbelig dan een wrat. Ook kan een tumor jeuken en gaat die niet zomaar weg bij je hond. 

Moet ik me zorgen maken als ik een wrat of tumor zie bij mijn hond?

Nee, je moet niet meteen bezorgd zijn als je een bultje ziet. Je hebt namelijk meer kans dat het om een ongevaarlijke wrat of tumor bij je hond gaat. Bijna alle wratten en ongeveer de helft van alle tumoren zijn namelijk goedaardig. Trouwens: tot je dierenarts bevestigt wat je hond precies op zijn huid heeft zitten, is er geen reden tot bezorgdheid. 

Welke wratten lijken goed op een tumor bij honden?

Tumoren die je kan verwarren met een wrat bij honden zijn:

  • Hystiocytoom: goedaardig
  • Melanoom: kwaadaardig
  • Mastceltumor: kwaadaardig

Weten hoe deze gezwellen bij honden eruit zien? Lees dan zeker ook onze blog Hoe kan ik een tumor bij mijn hond herkennen?.

Hoe behandel ik een wrat of tumor bij mijn hond?

Een wrat bij je hond behandel je beter niet zelf, en een tumor al zeker niet. Dat moet een dierenarts voor je doen. Hieronder geven we de verschillende opties:

Een wrat behandelen bij een hond

Een wratje bij een hond moet vaak niet behandeld worden en is meestal enkel een esthetisch ‘foutje’. Ook verdwijnen sommige wratjes vanzelf. Als je hond toch last zou hebben van zijn wrat, bijvoorbeeld omdat die stoort tijdens het eten, ademhalen, of als het bloedt of over zijn oog groeit, dan zijn dit de soorten behandelingen:

  • Antibiotica
  • Injectie met interferon, een eiwit dat een rol speelt in het immuunsysteem 
  • Elektrochirurgie, een lichte ‘elektrocutie’ van het wratje
  • Uitsnijden 
  • Bevriezen (cryotherapie)
  • Weg laseren (laserablatie)

Een tumor behandelen bij een hond

Een tumor bij een hond zal je dierenarts op deze manieren behandelen:

  • Operatie
  • Chemotherapie
  • Bestraling
  • Immunotherapie
  • Hormoontherapie

Conclusie: wrat of tumor bij mijn hond?

Of je hond een wrat of tumor heeft, bepaalt je dierenarts. Hij of zij is dus de eerste met wie je moet spreken om te bepalen of je hond nu een wrat of tumor heeft, en of die al dan niet kwaadaardig is.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag