Hoe maak ik mijn hond rustig?

zwarte australische herdershond ligt rustig op herfstbladerdek in bos
Odile Geirnaert
07 oktober 2022
3 min. leestijd

Niemand kent je hond beter dan jij, daarom merk je snel wanneer je hond onrustig is. Weten wat je aan een onrustige of gestreste hond moet doen, is dan weer iets anders. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je hond rustiger te krijgen. Door zelf rustig te blijven, bijvoorbeeld. In deze blog lees je verschillende mogelijkheden om je hond minder nerveus te krijgen, in welke situatie dan ook.

Je hond rustig maken: begrijp eerst waarom hij onrustig is 

Vaak voel je zelf aan dat je hond onrustig is. Bijvoorbeeld omdat je hond plots een ander eetpatroon of slaapritme heeft of ongeduldig bij jou of aan de deur staan. Misschien doet hij dat omdat hij stress heeft of zich niet zo lekker voelt. Het kan ook zijn dat je hond gewoon extra goed geslapen heeft en barst van energie. Ontdek daarom hier alle stress-signalen bij honden.

Hoe maak ik mijn hond rustig?

Als je een onrustige hond rustig wil maken, volg deze 4 tips:

1. Wees eerst zelf rustig om je hond rustig te maken

Honden voelen aan wanneer hun baasje nerveus of onrustig is. Straal als baasje daarom altijd rust uit, dan zal je hond zich daar vaak aan spiegelen. Heb je stress, en zie je dat je hond het je na-aapt? Ga dan samen op wandel om tot rust te komen. Zo toon je aan je hond dat er niets is om nerveus over te zijn. En neemt je hond je stress niet over.

2. Maak je hond rustig met training

Een andere manier om je hond rustiger te maken, is door hem fysiek actief te houden. Klinkt wat tegenstrijdig, maar de aandacht van je hond komt volledig op de training te liggen waardoor hij mentaal tot rust kan komen. De ideale manier om heel wat stoom af te laten.

“Training” betekent voor elk baasje en elke hond iets anders. De ene hond moet nog leren wandelen aan de leiband, de ander kan je al leren om balletjes te apporteren. Hoe dan ook zijn er opties genoeg om honden met activiteit rustig te maken, ieder op zijn eigen tempo en manier.

3. Kalmeer je hond met opdrachtjes

Als fysiek trainen niet de juiste ontspanning is voor jouw hond en misschien net meer stress geeft, kan je het over een andere boeg gooien. Zo is mentale inspanning voor sommige honden uitdagender dan een fysieke activiteit. Maak je hond daarom rustig met allerlei puzzels en denkoefeningen, zoals met dit hondenspeeltje. Verstop er een paar hondensnoepjes in en je hond kan zijn hersenen erop kraken. Daarnaast kan je ook gewoon zelf in huis een paar kleine snoepjes verstoppen als een soort zoekspel.

4. Maak je hond rustig met een anti-stress-supplement

Wist je dat er ook natuurlijke voedingssupplementen bestaan die je hond rustiger kunnen maken? Zo ontwikkelden we met Just Russel bijvoorbeeld een smakelijk hondenkoekje met valeriaan. Dat is een natuurlijk kruid dat al eeuwen gebruikt wordt om mens en dier te ondersteunen in stressvolle tijden. Komt nieuwjaar eraan of moet je hond lang in de auto? Misschien is dat wel het moment om een tijdje rustgevende vitaminen te geven. Rustgevend supplement voor honden met valeriaan

Voorkom dat je hond onrustig wordt

Net zoals voor mensen is een stressvolle omgeving iets om te vermijden. Ook honden voelen stress, daarom is het belangrijk om rustig te blijven bij je favoriete huisdier. Wil je stress voorkomen? Denk altijd eerst aan de omgeving, is het bijna nieuwjaar? Dan weet je dat jouw hond over enkele dagen of weken bang zal zijn van het vuurwerk.

Misschien kan je daarom op voorhand eens oefenen met luidere geluiden. Alles op zijn tijd natuurlijk, maar op veel scenario’s kan je je hond voorbereiden. Ook alleen thuis zijn is iets waar veel bange honden stress voor hebben. Let er altijd voor op dat je hond niet te lang alleen thuis zit. Hoelang je hond alleen kan zijn, lees je hier.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag