Heb je een ondeugende rakker in huis die het soms verdient op zijn plaats gezet te worden? Dan moet je weten of en hoe je je hond mag straffen. Maar let op, want dat klinkt makkelijker dan het is! Als je je hond hard aanpakt, kan dat namelijk averechts werken. Om je te helpen bij de opvoeding van je liefste huisdier, noemen we in deze blog acceptabele manieren om je hond te corrigeren. Lees snel verder!
Mag ik mijn hond straffen?
Ja, maar we raden aan om je hond zo weinig mogelijk te straffen. Geef zeker ook geen fysieke lijfstraffen! Beter is het om het ongewenst gedrag van je hond te voorkomen of als het te laat is, te corrigeren. Niet in de zin van straffen, maar van bijsturen, verbeteren, herstellen, verfijnen. Om dat te kunnen, moet je eerst begrijpen waarom je huisdier doet wat hij doet. Door in huis te plassen, te graven, te bijten of te blaffen wil hij je namelijk iets vertellen. Want met woorden kan hij dat niet.
Dit zijn de nadelen als je je hond te hard aanpakt
Het enige voordeel als je je hond straft: hij gedraagt zich even terug flink. Minpunten zijn er daarentegen in overvloed en schaden je hond jammer genoeg ook voor altijd. Ook werkt hardhandige correctie nog meer wangedrag in de hand. Maar wat zijn precies de nadelen van je hond straffen? Wij lijsten ze voor je op:
- Je hond verliest zelfvertrouwen
- Je hond voelt zich onbegrepen en gefrustreerd
- Je hond is bang van je
- Je hond krijgt stress
- Je hond wordt agressief
Hoe corrigeer ik dan wel het gedrag van mijn hond?
Het gedrag van je hond bijsturen doe je door duidelijke grenzen te stellen. Hoe je dat doet? Poepsimpel:
- Zeg kordaat en met lage stem ‘Nee’ of ‘Foei’. Dat is een duidelijk signaal voor je hond, die jouw ernstige toon begrijpt als intelligent dier.
- Geef je hond een time-out. Verplaats je huisdier kort naar een saaie plek en laat hem enkele minuutjes alleen. Zo worden zijn hersenen ‘gereset’ en kalmeert hij. Let wel op: laat hem niet lang alleen en sluit hem ook niet op in een kleine ruimte of in de kou. Even alleen in de badkamer met de deur open is dus voldoende.
Onthoud dat de opvoeding van je hond veel tijd en geduld vraagt. Je moet er vanaf zijn puppytijd mee bezig zijn en steeds consequent blijven. Spreek dus ook goed af met andere verzorgers van je hond waar de grenzen liggen en hoe ze hem kunnen bijsturen bij stouter gedrag.
Hoe corrigeer je een hond die bijt?
Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando’s ‘Nee’ of ‘Foei’. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door ‘auw’ te roepen. Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is. Zo associeert je huisdier dat niet bijten gelijkstaat aan een lekker snoepje.
Lees ook onze andere tips om je hond bijten af te leren.
Wat doet negeren met een hond?
Je hond negeren kan ervoor zorgen dat hij juist heviger het ongewenste gedrag gaat vertonen. Vaak misdraagt je huisdier zich namelijk om je aandacht te trekken. Toch wordt deze straf vaak voor allerlei gedragsproblemen geadviseerd. Een oplossing die gemakkelijk klinkt. Maar doordat je viervoeter eerst nog meer ondeugend gedrag laat zien, geven hun baasjes uiteindelijk toch aandacht. De correctie heeft dan het omgekeerde effect op je hond. Te vermijden!.
Vergeven honden je als je ze straft?
Zolang de straf weinig voorkomt en niet ernstig is, zal je hond je zeker vergeven. Je geliefde viervoeter houdt namelijk onvoorwaardelijk van je. Als je toch vaak je geduld verliest, ga je best naar een hondenschool. Daar leren ze je hoe je moet omgaan met het ongewenste gedrag van je hond. En moet je je nooit meer zorgen maken dat je hond je niet vergeeft.