Help, mijn hond trekt aan de leiband

baasje wandelt met hond aan de leiband
Odile Geirnaert
10 december 2021
2 min. leestijd

Niets is vervelender dan een wandeling maken met een hond die constant trekt aan de leiband. Het is een veelvoorkomend probleem waar veel hondenbaasjes met te maken krijgen. Je leest in deze blog waarom honden trekken aan de leiband en hoe je het kan afleren.

Wat moet ik doen als mijn hond trekt?

Het is aangeraden om je hond te leren wandelen aan de leiband als hij/zij nog puppy is. Sommigen hebben echter niet de kans gehad om een puppy op te voeden of zijn er gewoonweg niet veel met bezig geweest. Niet raar, want bij de opvoeding van een puppy komt veel kijken. Wie meer tips wil over de opvoeding van een puppy kan deze blog raadplegen.

Een hond trekt om verschillende redenen aan de leiband tijdens het wandelen. De voornaamste reden is uit opwinding, je hond heeft waarschijnlijk veel energie als je naar buiten gaat en aan de leiband kan hij/zij dat niet direct kwijt. Een andere reden is dat een hond zijn natuurlijk wandeltempo hoger ligt dan het onze. Als ze niet geleerd hebben om traag te wandelen, is dat voor hen heel moeilijk.

Tip

Speel voor je naar buiten gaat een snel, actief spelletje met je hond zodat hij al een deel energie kwijt kan. Als je hond te actief blijft, maak je beter een keer per dag een actieve wandeling. Wat dat is en hoe je een actieve wandeling kunt maken, hier lees je 5 tips over actieve wandelingen met je hond.

Als je hond niet zo veel energie heeft maar toch veel trekt kan dat liggen aan alle prikkels die een hond krijgt op een wandeling. Zowel positieve als negatieve prikkels zijn afleidend voor een hond. Hij kan bijvoorbeeld andere honden of mensen zien waar hij naartoe trekt, dat zijn dat positieve prikkels. Het kan ook zijn dat je hond bang is van iets en daardoor trekt om naar een andere plaats te gaan.

Welke reden het ook is, een hond die trekt op een wandeling is niet fijn. We gaven in de blog ‘wandelen met je hond al een kort overzicht maar hier lees je een gedetailleerd stappenplan om je hond af te leren om te trekken aan de leiband.

Hoe leer je je hond aan de leiband lopen?

  1. Je begint al voor je de deur uit gaat. Doe een paar oefeningen of spelletjes met je hond. Oefen bijvoorbeeld wat commando’s die hij al kent zodat hij wat energie kwijt kan. Laat hem daarna kalm worden en doe rustig de leiband aan. Een veelgemaakte fout is je hond wild maken door te tonen dat je gaat wandelen.
  2. Eens je buiten bent, begin je met wandelen en probeer je de focus van je hond op jou te houden. Je kan bijvoorbeeld een snoepje vasthouden zodat je hond daar naar kijkt. Na enkele passen zonder te trekken ga je al belonen.
  3. Je wandelt verder en als je ziet dat je hond wil trekken, stop je met wandelen tot je hond weer op jou focust en de lijn los hangt. Ga daarna verder met enkele stappen, beloon en herhaal opnieuw.
  4. Eens dat goed lukt met een snoepje in je hand, kan je proberen zonder snoepje maar overhaast dit niet. Ga liever een stap terug dan te snel een stap vooruit.
  5. Als alles vlot gaat, kan je naar een andere, meer uitdagende omgeving gaan om daar te oefenen. Misschien kan je eens naar een plaats gaan die je hond nog niet kent, als je er een mooie uitstap van wil maken, lees je hier onze favoriete wandelingen in België.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Golden retriever in een hotel ligt op luxueus bed

Dit is de prijs voor een hondenhotel deze vakantie!

07 augustus 2022
Spannende reisplannen, maar kan je liefste viervoeter niet mee? Dan maar op hotel! Ontdek hier de gemiddelde prijs voor een hondenhotel in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
kromme staart van hond|dalmatiër met horizontale staart|hond op straat met staart tussen de benen|afghaanse windhond met neutrale staarthouding|hond in gras met hoge staart

Wat je hond je wil zeggen … met zijn staart!

23 december 2021
De staart van je hond verraadt hoe hij zich voelt: enthousiast, vrolijk, angstig, nerveus of agressief. Ontdek hier wat je beste vriend je probeert te vertellen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond likt aan zijn poot

Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

05 januari 2023
Likt je hond vaak aan zijn poot of poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Hier vind je alle honden om te adopteren in West-Vlaanderen!

19 november 2022
Verschillende asielen in België zitten vol met honden die wachten op hun gouden mandje. Deze blog geeft een zicht op de asielen in West-Vlaanderen
Odile Geirnaert
Hondennieuws
witte maltezer hond wordt geknipt door hondenkapster aan huis|Twee witte bichon frisé honden zijn getrimd en poseren in het riet

Dit is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2022

27 augustus 2022
Zijn de haren van je hond out of control? Tijd voor een knipbeurt! Maar wat is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2022? Ontdek het hier.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Wat betekent het als een hond geel overgeeft?

10 februari 2023
Moet jouw hond geel overgeven, maar heb je geen idee wat de betekenis hiervan is? Lees onze blog alle oorzaken en oplossingen tegen het geel braken!
Cyriel Van Steen