Een puppy bijten afleren, dé ultieme tips

puppy bijt op staal
12 mei 2021
3 min. leestijd

Je puppy bijten afleren… Het is echt belangrijk dat je dit gaat doen vanaf dag 1 om zo een optimale opvoeding te bieden aan jouw pup. In sommige situaties bijt een pup zo vaak en zo hevig dat baasjes geen oplossingen meer weten. Ze raken in paniek en reageren emotioneel. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Daarom bespreken we in deze blog hoe je kan omgaan met bijtende puppy’s.

In het puppy bijten afleren proces is het belangrijk om er eerst achter te komen waarom je pup nu eigenlijk bijt. Wanneer je die reden weet te achterhalen kan je makkelijk het probleem oplossen.

Vier redenen waarom puppy’s bijten

Je puppy gaat de wereld verkennen

je puppy gaat de wereld verkennen met zijn bek zoals vele kindjes ook allerlei dingen in hun mond steken. Je kan ze dus niets verwijten dat ze soms sneller eens iets te pakken nemen tijdens hun verkenningstocht.

Je puppy is overgevoelig of overprikkeld

Puppy’s gaan vaak bijten wanneer ze overgevoelig of overprikkeld zijn en meestal is dat te wijten aan te weinig slaap. Het is dus erg belangrijk dat je je pup voldoende rust gaat geven.

Het is onderdeel van het spel

Puppy’s bijten ook omdat het een onderdeel is van een spel. Je zal vaak merken dat wanneer je met een puppy speelt hij/zij vaak gebruik zal maken van zijn mond of dat hij al spelend gaat beginnen bijten, volledig normaal dus!

Je puppy verveelt zich

Je puppy zal ook bijten wanneer hij zich verveelt. Zo zal je pup bijvoorbeeld in je schoenen beginnen bijten, met papier spelen of met de poten van de tafel gaan spelen. Je pup zal er echt alles aan doen om toch maar de aandacht te trekken. Een goed alternatief hiervoor is om je hond voldoende kauwspeeltjes te geven. Het kauwen op zo’n voorwerpen zal de pijn van de groeiende tandjes verminderen.

Je puppy wil communiceren

Het bijten van een puppy is ook een bepaalde manier van communiceren. Het is een manier om aan te geven wanneer hij iets minder leuk vindt.

Tip

Wist je dat een jonge pup zelfs 20 uur van de 24 uur op een dag zou moeten slapen. De pup heeft nood aan voldoende slaap om al de prikkels
van de dag te kunnen verwerken.

Pups die niet voldoende slapen gaan veel meer bijten dan pups die wel goed uitgeslapen zijn. Om dit probleem snel te verhelpen kunnen we een handje helpen door ze in een bench te laten slapen. Een goede benchtraining is hier dus van cruciaal belang!

3 tips voor het bijten afleren van je puppy

Zoek uit waarom je puppy bijt

De eerste tip is uitzoeken waarom je puppy bijt. Alleen op deze manier kan je de best passende manier vinden om er op de juiste manier mee om te gaan.

Krijg controle over je pup

Een tweede tip is management. Zorg ervoor dat je de controle hebt over je pup en voldoende gezag vertoont wanneer hij/zij iets fout doet. De bench is hiervoor een heel handig hulpmiddel. We kunnen hier voorkomen dat je puppy te moe wordt en daardoor veel gaat bijten. Door je hond in de bench te plaatsen heeft je puppy zijn eigen ruimte waar hij zijn eigen ding kan doen. Tegelijk kan je ook leren aan de kinderen om een hond met rust te laten wanneer hij in de bench zit. Ook zal de puppy hierdoor zijn voldoende rust hebben, want nogmaals, dit is enorm belangrijk.

Neem contact op met Adorine

De derde tip is simpel! Reageer gerust in de comments wat jouw puppy vaak doet en dan probeer ik samen met jou de best passende oplossing/tips te geven om jouw puppy bijten afleren proces te versnellen.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag