Een puppy bijten afleren, dé ultieme tips

puppy bijt op staal
Odile Geirnaert
12 mei 2021
3 min. leestijd

Je puppy bijten afleren… Het is echt belangrijk dat je dit doet vanaf dag 1 om zo een optimale opvoeding te bieden aan jouw pup. In sommige situaties bijt een pup zo vaak en zo hevig dat baasjes geen oplossingen meer weten. Ze raken in paniek en reageren emotioneel. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Daarom bespreken we in deze blog hoe je kan omgaan met bijtende puppy’s.

5  redenen waarom puppy’s bijten

In het proces om je puppy het bijten af te leren, bepaal je best eerst waarom je pup nu eigenlijk bijt. Wanneer je die reden weet, kan je het probleem makkelijker oplossen. Hieronder noemen we de vijf meest voorkomende redenen van bijtgedrag bij puppy’s:

1. Je puppy verkent de wereld

Je puppy verkent de wereld met zijn muil zoals kinderen alles – ja, alles – in hun mond steken. Je kan ze dus niets verwijten dat ze soms sneller eens iets te pakken nemen tijdens hun verkenningstocht.

2. Je puppy is overgevoelig of overprikkeld

Puppy’s gaan vaak bijten wanneer ze overgevoelig of overprikkeld zijn en meestal is dat te wijten aan te weinig slaap. Het is dus erg belangrijk dat je je pup voldoende laat rusten.

3. Je puppy bijt al spelend

Puppy’s bijten ook omdat het een onderdeel is van een spel. Merk je dus dat je puppy bijt of hapt wanneer hij speelt? Dat is onschuldig en volledig normaal.  Ook helpt kauwen je pup de pijn van de groeiende tandjes te verzachten. Al moet je hem consequent blijven wijzen op de grenzen, want kleine tandjes worden groot!

4. Je puppy verveelt zich

Je puppy zal ook bijten wanneer hij zich verveelt. Zo zal je pup bijvoorbeeld in je schoenen beginnen bijten, met papier spelen met de tafelpoten spelen. Je pup zal er echt alles aan doen om toch maar de aandacht te trekken. Geef je hond dus voldoende kauwspeeltjes, zo hou je je meubilair uit zijn vizier.

5. Je puppy wil communiceren

Bijten is voor een puppy ook een manier van communiceren. Zo geven honden aan als hij iets minder leuk vindt door te bijten.

Tip: Wist je dat een jonge pup 20 uur van de 24 uur op een dag moet slapen? De pup heeft nood aan voldoende slaap om al de prikkels van de dag te kunnen verwerken.

Pups die niet voldoende slapen bijten veel meer dan pups die wel goed uitgeslapen zijn. Geef je puppy dus voldoende rust en leg hem in lekker knus in zijn bench te slapen. Een goede benchtraining is hier dus van cruciaal belang!

Is het bijtgedrag van je puppy gevaarlijk?

Het is belangrijk om na te gaan waarom je puppy bijt. Vaak heeft het een logische verklaring en wil het niet meteen zeggen dat jouw hond gevaarlijk is. Soms lijkt agressief gedrag op dominantie maar meestal is de oorzaak helemaal niet zo erg en heel goed bij te sturen. Maar jong geleerd is oud gedaan. Wees er daarom steeds vroeg genoeg bij zodat het ongewenste gedrag zich niet evolueert. Weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan je altijd de hulp van een trainer of een ervaringsdeskundige inroepen.

3 tips om je puppy het bijten af te leren

1. Zoek uit waarom je puppy bijt

De eerste tip is uitzoeken waarom je puppy bijt. Alleen op deze manier kan je de best passende manier vinden om er op de juiste manier mee om te gaan.

2. Krijg controle over je pup

Een tweede tip is management. Zorg ervoor dat je de controle hebt over je pup en voldoende gezag vertoont wanneer hij iets fout doet. De bench is hiervoor een heel handig hulpmiddel. We kunnen hier voorkomen dat je puppy te moe wordt en daardoor veel gaat bijten. Door je hond in de bench te plaatsen heeft je puppy zijn eigen ruimte waar hij zijn eigen ding kan doen. Heb je kinderen? Leer hen om je hond gerust te laten wanneer hij in zijn bench zit. Ook zal de puppy hierdoor zijn voldoende rust hebben, want nogmaals, dit is enorm belangrijk.

3. Neem contact op met Adorine

De derde tip houden we als laatste! Neem contact op met onze dierenexpert Adorine via hello@justrussel.com en krijg persoonlijke begeleiding om je puppy op te voeden.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag