Waarom geeft mijn hond gal over en is dat gevaarlijk?

zieke witte labrador hond zit in gras nadat hij gal heeft overgeven|slapende kleine bruine yorkshireterrier hond is ziek en geeft vaak gal over
Odile Geirnaert
04 oktober 2022
4 min. leestijd

Spuugt je hond geel-groenachtig schuim uit? Dat is waarschijnlijk gal. Als je hond gal overgeeft, kunnen ernstige en mindere oorzaken aan de basis liggen. Lees hier wat dat is, waarom een hond gal overgeeft, wanneer je naar de dierenarts moet en wat je kan doen om je hond te verlossen van zijn vervelend probleem. 

Wat is gal bij een hond?

Gal bij een hond is een vloeistof die gemaakt wordt in de lever en opgeslagen in de galblaas. Dit goedje is belangrijk om vetten te verteren en voor de spijsvertering in het algemeen. Wanneer een hond eet, komt gal vrij in de dunne darm om voedsel te helpen verteren en opnemen in het lichaam.

Waarom geeft een hond gal over?

Als een hond geel schuim overgeeft, is dat waarschijnlijk gal. Hiervoor zijn 5 plausibele verklaringen:

1. Er komt gal in de maag van je hond via de dunne darm

Als je hond gal overgeeft, kan die van zijn dunne darm in zijn maag gelekt zijn. Dat gebeurt als je hond een lege maag heeft en er dus weinig barrière is tussen zijn darm en maag. Honden die gal overgeven, doen dat daarom vaak ‘s morgens op een nuchtere maag. 

Anderzijds kan je hond een grote hoeveelheid vetrijke voeding gegeten hebben. Dan produceert de galblaas meer gal die vervolgens in de dunne darm terechtkomt en daarna in de maag van je hond.

2. Je hond heeft een spijsverteringsprobleem

Een hond met een probleem in zijn spijsvertering kan gal overgeven. Denk maar aan een (chronische) ontsteking in de darmen, maag- en darmzweren, parasieten of zelfs kanker. Als je hond dus blijft gal overgeven, twijfel niet en breng hem naar je dierenarts. Beter te vroeg dan te laat!

3. Je hond heeft een darmblokkage

Vreemde voorwerpen die niet door de darmen van je hond kunnen passeren zonder schade toe te richten, kunnen je hond doen gal overgeven. Denk hierbij aan speeltjes, botjes of zelfs grote haarballen. Je hond geeft dan veelvuldig over, tot zijn maag leeg is en hij enkel nog gal over te geven heeft. Ook wordt hij helemaal futloos en doet zijn buik hevig pijn. Dit is een spoedgeval, rep je dus meteen naar de dierenarts!

4. Je hond lijdt aan pancreatitis

Pancreatitis of alvleesklierontsteking komt voornamelijk voor bij honden met een vetrijk dieet, trage schildklier, diabetes of die bepaalde medicatie krijgen. De alvleesklier is een orgaan dat een rol speelt in de vertering van je hond en via de afvoergang verbonden is met de galblaas. In dit geval zal je hond niet enkel gal overgeven, maar ook diarree hebben.

5. Je hond heeft een voedselallergie

Als je hond allergisch is aan zijn voeding, is braken een van de symptomen. Als hij blijft braken en zijn maag op een gegeven moment leeg is, kan hij ook gal beginnen uitspugen. 

slapende kleine bruine yorkshireterrier hond is ziek en geeft vaak gal over
Als je hond regelmatig gal overgeeft, kan dat op een ernstige ziekte wijzen. Snel naar je dierenarts!

Kan het kwaad dat een hond gal overgeeft?

Afhankelijk van de oorzaak, kan gal overgeven bij je hond onschuldig of gevaarlijk zijn. Let daarom goed op andere symptomen, zoals weinig eetlust, diarree of koorts, want dat kan op pancreatitis bij je hond wijzen. Heeft je huisdier daarentegen bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en zie je ook bloed bij het braaksel, dan kan het om een maagzweer gaan. Ga met spoed naar je dierenarts!

Hoe vaak mag een hond gal overgeven?

Een hond mag 1 keer per week gal overgeven zonder dat dit verontrustend moet zijn. Als er een duidelijke oorzaak is, bijvoorbeeld iets heel vettig eten, en je hond daarna geen geel schuim meer opgeeft, moet je je geen zorgen maken. Ga in ieder geval naar je dierenarts als je hond blijft gal overgeven, want dat is niet normaal en moet behandeld worden. 

Wat moet je doen als een hond gal overgeeft?

Als je hond regelmatig gal overgeeft omdat hij een voedselallergie heeft, te veel vetten eet of omdat zijn maag leeg is, onderneem volgende stappen:

1. Pas de voeding van je hond aan

Geeft je hond vaak gal over en krijgt hij regelmatig tafelrestjes waar meer vetten in zitten dan goed voor hem? Laat die dan zo veel mogelijk achterwege. Of vermoed je dat je hond allergisch is aan zijn voeding omdat hij bijvoorbeeld ook veel windjes laat of hevige jeuk en uitslag heeft aan zijn poten en oren? Schakel dan stapsgewijs over op hypoallergene voeding. Simuleer hier de ideale voeding als je een allergische hond hebt.

2. Geef je hond zijn voeding verdeeld over de dag

Als je hond 1 keer per dag eet en daarnaast af en toe gal spuwt, kan dat zijn omdat zijn maag leeg is. Geef hem in dit geval zijn brokjes verdeeld over de dag. Hou je wel aan de dagelijks aanbevolen portie (kan je hier berekenen), anders loopt hij risico op overgewicht. 

3. Help de spijsvertering van je hond met een vezelsupplement

Vezels zijn goed voor het spijsverteringsstelsel van je hond. Ze helpen ook galzuren te binden, waardoor het darmslijmvlies van je hond beter beschermd is. Als je hond dus gal overgeeft, geef hem een supplementje met yucca en probiotica. Die brengen de darmflora van je huisdier in balans, wat helpt als je hond vaak gal overgeeft. Bij Just Russel vermommen we dit supplement als smakelijk hondenkoekje. A votre santé! 

 

Een supplement van Just Russel voor de darmflora van de hond te verbeteren

Zoek je meer informatie over overgeven bij honden? Lees een van deze blogs!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag