Waarom je hond slijm overgeeft en wat je eraan doet

Hond ligt futloos neer
Odile Geirnaert
20 februari 2023
6 min. leestijd

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen waarom je hond slijm overgeeft. Soms is dit onschuldig, bijvoorbeeld omdat je hond te snel gegeten heeft maar soms kan het overgeven van slijm ook duiden op een dieperliggende aandoening. Hieronder kom je meer te weten over de oorzaken waarom je hond slijm overgeeft wat je eraan kan doen. 

Wat is het slijm dat mijn hond overgeeft?

Het slijm dat je hond overgeeft is maagslijm. Dit is niet gezond want het maagslijm dient als beschermlaag van de maagwand. Er is dus duidelijk iets aan de hand met je hond.

Waarom geeft mijn hond slijm over?

Er kunnen verschillende redenen aan de basis liggen waarom je hond slijm overgeeft. Meestal liggen maagproblemen aan de basis van het overgeven en gaat dit gepaard met slijm. Je hond kan ook last hebben van oprispingen of door kuchen, dan gaat je hond hoesten omdat er vuil in de keel of longen vastzit. 

Hieronder vind je meer informatie terug over de verschillende oorzaken waardoor een hond slijm ophoest.

1. Je hond geeft slijm over door een maag-darmontsteking

Een eerste oorzaak waarom je hond slijm overgeeft kan zijn dat hij last heeft van een maag-darmontsteking. Dit ontstaat door infectieziektes of omdat hij vreemde voorwerpen of verkeerd voedsel (bijvoorbeeld omdat het bedorven is) heeft gegeten. Als een hond braakt door een maag-darmontsteking dan is dit slijm vaak gal en ziet het er meestal geel uit. Vaak komt het ook voor dat een hond gras gaat eten en hierdoor ook slijm zal braken.

2. Je hond geeft slijm over door een darmblokkade

Als je hond te maken heeft met een darmblokkade dan zit er een vreemd voorwerp, zoals speelgoed of stukjes hout, verstopt in het maagdarmkanaal waardoor de darmen geblokkeerd zijn en voedsel niet kan doorstromen. Hierdoor zal je hond zich lusteloos voelen, minder willen eten en braken. Dit braken kan slijm en bloed bevatten. Sommige honden geven ook wit schuim over. Bij een darmblokkade moet een dierenarts het  voorwerp zo snel mogelijk endoscopisch of chirurgisch verwijderen. 

3. Je hond geeft slijm over door een voedselallergie

Een voedselallergie bij een hond ontstaat als reactie op bepaalde allergenen in het voer. Meestal gaat het dan om de stoffen zoals zuivelproducten, soja, maïs en eieren. Wanneer honden die hier gevoelig voor zijn een te veel aan allergenen binnenkrijgen in hun immuunsysteem dan kunnen ze last krijgen van huidklachten, bijvoorbeeld jeuk, maar ook maag- en darmklachten zoals het diarree of braken

4. Je hond geeft slijm over door parasieten

De meest voorkomende parasieten zijn Giardia en wormen. Honden raken besmet met Giardia via de mond en vervolgens belanden de parasieten in de dunne darm met als gevolg een beschadiging van de darmwand. Je hond gaat hierdoor veel last hebben van diarree gecombineerd met misselijkheid en het overgeven van slijm. Giardia is heel besmettelijk en kan ook op mensen worden overgedragen. Het is dus belangrijk dat dit snel wordt opgemerkt en behandeld. Een andere veel voorkomende parasiet zijn spoelwormen en lintwormen. Deze parasieten komen ook terecht in het darmkanaal waardoor je hond diarree heeft en veel braakt met als gevolg het verliezen van gewicht. 

5. Je hond geeft slijm over door de ziekte van Addison

Bij de ziekte van Addison produceren de bijnieren niet voldoende hormonen en werkt de hormoonproducerende functie van de bijnierschors niet meer. De afweercellen gaan vervolgens het eigen lichaam van de hond aanvallen waardoor je hond als reactie slijm gaat braken. 

6. Je hond geeft slijm over door een ontstoken slokdarm

Een ontstoken slokdarm wordt ook wel oesofagitis genoemd. De slokdarm van je hond is geïrriteerd en het maagzuur beschadigt de slijmvliezen wat leidt tot het overgeven van slijm. 

7. Je hond geeft slijm over door astma

Bij astma zijn de luchtwegvertakkingen, ook wel bronchiën, ontstoken waardoor je hond moeite heeft met ademen en veel moet hoesten. Dit kan ontstaan doordat je hond allergisch is aan bepaalde stoffen, waaronder parfums, schoonmaakproducten, … of door een te hoge blootstelling aan sigarettenrook. 

8. Je hond geeft slijm over door infectie aan de bovenste luchtwegen

Een luchtweginfectie ontstaat door een virus of bacteriën die de trilharen aantasten. Hierdoor kan slijm niet goed doorlopen en blijft het dus achter in de longen. Bijgevolg creëert dat slijm dan weer de mogelijkheid tot een nieuwe infectie. Doordat het slijm niet op de normale manier afgevoerd kan worden, geeft je hond het slijm over.

Welke andere symptomen kan een hond hebben die slijm overgeeft?

Een hond die slijmt overgeeft kan nog verschillende andere symptomen hebben, zoals: 

  • kwijlen 
  • verminderde eetlust 
  • boeren 
  • afscheiding uit de ogen en neus 
  • niezen 
  • koorts hebben 
  • misselijkheid
  • onrustig

Is het erg als een hond slijm overgeeft?

Het is normaal dat je hond af en toe braakt, vaak is dit door te snel te eten. Als dit 1 of 2 keer per maand gebeurt, is er geen reden tot paniek. Als je hond toch vaker braakt dan kan je best eens een bezoekje brengen aan de dierenarts voor een controle.

Wat moet ik doen als mijn hond slijm overgeeft?

Op maat gemaakte hondenvoeding

Het eerste wat je moet doen als je hond slijm overgeeft is langsgaan bij een dierenarts. Deze zal je hond dan onderzoeken om te kijken wat er aan de hand is. Daarnaast kan je andere voeding overwegen dat je hond beter kan verteren. Just Russel biedt hondenvoeding speciaal op maat voor je hond. Je vult enkele vragen in over je hond en bijgevolg stelt Just Russel een volledig voedingsplan op maat voor.  

Je kan ook altijd kiezen voor extra voedingssupplementen voor je hond. Just Russel biedt een hondensupplement aan speciaal voor een verbetering van de huid en vacht van je hond, verpakt in handige hondensnoepjes. 

Zoek je meer informatie over overgeven bij honden? Lees een van deze blogs!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag