Waarom gromt mijn hond? En hoe leer ik dat af?

Odile Geirnaert
01 februari 2023
4 min. leestijd

Is je hond voortdurend aan het grommen naar jou, bezoekers en andere honden? Daar is een reden voor, je hond probeert je namelijk iets te vertellen. In deze blog vertellen we je waarom je hond gromt en wat je hieraan kunt doen. Scroll dus snel verder.

Waarom gromt een hond?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond gromt. Je hond kan bijvoorbeeld grommen om onprettige situaties te stoppen of als een waarschuwing. Sommige honden grommen zelfs wanneer ze spelen. Jammer genoeg kan een hond niet spreken om iemand te laten weten dat hij iets wel of niet fijn vind. Er is dus steeds een goede reden waarom een hond gromt, het is een vorm van communicatie.

Waarom gromt een hond? 10 specifieke gevallen: 

1. Mijn hond gromt naar mij

Je hond gromt naar jou om je iets duidelijk te maken. Voordat een hond zal bijten, zal hij eerst een waarschuwing geven. Het is dan ook belangrijk dat je meteen rustig afstand neemt van je hond. Het kan ook zijn dat je hond bang is van mensen of zijn bezit beschermt.

2. Een hond gromt naar een gezinslid

Je hond gromt naar een  gezinslid omdat hij zich bedreigd voelt. Het is een manier om te zeggen: “neem afstand of ik bijt”. Dit is bedoeld om de situatie voor henzelf veilig te houden.

3. Een hond gromt naar bezoek

Als je hond gromt naar bezoek probeert hij te communiceren dat hij ongemakkelijk is bij vreemde mensen. Het kan evengoed betekenen dat je hond het huis wil bewaken of zelfs bang is. Het is belangrijk dat je gepast reageert, je hond straffen zal hem alleen maar laten weten dat hij zich niet mag uiten.

4. Een hond gromt naar het baasje

Wanneer een hond gromt naar het baasje heeft het vaak te maken met  situaties zoals het bewaken van bronnen, gevaar voor vreemden, zich in het nauw gedreven voelen of stress.

5. Een hond gromt naar andere honden

Wanneer je hond blaft naar andere honden, dient dit als waarschuwing. Dit is om de andere honden te laten weten dat ze niet dichterbij mogen komen of om een bepaald gedrag te stoppen. Haal je hond dus zo snel mogelijk uit de situatie voor het escaleert.

6. Een hond gromt tijdens het spelen

Meestal is grommen een waarschuwing. Wanneer een hond echter gromt tijdens het spelen, is het niets om je zorgen over te maken. Tenzij hij gromt om zijn speelgoed te beschermen.

7. Een hond gromt en kwispelt

Wanneer je hond gromt terwijl hij kwispelt, is je hond in feite niet blij, maar kan hij wel kwispelen. Tijdens het spelen kan deze combinatie ook voorkomen. Tijdens het spelen is het helemaal niet erg. Wel kan het voorkomen dat een hond bij een ontmoeting gromt en kwispelt wanneer hij angstig of onzeker is, of als de hond territoriaal gedrag vertoont.

8. Een hond gromt bij het aaien of optillen

Wanneer je hond gromt bij het aaien of optillen, communiceert hij dat je afstand moet houden. Het kan vrijwel zijn dat je hond pijn heeft en bang is om aangeraakt te worden op de pijnlijke plek. Zorg ervoor dat je uitkijkt voor pijnlijke symptomen bij je hond.

9. Een hond gromt om aandacht

Wanneer je hond gromt om je aandacht te krijgen, is het meestal een lage grom met een losse lichaamstaal. Het kan zelfs lijken dat je hond probeert te praten.

10. Een hond gromt bij correctie

Wanneer je hond gromt bij een correctie is het een manier voor je hond om zijn reactie te communiceren. Je kan de reactie en emotie van je hond niet afstraffen. Je hond wilt je namelijk iets vertellen. Het is dan ook belangrijk dat je hiernaar luistert.

Hoe leer ik mijn hond grommen af?

Grommen is natuurlijk voor honden. Het doel is dus niet om het grommen af te leren, maar om ongepast grommen af te leren zoals grommen naar bezoekers. Je hond mag wel grommen om zijn grenzen aan te geven. In plaats van je hond te straffen kun je beter achterhalen waarom je hond gromt. Het kan zijn dat je hond bang is van iets, dan is het aan jou om je hond uit de situatie te halen. Zorg er ook voor dat je hond niet meer wordt blootgesteld aan zo’n situatie. 

De volgende stap is om je hond te trainen niet bang te zijn van die enge prikkel. Help je hond stap voor stap om die prikkel met iets positief te associëren in plaats van iets negatief. Heb je hierbij hulp nodig? Vraag hulp van een gecertificeerde hondengedragsdeskundige of een goede hondentrainer.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag