Mag een hond zalm eten?

Cyriel Van Steen
11 november 2022
3 min. leestijd

Zalm is een heerlijke vis waar veel mensen van genieten maar,  zalm wordt ook vaak gebruikt in diervoeding. Toch geef je je hond beter geen stukje van je zalm. Waarom? In deze blog ontdek je welke zalmproducten wel goed zijn voor je geliefde viervoeter. Lees verder en kom te weten hoe je zalm op een veilige manier aan je hond kan voeden!

Mag mijn hond zalm eten?

Je vindt zalm heel vaak terug in hondenvoeding, dus waarom zou je je hond geen restje zalm kunnen geven van je maaltijd? Vis heeft erg veel voordelen voor je huisdier maar toch ga je hier beter héél voorzichtig mee om. 

Wij raden het af om je hond zalm te geven indien deze niet gekookt is of geen deel uitmaakt van een bepaalde soort geformuleerd hondenvoer

Indien je je hond toch zalm wil geven, houd dan rekening met het feit dat niet alle soorten of bereidingen van zalm hetzelfde zijn. Sommige opties zijn veiliger dan andere.

Mag een hond gerookte zalm eten?

Neen, een hond mag geen gerookte zalm eten! Waarom vraag je je nu waarschijnlijk af, wij vertellen het je hieronder:

  • Op gerookte zalm tref je vaak toegevoegde kruiden aan zoals knoflook of uienpoeder, lekker! Nee hoor, deze ingrediënten zijn schadelijk voor je hond omdat ze voor honden als giftig worden beschouwd.
  • Gerookte zalm bevat door de bereidingswijze een hoge hoeveelheid zout, dit kan leiden tot zoutvergiftiging of uitdroging. Oppassen geblazen dus!
  • Gerookte zalm kan een parasiet bevatten met de Neorickettsia helminthoeca bacterie. Deze bacterie veroorzaakt zalm vergiftiging. Merk je een van de symptomen op zoals braken of spijsverteringsproblemen? Raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts

Niks vervelender dan graten in je vis! Verwijder deze zorgvuldig, doe je dit niet dan kunnen deze visbotjes leiden tot stikkingsgevaar.

 Mag mijn hond ook zalm uit blik eten?

Zalm uit blik vinden wij een betere optie dan gerookte of rauwe zalm. Er zijn alleen 2 zaken om aandacht aan te besteden:

  • Kies geen vis in olie: deze bereiding is te vet voor je hond waardoor je viervoeter last kan krijgen van darmklachten of diarree.
  • Ga wel voor zalm in water, let er bij deze optie op dat er geen extra zout werd toegevoegd. Dit leidt dan weer tot uitdroging. 

En wat met rauwe zalm?

Rauwe zalm is niet gekookt en dus kunnen er nog levende parasieten, bacteriën en andere aanwezig zijn in de zalm. Dit is gevaarlijk voor je hond. Rauwe zalm kan bijvoorbeeld thiaminase bevatten. Deze stof breekt vitamine B1 af bij honden met verlammingsverschijnselen tot gevolg. Verder kan rauwe zalm een parasiet bevatten met de bacterie Neorickettsia helminthoeca. Gekookte zalm is dus de veiligere optie. We raden je ook aan om elke rauwe vis voor je hond te koken.

Wat zijn de voordelen van zalm voor een hond?

Er zijn verschillende voordelen van zalm voor een hond. Zalm is een echte vitaminebom voor je hond. Een goed alternatief voor het geven van zalmvlees is het gebruiken van onze zalmolie. 

Het is een natuurlijke bron van gezonde omega 3 en 6 (EPA en DHA). Deze vetzuren dragen bij tot de algemene gezondheid van je hond. Ze zorgen voor een glanzende vacht, beschermen de gewrichten en ondersteunen de hartfunctie.

Meng onze zalmolie door de voeding van je huisdier en zelfs de moeilijkste eter zal zijn brokjes met smaak verorberen.

€12,95 zalmolie voor honden van Just Russel

Hoeveel zalm mag een hond eten?

Heb je bovenstaande tips goed in overweging genomen en geef je je hond wat zalm, dan raden wij aan om de volgende hoeveelheid te hanteren: geef je hond nooit meer dan 5 gram zalm per kg lichaamsgewicht per dag. Als we dit omrekenen komt dit neer op zo’n 5-10% van het menu van je hond.

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

[fluentform id=”16″]

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts

De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

20 november 2022
Hoeveel kost een bezoek bij de dierenarts? Ontdek nu alles wat je moet weten over (onverwachte) dierenartskosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Labrador aan het spelen in het water

11 speelse hondenrassen voor eindeloos speelplezier

15 augustus 2022
Op zoek naar een speels hondenras dat gek is op ravotten of een rondje hardlopen? Ontdek de 11 meest speelse hondenrassen in deze blogpost!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond die in bed ligt

Is het erg als je hond bij je in bed slaapt?

26 december 2022
Samen slapen met je hond in bed? Het is een discussie waar er verschillende meningen over zijn: de één vindt het super onhygiënisch, de ander vindt het super gezellig om een levensechte knuffel in bed te hebben.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Europees hondenras dalmatier ligt in gras onder boom met bloesems|Grijze Europese hond met lange haren bobtail staat in een grasveld op een heuvel|Mooie europese hond dalmatiër ligt in geel bloemenveld|Zwarte kleine Europese hond dwergpinscher zit op groen gras|Bruine podenco hond uit Europa kijkt naar links|Witte Europese hond poedel loopt over gras met bergen en blauwe lucht in de achtergrond|Europees hondenras mini pomeriaan loopt door grasveld|Europees hondenras viszla hopt door graanveld met bomen op de achtergrond

Dit zijn de top 7 leukste Europese hondenrassen

20 augustus 2022
Op zoek naar een hond en zoek je het beste van bij ons? Dit zijn 7 Europese hondenrassen die je niet over het hoofd mag zien! Klik snel verder.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Waarom geeuwt mijn hond zo veel?

15 februari 2023
Betekent geeuwen bij een hond hetzelfde als voor mensen? Bij ons zijn vermoeidheid of verveling de meest voorkomende redenen van gapen, maar is dat ook zo bij honden? Lees erover in onze blog!
Odile Geirnaert