Gedraagt je hond zich vreemd en ben je bang dat de symptomen wijzen op een maagtumor? Wij geven je in deze blog graag mee wat de symptomen zijn van een tumor in de buik van een hond en hoe je hier het best mee om kan gaan. Scroll snel omlaag om het te ontdekken!
Wat is een tumor in de buik van een hond?
Een tumor in de buik van een hond of maagcarcinoom is een ophoping van kwaadaardige cellen of weefsel in de maag die zich sneller vermenigvuldigen dan normaal. Daar dringt het dan in ander weefsel binnen, zoals orgaanweefsel, waardoor bepaalde levensbelangrijke lichaamsfuncties aangetast en uiteindelijk uitgeschakeld worden. Een maagcarcinoom kan bij alle hondenrassen voorkomen, maar we zien ze vooral bij herderachtigen.
Wat zijn de symptomen van een tumor in de buik van een hond?
De symptomen van een tumor in de buik van een hond beginnen zich meestal pas af te tekenen tegen de tijd dat de kanker zich al in een laat stadium bevindt. Wanneer je de volgende symptomen waarneemt, mag je die zeker niet negeren:
- Braken;
- Onrustigheid;
- Terugkerende zweren;
- Verlies van eetlust;
- Futloosheid.
Weten welke andere tumoren vaak voorkomen bij honden? En wat daarvan de symptomen zijn? Raadpleeg dan ook de blog Hoe kan ik een tumor bij mijn hond herkennen?
Help, mijn hond heeft symptomen van een tumor in zijn buik. Wat nu?
Als je denkt dat je hond een tumor heeft in zijn buik, ga dan meteen naar je dierenarts voor een onderzoek. Heeft je hond de diagnose gekregen van maagkanker? Dan zijn dit de volgende 5 stappen:
1. Raadpleeg een specialist
Heeft je dierenarts de diagnose gesteld van een kwaadaardige tumor in de buik van je hond? Vraag dan ook referenties van een specialist-dierenarts voor een second opinion. Zij hebben de beste expertise om te bepalen of en welke behandeling je hond moet krijgen.
2. Overweeg of en welke behandeling gepast is voor je hond
Is de tumor in de buik van je hond nieuw en heb je een jonge hond? Dan kan een behandeling met een operatie, chemotherapie of bestraling betere vooruitzichten bieden. Valt je hond daarentegen al onder de seniorencategorie? En is de kanker sterk uitgezaaid of heeft hij andere aandoeningen waarvoor hij medicatie moet nemen (bijvoorbeeld tegen trombose)? Dan is een behandeling vaak te zwaar of risicovol. Bovendien is er geen garantie op succes.
3. Hou het rustig
Als je hond met een tumor in zijn buik nog voldoende energie heeft om te spelen, zeker doen! Zo blijft hij ook mentaal zo lang mogelijk goed in zijn vel zitten. Let er wel op dat je hond zich niet overdoet, vaak kent hij zijn eigen grenzen niet. Regelmatig pauzeren en hem niet te lang uitbundig laten spelen is dus de boodschap.
4. Zorg voor het fysieke én emotionele welzijn van je hond
Een hond die pijn heeft omdat hij een tumor in zijn buik heeft, voelt zich ook mentaal uit evenwicht. Verzorg je hond dus op alle vlakken en bied troost, zorg dat hij altijd vers water en voeding krijgt, dat hij altijd warm genoeg heeft en een comfortabele rustplek heeft.
Wees ook niet meer te streng voor je huisdier. Wil hij dus eens bij je in bed kruipen, dan is het nu misschien het moment om te genieten van extra gezellige knuffels. Tijd samen doorbrengen is van onschatbare waarde!
5. Weet wanneer het genoeg is
Een tumor in de maag van je hond doet pijn. Daar kan je niet omheen. Zeker in een verder stadium. Hier is het belangrijk om de levenskwaliteit van je hond altijd voorop te stellen. Is een behandeling te zwaar of slaat die niet aan en lijdt je hond eronder? Bereid je dan mentaal voor om afscheid te nemen. Erg pijnlijk, maar het heeft geen zin om je hond nog maanden te laten lijden als er geen vooruitzichten zijn.