Je hond laten castreren: de juiste keuze?

Bruine labrador ligt op tafel van dierenarts om te castreren|Closeup van hond die ligt met kop op blauwe deken om te rusten na castratie en kijkt in camera
Odile Geirnaert
24 mei 2022
4 min. leestijd

Je hond castreren, is dat wel zo’n goed idee? Het is een vraag die veel baasjes bezighoudt. Bij een castratie komt dan ook heel wat kijken. Als bezorgd baasje heb je natuurlijk een heleboel vragen. Hoe verandert de operatie het leven van mijn hond? Wat zijn de voor- en nadelen van een castratie? En hoe hoog kunnen de kosten van de ingreep oplopen? Gelukkig is het antwoord op al deze vragen maar een swipe of scroll verwijderd. Ontdek samen met ons wat voor jouw huisdier de beste beslissing is!

Je hond castreren of steriliseren: wat is het verschil?

Bij een castratie verwijdert een dierenarts de inwendige voortplantingsorganen van je hond. Dat kan dus bij een reu, maar ook bij een teefje. Bij sterilisatie wordt er niets weggenomen, maar wordt het huisdier op een andere manier onvruchtbaar gemaakt. Voor jullie gemak houden we de gangbare taal aan: castratie voor een reu en sterilisatie voor een teefje. In deze blog hebben we het dus over het verwijderen van de testikels bij de reu.  

Waarom je hond laten castreren?

Omdat het testosterongehalte van je hond daardoor zakt. En hij daardoor beter gedrag vertoont! Wij sommen voor jou de voordelen van een castratie op:

  • Minder territoriaal gedrag
  • Minder rijden 
  • Minder weglopen op zoek naar teefjes
  • Minder dominant gedrag 
  • Socialer met andere honden en mensen
  • Minder risico op voorhuidontsteking 
  • Gemiddeld 2 jaar langere levensduur

De nadelen van castratie

Het meest voorkomende nadeel als je je reu laat castreren: overgewicht door een trager metabolisme en grotere eetlust. Andere minpunten kunnen zijn: 

  • Meer kans op tumoren
  • Doffere vacht 
  • Haarverlies
  • Versterking van slecht gedrag (bij angstige honden)

Wanneer je dus twijfelt of een chirurgische castratie de juiste optie is voor jouw hond, kan je het effect ‘testen’ met een chemische castratie. Die is niet permanent en is een gemakkelijke manier om uit te zoeken of testosteron wel degelijk de boosdoener is!

Hoe lang moet een hond na castratie rusten?

We raden aan om je hond tien dagen na zijn operatie te laten rusten. Zo voorkom je druk op de hechtingen. Wilde spelletjes, trappen lopen en andere activiteiten raden we dus af. Ook zwemmen en baden zijn uit den boze, want vocht maakt de huid van je hond zacht. Daardoor kunnen zijn hechtingen ontsteken of loskomen. En da’s miserie, miserie, miserie!

Closeup van hond die ligt met kop op blauwe deken om te rusten na castratie en kijkt in camera
Rust is na castratie noodzakelijk voor het herstel van je hond

Vanaf welke leeftijd castreer ik mijn hond het best?

Doorgaans wordt een hond gecastreerd op een leeftijd van 6 tot 9 maanden, afhankelijk van het ras van je hond. Kleinere rassen puberen sneller en kunnen dus vroeger gecastreerd worden. Voor grotere hondenrassen geldt het omgekeerde. Om zich volledig te kunnen ontwikkelen is het belangrijk dat net zij wat later worden gecastreerd.

Hoeveel kost het om een reu te castreren?

Je hond castreren kost gemiddeld tussen de 100 en de 250 euro. De prijzen verschillen wel sterk van dierenarts tot dierenarts. Ook hier speelt het ras van de hond weer een rol: voor grotere hondenrassen ligt het bedrag waar je op zou moeten rekenen voor een castratie hoger. Ook het gewicht van de reu is belangrijk. Hoe zwaarder de loebas, des te meer je zal moeten uitgeven voor de ingreep.

Afsluiten doen we met enkele verzorgingstips: 

Beslist dat je je hond gaat laten castreren? Hou dan enkele tips in het achterhoofd:

  1. Zorg dat je hond zeker 10 dagen rust na de ingreep. Laat hem veel slapen en hou hem rustig. 
  2. Laat je reutje net na zijn castratie voldoende, maar niet te veel eten en drinken.
  3. Controleer de hechtingen van je hond dagelijks. Merk je zwelling op of een rare geur? Breng hem dan naar je dierenarts. 
  4. Zorg op lange termijn voor evenwichtige hondenvoeding in de juiste porties. Overgewicht ligt namelijk om de loer omdat het metabolisme van je hond vertraagt én hij een grotere eetlust heeft. Ontdek via deze voedingstool hoeveel gram en welke soort voeding je hond nodig heeft na castratie

Ben jij het trotse baasje van een teefje? Haast je dan als de bliksem naar onze blog over sterilisatie en kom er het fijne van te weten!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag