Mag een hond melk drinken?

Hond staat voor 2 glazen melk
Cyriel Van Steen
21 augustus 2022
4 min. leestijd

Melk is goed voor elk. Maar hoe zit dat met onze huisdieren? Mag een hond melk drinken? Het antwoord ontdek je in deze blog! Lees snel verder en kom te weten of je hond baat heeft bij een kommetje melk nu en dan.

Mag mijn hond melk drinken?

De hamvraag: is koemelk slecht voor honden? Het antwoord is ja, maar vooral in grote hoeveelheden of als je hond lactose-intolerant is. Melk bevat namelijk heel wat gezonde voedingsstoffen voor een hond zoals eiwitten, koolhydraten, calcium en omega 3. Je trouwe vriend mag dus zeker wat melk drinken als gezonde aanvulling op zijn dagelijkse voeding.

Moedermelk vormt dan uiteraard geen probleem voor een puppy. Een pup drinkt net als alle zoogdieren moedermelk en krijgt zo alle essentiële voedingsstoffen binnen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Dat soort melk mag en moet je hond dus zeker de eerste maanden in overvloed drinken. 

Is veel melk slecht of giftig voor een hond?

Melk is niet giftig voor een hond, maar kan wel slecht zijn. De witte drank bevat namelijk veel vetten en lactose. Als je hond te veel melk drinkt, krijgt hij zo ook snel te veel vetten binnen, wat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas verhoogt. Dit geldt ook met halfvolle melk.

Daarnaast liggen maag- en darmproblemen op de loer als een hond veel melk drinkt, zoals stinkende scheetjes, diarree en overgeven. Meer symptomen ontdek je hieronder! Dat komt omdat melk lactose bevat, ook wel melksuiker genoemd. Daar zijn veel volwassen honden (licht) allergisch voor. Sommige honden worden zelfs helemaal lactose-intolerant en kunnen in dat geval geen melkproducten meer verdragen, zoals yoghurt, kaas, geitenmelk of karnemelk.

Hoeveel melk mag een hond dan drinken?

Speel op veilig en geef je hond niet meer dan 3 soeplepels melk per dag. De kleinste hondjes geef je dan maximaal 2 lepels. Hoor je plots de darmen van je hond rommelen of zie je hem overgeven binnen 12 uur nadat je hem zijn melksnack hebt gegeven? Geef je hond dan best geen melk meer, want grote kans dat hij lactose-intolerant is.

Op de vraag of je hond melk mag drinken, antwoorden we dus diplomatisch ‘ja, maar beter niet’. In theorie mag je je hond af en toe eens trakteren op een klein beetje melk, maar met de nadruk op ‘af en toe’ en ‘een klein beetje’. Het spijsverteringsstelsel van je hond is van nature geen fan van melk en zuivel. 

Wat gebeurt er als mijn hond te veel melk drinkt?

Zoals boven vermeld, is een kleine hoeveelheid melk doorgaans niet schadelijk voor je hond. Als hij daarentegen te veel melk drinkt, krijgt hij ook snel te veel vetten binnen en verhoogt de kans op obesitas en hart- en vaatziekten, met alle gevolgen van dien. Bovendien zijn de meeste honden lactose-intolerant. Lactose-intolerante honden die melk drinken zullen snel last krijgen van volgende symptomen:

  • Misselijkheid
  • Maagklachten
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid 
  • Diarree
  • Braken

Mijn hond heeft te veel melk gedronken! Wat moet ik doen?

Als je hond te veel melk gedronken heeft en hij last krijgt van zijn maag en darmen, laat je hem best gewoon uitzieken. Eens je hond alle melk verteerd – en uitgepoept – heeft, zullen zijn klachten vanzelf verdwijnen. Als je hond daarentegen langer last heeft van de bovengenoemde symptomen, kan dit wijzen op een serieuzer probleem. Een bezoekje aan de dierenarts is hier dan op zijn plaats!

Ontdek hier wat je hond wel of niet mag eten!

Naast melk mag je je hond af en toe trakteren op een sappig stukje fruit of groente. Zeker tijdens de hete zomermaanden leuk om je hond te verfrissen! In onderstaande blogs verklappen we je welke groenten en fruit als hondensnack kunnen dienen en welke zeker niet. Snel daarheen:

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag