Just RusselDit zijn de top 7 leukste Europese hondenrassen

Dit zijn de top 7 leukste Europese hondenrassen

Europees hondenras dalmatier ligt in gras onder boom met bloesems|Grijze Europese hond met lange haren bobtail staat in een grasveld op een heuvel|Mooie europese hond dalmatiër ligt in geel bloemenveld|Zwarte kleine Europese hond dwergpinscher zit op groen gras|Bruine podenco hond uit Europa kijkt naar links|Witte Europese hond poedel loopt over gras met bergen en blauwe lucht in de achtergrond|Europees hondenras mini pomeriaan loopt door grasveld|Europees hondenras viszla hopt door graanveld met bomen op de achtergrond
Odile Geirnaert
20 augustus 2022
4 min. leestijd

In België en Nederland vinden veel bijzondere hondenrassen hun oorsprong: de bouvier, de Mechelse herder, de groenendaeler, het kooikerhondje, de stabij … De lijst is lang, want eigenlijk is heel Europa een bakermat voor populaire hondenrassen. Scrol verder en ontdek de top 7 leukste Europese hondenrassen!

7 bijzondere Europese hondenrassen

De Franse bulldog, rottweiler, dobermann of Engelse cockerspaniël zijn Europese hondenrassen, maar dat kon je al raden aan de naam. Wij zochten zeven hondenrassen waarvan de geschiedenis teruggaat tot in Europa, maar waarvan je dit niet meteen zou vermoeden als je hun rasnaam leest. Raad je uit welk land elk Europees ras komt? 

1. Poedel

De poedel is een eeuwenoud Europees ras dat populair was – en nog steeds is – overal ter wereld. Het land dat dit mooie hondenras op zijn palmares heeft staan? Frankrijk! Poedels vind je in alle formaten, van mini (toypoedel) tot maxi (koningspoedel). Ooit waren het waterhonden, maar in de late middeleeuwen ontpopte deze Europese hond zich tot showhond. Intelligent, mooi en speels, wat wens je nog meer? 

Witte Europese hond poedel loopt over gras met bergen en blauwe lucht in de achtergrond

2. Vizsla

De vizsla wordt ook de Hongaarse staander genoemd. Die naam verklapt ook meteen waar deze jachthond vandaan komt: Hongarije. Dit grote Europese hondenras met korte vacht is elegant, sportief en haalt een topsnelheid van 40 kilometer per uur. Een echte snelheidsduivel! Wil je een uniek exemplaar? Dan bestaan er ook vizsla’s met draadhaar. 

Europees hondenras viszla hopt door graanveld met bomen op de achtergrond

3. Podenco

Deze middelgrote hond is een van de oudste Europese hondenrassen uit… Spanje! Daar werd de podenco gefokt voor de konijnenjacht zonder geweren. Apporteren is dus een van zijn favoriete bezigheden. Maar ook met denkspelletjes en agility kan je deze Europese hond verleiden. Val je niet in zwijm voor zijn grote oren, dan doe je dat vast wel voor zijn intelligente en vrolijke karakter.

Bruine podenco hond uit Europa kijkt naar links

4. Pomeriaan

De pomeriaan dankt zijn naam aan Pomerania, een gebied in Europa dat we vandaag kennen als Polen en een stukje van Duitsland. Een Europees hondenras met een rijke geschiedenis dus! Dat de pomeriaan vroeger als waakhond werd gebruikt, hoor je nog steeds aan zijn alarmerende geblaf. Gelukkig wordt dat gecompenseerd met een hoog knuffelgehalte.

Europees hondenras mini pomeriaan loopt door grasveld

5. Dalmatiër

Als er één Europees hondenras is dat je uit de duizend herkent, is het wel de dalmatiër. Deze vrolijke viervoeter komt uit Dalmatië, een streek in Kroatië. Dit grote hondenras met vlekjes liep oorspronkelijk voor de koets van de Kroatische adel. Vandaag heeft de dalmatiër nog steeds een groot uithoudingsvermogen en is het een fijne gezinshond met een gevoelig karakter.

Mooie europese hond dalmatiër ligt in geel bloemenveld

6. Bobtail

Samson! Of beter gezegd, de bobtail of officieel – oude Engelse herdershond. De bijnaam bobtail heeft dit Europese hondenras te danken aan zijn ingekorte staart. Ooit was hij een werkhond voor vee in het Verenigd Koninkrijk, maar vandaag zie je de bobtail vooral als speelse gezinshond. Vaak met palmboomstaartje, zodat hij uit zijn ogen kan kijken.

Grijze Europese hond met lange haren bobtail staat in een grasveld op een heuvel

7. (Dwerg)pincher

De pincher of de kleinere dwergpincher is een kleine hond met een stoer uiterlijk. Dit Europese hondenras heeft Duits bloed en zou zelfs een voorouder zijn van de dobermann. Als boerderijhond moest hij jagen op knaagdieren. Pincher betekent dan ook bijter. Gelukkig is dit een intelligent en vrolijk gezinshondje, dat liever speelt en knuffelt dan hapt. 

Zwarte kleine Europese hond dwergpinscher zit op groen gras

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
|

Zo herken je meteen een broodfokker!

27 oktober 2022
Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond ruikt aan stukjes mango op een wit bord en vraagt zich af of hij mag eten

Mag een hond mango eten?

08 augustus 2022
Mag je hond mee eten van je mango? Dat ontdek je in deze blog! Klik snel verder voor het antwoord.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

De beste hondenverzekering in België? Vergelijk hier.

15 februari 2023
Verdient je hond de beste zorg die er is? Dan is een hondenverzekering absoluut een must. Ontdek hier de beste hondenverzekering in België!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Kind omarmt vriendelijke golden retriever hond|Kindvriendelijke hond bruine Amerikaanse staffort loopt door gras met oranje kong in zijn mond|Gezinshond bruine franse buldgo staat op tapijt en kijkt omhoog in camera|Gezinshond golden retriever zit op strand met tong uit zijn mond|Lieve gezinshond labrador retriever zit op de stoep en kijkt naar rechts|Beagle ligt op tapijt en beschermt bedje van baby|Leuke zwarte kindvriendelijke teckel hond ligt op dekentje met hoofd en kijkt in camera|Zwarte bernersennen hond staat op aarde met bomen op achtergrond en hijgt|Bruine Mechelse herder ook gekend als hond die goed past bij kinderen ligt op de grond met oranje bal in zijn mond|Kindvriendelijk hondenras witte Engelse bulldog met bruine vlekken ligt al hijgend op houten vloer|Zwarte rottweiler hond zit voor witte voordeur en bewaakt het huis|Golden retriever hond ligt op bed met gezin en kinderen|Creme kleur Engelse cockerspaniël hond zit op schoot van blond jongetje met blauwe polo op de grond|Schattige zwarte bordercollie ligt in bruin kussen met speelgoed en kijkt in camera|Bruine beagle hond zit met klein meisje kind met bruin haar op de zetel

Ontdek de top 12 kindvriendelijke hondenrassen

20 juni 2022
De beslissing is gevallen! Jullie nemen een gezinshond. Maar welke honden kunnen goed overweg met kinderen? Klik verder en ontdek ze alle 12.
Odile Geirnaert