Just RusselIs het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

odile
30 december 2020
2 min. leestijd

De verspreiding van het COVID-19 virus, beter bekend als het coronavirus, leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Het virus is enorm besmettelijk en gevaarlijk voor de mens. Nu wil je ongetwijfeld weten of het virus ook jouw huisdier in gevaar brengt; wij zetten de feiten even op een rijtje. Is het coronavirus gevaarlijk voor honden? Ontdek het in deze blog

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden?

Een veel gestelde vraag in de afgelopen jaren. Het antwoord op die vraag is ambigu: ja, huisdieren kunnen besmet worden, maar voorlopig lijken ze niet in gevaar te zijn. Eind maart 2020 werd bekend gemaakt dat een Belgische kat besmet was met het coronavirus, en ook in Hongkong testten twee honden positief op het virus. Viroloog Steven Van Gucht benadrukte daarbij wel dat het om uitzonderlijke en alleenstaande gevallen leek te gaan; het aantal besmette huisdieren is immers bijzonder laag. Bovendien bleken geen van de dieren ernstige symptomen te vertonen. Ook de kans dat besmette dieren mensen zouden kunnen besmetten, lijkt verwaarloosbaar.

Ik ben ziek, wat doe ik met mijn huisdier?

Als je zelf ziek bent, en je verblijft thuis, hou je je hond beter zo veel mogelijk binnen. De kans dat zieke huisdieren mensen besmetten, mag dan klein zijn, ze kunnen nog steeds andere dieren besmetten.

baasje wandelt met hond aan de leiband

Wil dat zeggen dat we onze huisdieren niet mogen uitlaten?

Natuurlijk niet! Voor jouw welzijn en dat van je hond, is even de buitenlucht opzoeken essentieel. Je moet er alleen rekening mee houden dat zowel jij als je hond voldoende afstand houden van andere mensen en dieren. Zo kan iedereen blijven genieten van het mooie weer zonder gevaar te lopen.

Bekijk ook de voordelen van de situatie

Waarschijnlijk werk je van thuis uit door de maatregelen, en dat vindt je huisdier uiteraard geweldig. Nu kunnen ze je afleiden wanneer ze maar willen, maar ook jij kan er voordeel uit halen:

  • Neem als pauze je huisdier bij je, maak een leuke wandeling of speel ermee!
  • Leg de mand van je huisdier in de buurt, zo is er een grote kans dat ze tot rust komen.
  • Het is bewezen dat de aanwezigheid van huisdieren stress vermindert, dus geniet ervan!

Wist je dat ook honden helpen in de strijd tegen corona?

Momenteel worden 8 labradors getraind om het virus te ruiken. Zo zouden de makkelijker dan gelijk welke andere test kunnen aanduiden wie het coronavirus heeft. Lees er hier meer over.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
odile
Hondennieuws
Twee Afghaanse windhonden zitten naast elkaar voor herfstlandschap als grootste honden ter wereld|Grootste hondenras ter wereld zwarte Duitse dog loopt op gras met zee op achtergrond|Grote grijze Ierse wolfshond zit op gras en hijgt|Een van de grootste hondenrassen creme kleur Afghaanse windhond staat op gras voor grote vijver|Grote bruine kangal hond staat op ponton aan een vijver en kijkt naar links|Broholmer grootste hondenras staat in bos in de herfst|Twee boerboel honden zitten in de zon en leunen tegen boom als grootste hondenrassen|Grote bruine Engelse mastiff hond staat op gras en hijgt

Dit zijn de top 7 grootste hondenrassen aller tijden!

21 juni 2022
Ben jij op zoek naar de grootste hondenrassen ter wereld? Klik dan snel verder, want in deze blog tonen we je welke honden maatje XL hebben!
odile
Hondennieuws

7 gehoorzame hondenrassen die alles doen voor hun baasje

30 juni 2022
Wat is nog leuker dan een hond in huis? Een gehoorzame hond in huis! Klik verder en ontdek snel de top 7 meest gehoorzame hondenrassen. 
odile
Hondennieuws
Man knuffelt met bruine hond op tapijt op wereld hondendag|Hond in dierenasiel kijkt door hekken

Op 26 augustus vieren we Wereld Hondendag!

23 augustus 2022
Op 26 augustus is het Wereld Hondendag! Benieuwd waarom die dag bestaat en hoe je dat het beste viert? Ontdek het in deze blog.
odile
Hondennieuws
man tevreden met hondenvoeding thuis geleverd|zak gepersonaliseerde hondenvoeding thuis geleverd

10 voordelen van online hondenvoer kopen

19 november 2021
Online hondenvoer kopen is goedkoper, makkelijker, ecologischer, veiliger en leuker dan in de winkel. Ontdek hier 10 voordelen van online hondenvoer kopen.
odile
Hondennieuws
Een kat die bij het raam zit

Waarom blaast mijn kat?

29 december 2022
Blaast of gromt jouw kat soms ook? Dat kan verschillende redenen hebben. Lees deze blog en ontdek waarom jouw kat soms blaast en wat je ertegen kan doen.
odile