Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

Odile Geirnaert
30 december 2020
2 min. leestijd

De verspreiding van het COVID-19 virus, beter bekend als het coronavirus, leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Het virus is enorm besmettelijk en gevaarlijk voor de mens. Nu wil je ongetwijfeld weten of het virus ook jouw huisdier in gevaar brengt; wij zetten de feiten even op een rijtje. Is het coronavirus gevaarlijk voor honden? Ontdek het in deze blog

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden?

Een veel gestelde vraag in de afgelopen jaren. Het antwoord op die vraag is ambigu: ja, huisdieren kunnen besmet worden, maar voorlopig lijken ze niet in gevaar te zijn. Eind maart 2020 werd bekend gemaakt dat een Belgische kat besmet was met het coronavirus, en ook in Hongkong testten twee honden positief op het virus. Viroloog Steven Van Gucht benadrukte daarbij wel dat het om uitzonderlijke en alleenstaande gevallen leek te gaan; het aantal besmette huisdieren is immers bijzonder laag. Bovendien bleken geen van de dieren ernstige symptomen te vertonen. Ook de kans dat besmette dieren mensen zouden kunnen besmetten, lijkt verwaarloosbaar.

Ik ben ziek, wat doe ik met mijn huisdier?

Als je zelf ziek bent, en je verblijft thuis, hou je je hond beter zo veel mogelijk binnen. De kans dat zieke huisdieren mensen besmetten, mag dan klein zijn, ze kunnen nog steeds andere dieren besmetten.

baasje wandelt met hond aan de leiband

Wil dat zeggen dat we onze huisdieren niet mogen uitlaten?

Natuurlijk niet! Voor jouw welzijn en dat van je hond, is even de buitenlucht opzoeken essentieel. Je moet er alleen rekening mee houden dat zowel jij als je hond voldoende afstand houden van andere mensen en dieren. Zo kan iedereen blijven genieten van het mooie weer zonder gevaar te lopen.

Bekijk ook de voordelen van de situatie

Waarschijnlijk werk je van thuis uit door de maatregelen, en dat vindt je huisdier uiteraard geweldig. Nu kunnen ze je afleiden wanneer ze maar willen, maar ook jij kan er voordeel uit halen:

  • Neem als pauze je huisdier bij je, maak een leuke wandeling of speel ermee!
  • Leg de mand van je huisdier in de buurt, zo is er een grote kans dat ze tot rust komen.
  • Het is bewezen dat de aanwezigheid van huisdieren stress vermindert, dus geniet ervan!

Wist je dat ook honden helpen in de strijd tegen corona?

Momenteel worden 8 labradors getraind om het virus te ruiken. Zo zouden de makkelijker dan gelijk welke andere test kunnen aanduiden wie het coronavirus heeft. Lees er hier meer over.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Europees hondenras dalmatier ligt in gras onder boom met bloesems|Grijze Europese hond met lange haren bobtail staat in een grasveld op een heuvel|Mooie europese hond dalmatiër ligt in geel bloemenveld|Zwarte kleine Europese hond dwergpinscher zit op groen gras|Bruine podenco hond uit Europa kijkt naar links|Witte Europese hond poedel loopt over gras met bergen en blauwe lucht in de achtergrond|Europees hondenras mini pomeriaan loopt door grasveld|Europees hondenras viszla hopt door graanveld met bomen op de achtergrond

Dit zijn de top 7 leukste Europese hondenrassen

20 augustus 2022
Op zoek naar een hond en zoek je het beste van bij ons? Dit zijn 7 Europese hondenrassen die je niet over het hoofd mag zien! Klik snel verder.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die neerligt

Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?

30 december 2022
Is je hond angstig voor mensen of eerdere voor andere honden? Het is duidelijk dat hij een trauma heeft. Lees snel deze blog en kom alles te weten over getraumatiseerde honden.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Kleine bruine hond loopt weg op straat|Honden zijn weggelopen om te paren en ruiken aan elkaar op heuvel met gras en blauwe hemel

Help, mijn hond loopt weg! Dit doe je eraan.

23 augustus 2022
Paniek, je hond loopt weg! Hier vind je de 5 belangrijkste redenen waarom je hond de benen neemt en hoe je hem zijn vluchtgedrag afleert.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Labrador hond in asiel achter blauwe tralie

Hoeveel kost een hond uit het asiel?

03 september 2022
Wil je een hond uit het asiel? Dan vraag je je vast af: ‘Hoeveel kost een hond uit het asiel?’. Ontdek hier de prijs van een asielhond in België!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Golden Retriever die geaaid wordt

Leer hondentaal begrijpen en wordt nog betere maatjes met je hond!

02 december 2022
Kwispelt je hond of blaft hij op voorbijgangers? In deze blog leer je alles over hondentaal zodat jij en je maatje de beste band kunnen opbouwen.
Odile Geirnaert