Is het Coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

hond met mondmasker over zijn bek
30 december 2020
2 min. leestijd

De verspreiding van het COVID-19 virus, beter bekend als het coronavirus, leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Het virus is enorm besmettelijk en gevaarlijk voor de mens. Nu wil je ongetwijfeld weten of het virus ook jouw huisdier in gevaar brengt; wij zetten de feiten even op een rijtje. Is het Coronavirus gevaarlijk voor honden?

Lopen huisdieren gevaar?

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden? Waarschijnlijk de meest gestelde vraag van afgelopen maanden. Het antwoord op die vraag is ambigu: ja, huisdieren kunnen besmet worden, maar voorlopig lijken ze niet in gevaar te zijn. Eind maart werd bekend gemaakt dat een Belgische kat besmet was met het coronavirus, en ook in Hongkong testten twee honden positief op het virus. Viroloog Steven Van Gucht benadrukte daarbij wel dat het om uitzonderlijke en alleenstaande gevallen leek te gaan; het aantal besmette huisdieren is immers bijzonder laag. Bovendien bleken geen van de dieren ernstige symptomen te vertonen. Ook de kans dat besmette dieren mensen zouden kunnen besmetten, lijkt verwaarloosbaar.

Ik ben ziek, wat doe ik met mijn huisdier?

Als je zelf ziek bent, en je verblijft thuis, houd je je hond beter zo veel mogelijk binnen. De kans dat zieke huisdieren mensen besmetten, mag dan klein zijn, ze kunnen nog steeds andere dieren besmetten.

baasje wandelt met hond aan de leiband

Wil dat zeggen dat we onze huisdieren niet mogen uitlaten?

Natuurlijk niet! Voor jouw welzijn en dat van je hond, is even de buitenlucht opzoeken essentieel. Je moet er alleen rekening mee houden dat zowel jij als je hond voldoende afstand nemen van andere mensen én dieren. Zo kan iedereen blijven genieten van het mooie weer zonder gevaar te lopen.

Bekijk ook de voordelen van de situatie

Waarschijnlijk werk je van thuis uit door de maatregelen, en dat vindt je huisdier uiteraard geweldig. Nu kunnen ze je afleiden wanneer ze maar willen, maar ook jij kan er voordeel uit halen:

  • Neem als pauze je huisdier bij je, maak een leuke wandeling of speel ermee!
  • Leg de mand van je huisdier in de buurt, zo is er een grote kans dat ze tot rust komen.
  • Het is bewezen dat de aanwezigheid van huisdieren stressverlagend werkt, dus geniet ervan!

Wist je dat ook honden helpen in de strijd tegen corona?

Momenteel worden 8 labradors getrained om het virus te ruiken. Zo zouden de makkelijker dan gelijk welke andere test kunnen aanduiden wie het coronavirus heeft. Lees er hier meer over. De corona crisis heeft ook een positieve invloed op het leven van hond. Lees hier meer over wat corona met honden doet.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag
Ontdek nog meer leuke blogs…