Just RusselDe socialisatie van de puppy

De socialisatie van de puppy

hond en kat bij elkaar in een grasveld
odile
29 april 2021
3 min. leestijd

In deze blog vertel ik je waarom het zeer belangrijk is om aan socialisatie te doen met je puppy. Wanneer je dit vergeet kan het zijn dat jouw puppy later een angstige, agressieve of onzekere hond wordt. Het klinkt misschien vreemd of niet belangrijk maar het onderwerp dat we gaan bespreken is één van de belangrijkste fases tijdens de opvoeding van je puppy.

Wat is socialisatie van je puppy?

Socialisatie van je puppy is het proces waarbij een hond zich leert aanpassen aan bepaalde gewoontes van een bepaald persoon. Het doel van socialiseren is om je puppy in zijn nieuwe leefomgeving te leren kennen. Het is belangrijk dat je het socialisatieproces gaat toepassen op zowel mensen als dieren. Hierdoor kan je je pup zo optimaal voorbereiden op het echte leven.

De 2 fases tijdens de socialisatie van de puppy:

De socialisatieperiode van jouw puppy is enorm belangrijk! Een puppy kent twee socialisatie fases:

Fase 1: socialisatiefase – 3 weken tot 7 weken

Dit begint wanneer de pup 21 dagen oud is en eindigt bij dag 49. Dit betekent meestal dat jouw pup deze socialisatiefase zal meemaken bij de fokker dus uiteindelijk heb jezelf hier niet direct invloed op. Ondanks dat jij hier niet kan bij zijn is het belangrijk om te beseffen dat dit een enorm belangrijke stap is waar niet op kan teruggekomen worden in de verdere opvoeding van je pup.

Fase 2: Socialisatiefase – Vanaf week 7

Na de eerste stappen van de fokker is de beurt aan jou! Deze fase begint aan week 7 en eindigt rond de 12e week. De reden hiervoor is omdat in deze leeftijdscategorie beginnen die kleine hersentjes van de pup te werken als een soort spons. Alles wat hij ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft zal de pup beginnen onthouden. Hierbij is het dus van cruciaal belang dat we de pup een aantal zaken gaan aanleren dat hij voor de rest van zijn levensjaren kan onthouden en toepassen.

Ik geef een paar enkele voorbeelden:
– openbaar vervoer
– rijdende auto’s
– fietsers
– andere honden
– dierenarts
-…

Als we deze twee socialisatiefases bij de puppy overlopen kunnen we stellen dat het wel degelijk belangrijk is om de pup af te halen bij de fokker in week 8. Dit geeft je als baasje de mogelijkheid om de tweede socialisatiefase goed uit te voeren en je pup voor te bereiden op zijn zorgzame toekomstige leven met veel prikkels. Wanneer je hier geen tijd en energie in steekt is de kans groot dat je pup uitgroeit tot een angstige, onzekere en misschien zelfs agressieve hond.

De socialisatie van je puppy samengevat

Wanneer je je nieuwe pup in huis krijgt zit je middenin in de eerste fase van de socialisatie. Een belangrijke periode in het leven van de pup om zich voldoende te kunnen ontwikkelen. Het is een proces waarbij de pup met allerlei soorten gebeurtenissen in contact komt (mensen, dieren, geluiden ect.). Maar uiteraard gaat dit niet vanzelf. Jij zal er moeten zijn om je pup door de socialisatiefase te loodsen.

Een goede vertrouwensband ligt aan de basis wanneer je nieuwe dingen wilt aanleren aan je puppy. Het is een veel makkelijker proces om je puppy bepaalde manieren aan te leren. Jij als baasje moet het initiatief in handen nemen en bepaalde verstandige keuzes maken tijdens de beginjaren van je pup. Na de goede vertrouwensband volgen meestal de zindelijkheidstraing en benchtraining. Vanaf dat moment is de ontwikkeling van je pup echt begonnen.


“Mijn pup is al 14 weken oud, wat nu?”

Natuurlijk is het beter om te starten met het socialiseren van je puppy bij een leeftijd van 8 weken. Maar beter laat dan nooit! Begin er ondanks
de vertraging onmiddellijk aan en leer je hond overweg met tal van dagelijkse taferelen! Hou ons op de hoogte als je vooruitgang hebt kunnen boeken!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag