Hoe zet je veilig een kerstboom op met je hond?

Een hond die voor de kerstboom ligt
Cyriel Van Steen
20 december 2022
5 min. leestijd

Hoe zet je veilig een kerstboom op als je hond thuis is? Hoewel het moeilijk te geloven is, kan een kerstboom gevaarlijk zijn voor je hond tijdens de feestdagen. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde details tijdens het opzetten van de boom. In deze gids geven we je tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig blijft tijdens de feestdagen.

Is een kerstboom giftig voor honden?

Ja, een kerstboom is giftig voor je hond. Wees dus extra voorzichtig tijdens de feestdagen! Er zijn namelijk verschillende zaken die kunnen mislopen. Hieronder hebben we enkele belangrijke zaken opgesomd waar je als baasje rekening mee moet houden. Zo weet je wat je kunt doen om te voorkomen dat er iets misgaat.

Allergische reactie aan de kerstboom

Heb je een kerstboom in huis gehaald en merk je dat je hond een gezwollen snuit of oogleden heeft, of oorschelpen die jeuken? Dan kan het zijn dat je hond allergisch is aan de kerstboom. Gelukkig komt dit niet vaak voor!

Dennennaalden

Dennennaalden zijn scherp en kunnen de slokdarm en darmwand beschadigen wanneer je hond deze inslikt. Daarnaast zijn de sappen in dennennaalden giftig voor je hond. Honden kunnen er dus behoorlijk ziek van worden. Vermoed je dat hij dennennaalden heeft ingeslikt? Let dan zeker op voor symptomen zoals braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel, sloomheid en raadpleeg meteen je dierenarts.

Water voor de kerstboom

Een kerstboom geeft via de stam stoffen af die terechtkomen in het water. Deze stoffen zijn giftig voor je hond. Het is dus geen goed idee voor je hond om van de waterbak van de kerstboom te drinken. Probeer steeds de waterbak of emmer af te dekken zodat je hond niet verleid wordt om deze als een tijdelijk drinkbakje te gebruiken.

Kerstdecoratie

Ook kerstdecoratie is gevaarlijk voor je hond. Glazen kerstballen lijken op speelgoed en je hond kan zich hieraan pijn doen als de kerstballen breken. Daarnaast zijn kerstslingers en sneeuwspray niet zo onschuldig als ze lijken. Slingers bevatten loodresten die giftig zijn voor honden en tot darmverstopping kunnen leiden. Tenslotte, kan de sneeuwspray afgelikt worden van de takken wat kan leiden tot een dodelijke vergiftiging.

8 tips voor een veilige kerstperiode

De feestdagen zijn een bijzondere periode, vooral als je die samen met je hond kunt vieren. Met deze tips zorg je ervoor dat zowel de kerstboom als jouw hond veilig blijven.

1. Begin met een kale boom

Begin met de kerstboom een aantal dagen onversierd in huis te zetten. Zo kan je hond wennen aan de kerstboom en zal je hond minder verleid zijn om te spelen met de kerstdecoratie wanneer deze erbij komt.

2. Voorkom dat de kerstboom omvalt

Om ongelukken te vermijden is het belangrijk dat je kerstboom goed vaststaat. Investeer zeker in een stevige kerstboomstandaard. Als je meer zekerheid wilt kan je je kerstboom in een hoekje plaatsen en vastmaken aan de muur of zelfs aan het plafond.

3. Pas op met elektriciteit

Kauwt je hond graag op verschillende dingen? Dan is het extra belangrijk dat je voorzichtig bent met elektriciteit. Je hond kan namelijk een elektrische schok krijgen of verstrikt geraken in een snoer. Natuurlijk willen we je niet ontmoedigen om je huis met lichtjes te versieren.

Probeer lichten buiten het bereik van je hond te houden door de onderste takken leeg te houden. Maak de snoeren zoveel mogelijk vast tegen de muur, of omhul ze met een beschermende huls, zoals een binderspiraal.

4. Vermijd breekbare kerstballen

Glazen kerstballen zijn mooi, maar gevaarlijk voor je hond. Kies daarom voor plastic, houten of papieren kerstballen en hang de kerstversieringen hoog in de boom. Zo vermijd je mogelijke verwondingen aan de poten en snuit van je hond.

5. Hang niets eetbaars in de kerstboom

Vermijd decoratie zoals chocoladekransjes, popcornslingers of kerstkoekjes in de kerstboom. Deze zien er niet alleen lekker uit voor jou, maar ruiken ook aanlokkelijk voor je hond.

6. Hou giftige planten uit de buurt van jouw hond

Niet alleen de kerstboom is giftig voor je hond maar, er zijn allerlei kerstversieringen die ook giftig zijn voor je hond. Denk maar aan versieringen zoals hulst, maretakken, kerstroos, amaryllis en kerststerren. Deze planten zijn niet goed voor je hond. Hou ze dus ver uit de buurt van je hond of gebruik veilige alternatieven zoals kunstmatige planten. Vergeet ook niet elke dag te stofzuigen om gevallen dennennaalden van de kerstboom weg te halen.

7. Zet brandende kaarsjes zo hoog mogelijk

Brandende kaarsjes brengen extra sfeer tijdens de feestdagen. Helaas gaan vuur en honden niet samen. Zorg er dus voor dat je steeds aanwezig bent wanneer de kaarsjes branden. Zet kaarsjes ook zo hoog mogelijk zodat deze buiten het bereik van je hond zijn. Wil je absoluut kaarsjes in huis tijdens de feestdagen? Tegenwoordig zijn er nepkaarsen te koop die volgens ons ook de sfeer in huis brengen.

8. Wacht met het uitzetten van kerstcadeautjes

Je hond heeft misschien zijn zinnen gezet op de kerstcadeautjes onder de kerstboom in plaats van op de kerstboom zelf. Hou je kerstcadeautjes en je hond veilig door de kerstcadeautjes op kerstochtend onder de boom te leggen.

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Waarom geeuwt mijn hond zo veel?

15 februari 2023
Betekent geeuwen bij een hond hetzelfde als voor mensen? Bij ons zijn vermoeidheid of verveling de meest voorkomende redenen van gapen, maar is dat ook zo bij honden? Lees erover in onze blog!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Speelse puppy

Hoe moet ik mijn overprikkelde puppy kalmeren?

14 november 2022
Heb je een nieuwe pup in huis, maar is deze snel overprikkeld? Lees dan snel onze nieuwe blog en ontdek hoe je hier het beste mee omgaat!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
|

Zo herken je meteen een broodfokker!

27 oktober 2022
Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond likt aan zijn poot

Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

05 januari 2023
Likt je hond vaak aan zijn poot of poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
hond kijkt triest met hoofd op tafel

Hoe help ik mijn hond van verlatingsangst af?

01 december 2021
Alleen zijn is een belangrijke skill voor je hond. Met deze oefeningen leer je je hond dat je altijd op tijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die rondloopt op een mooie zomerdag|Tabel temperatuur op asfalt|Tabel van de temperaturen in de auto

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Odile Geirnaert