Hondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

golden retriever met laarzen en een paraplu in zijn bek
Cyriel Van Steen
26 maart 2021
3 min. leestijd

Het is weer zover, elke dag regen, regen en nog eens regen. Ja, welkom in België! Of je nu bent weggeweest in eigen land of was weggevlucht naar een of ander Spaans oord, overal scheen de zon heerlijk. Maar helaas die dagen zijn al een tijd voorbij, het is herfst buiten. Toen ik net naar de bus liep en een flinke regenbui over mij heen kreeg, pufte ik naar de buschauffeur: ‘Wat een hondenweer’.

Ik denk dat deze uitspraak voor iedereen wel bekend is, maar weten jullie ook waar dit vandaan komt? Ik vroeg dit even rond bij mijn collega’s en dit waren volgens hen de meest logische verklaringen:

Optie 1: onderweer

Het oudhollandse woord ‘ondeweer’ betekent zeer slecht weer. Dit zou mogelijk door de jaren heen zijn omgevormd tot ‘hondenweer’.

Optie 2: It’s raining cats and dogs

De Engelsen gebruiken deze uitspraak om aan te geven dat het heel hard regent buiten. De letterlijke vertaling; ‘het regent katten en honden’ klinkt natuurlijk minder leuk in het Nederlands. Daarom zou het ook kunnen dat dit is getransformeerd naar ‘Wat een hondenweer’.

Optie 3: Geen honden weer

Tot slot is het ook mogelijk dat de uitspraak is bedacht om aan te geven dat het geen weer is om honden naar buiten te laten gaan. De meeste honden zijn geen grote fan van harde regen en wind. In het Toby team kreeg optie 1 de meeste stemmen. Wat denk jij dat de meest logische verklaring is voor deze Nederlandse uitspraak?

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die rondloopt op een mooie zomerdag|Tabel temperatuur op asfalt|Tabel van de temperaturen in de auto

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts

De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

20 november 2022
Hoeveel kost een bezoek bij de dierenarts? Ontdek nu alles wat je moet weten over (onverwachte) dierenartskosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Twee Afghaanse windhonden zitten naast elkaar voor herfstlandschap als grootste honden ter wereld|Grootste hondenras ter wereld zwarte Duitse dog loopt op gras met zee op achtergrond|Grote grijze Ierse wolfshond zit op gras en hijgt|Een van de grootste hondenrassen creme kleur Afghaanse windhond staat op gras voor grote vijver|Grote bruine kangal hond staat op ponton aan een vijver en kijkt naar links|Broholmer grootste hondenras staat in bos in de herfst|Twee boerboel honden zitten in de zon en leunen tegen boom als grootste hondenrassen|Grote bruine Engelse mastiff hond staat op gras en hijgt

Dit zijn de top 7 grootste hondenrassen aller tijden!

21 juni 2022
Ben jij op zoek naar de grootste hondenrassen ter wereld? Klik dan snel verder, want in deze blog tonen we je welke honden maatje XL hebben!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Mag een hond zalm eten?

11 november 2022
Zalm zit vol gezonde voedingsstoffen voor je hond maar wist je dat er toch een aantal zaken zijn waarmee je rekening moet houden? Lees nu verder.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond in hondenschool tijdens agility training

Wat is de prijs voor een hondenschool?

20 september 2022
Begeleiding bij de opvoeding van je pup is een absolute noodzaak. In deze blogpost lees je alles over de prijs van een hondenschool!
Cyriel Van Steen