Slijm in de stoelgang van mijn hond: moet ik me zorgen maken?

Hand houdt groen poepzakje met slijmerige stoelgang omhoog naar bruine engelse cockerspaniel hond
Odile Geirnaert
10 september 2022
4 min. leestijd

Heeft jouw hond last van slijm in zijn stoelgang? Dit heeft steeds een dieper liggende oorzaak, zoals een ontsteking van de dikke darm of giardia. Wil je te weten komen wat de oorzaak is en wat je tegen slijmerige ontlasting bij je hond kan doen? Lees dan deze blog en en ontdek het.

Waarom heeft mijn hond slijm in de ontlasting?

Slijmerige stoelgang bij je hond wijst vrijwel altijd op een dikkedarmontsteking of een parasiet zoals giardia. Andere oorzaken: je hond heeft wormen en kan dus een ontwormingskuur gebruiken. Lees hieronder welke soorten darmproblemen er bestaan bij slijmerige stoelgang, wat de oorzaken zijn en ook hoe je giardia nog kan herkennen.

Darmproblemen bij honden die slijm veroorzaken

Honden met slijm in de stoelgang kunnen verschillende darmproblemen ervaren. De meest voorkomende zijn dikkedarmontsteking, voedselvergiftiging, een virus zoals parvo, voedselallergie of parasieten zoals giardia. Daarnaast kunnen de problemen ook te wijten zijn aan een zwak immuunsysteem, omgevingsfactoren of wanneer je vaak wisselt van voeding. De darmen van je hond raken hierdoor in de war en krijgen niet voldoende tijd om te wennen aan bepaalde voeding. 

Andere symptomen naast slijm in de stoelgang van je hond zijn dan:

 • diarree,
 • winderigheid,
 • braken,
 • slappe stoelgang,
 • bloed in de ontlasting,
 • groene of gele ontlasting,
 • vermageren.

Giardia als oorzaak van slijm in de stoelgang van je hond

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij honden.  1 op 10 honden krijgt hier namelijk ooit mee te maken. Een hond kan besmet raken door het opeten van deze parasiet. Die bevindt zich bijna altijd in omgevingen waar veel honden komen, zoals een park of kennel. Een hond kan ook besmet raken door na het wandelen aan zijn poten te likken of wanneer het baasje via zijn of haar schoenen de parasiet mee binnenbrengt. 

Specifieke symptomen van giardia bij een hond zijn:

 • Chronische diarree,
 • Slijmerige, stinkende stoelgang,
 • De ontlasting ziet eruit als een brij,
 • Sloomheid,
 • Gewichtsverlies.

Weet wel dat niet elke hond met giardia symptomen ervaart. Sommige honden zijn wel degelijk besmet, maar zien er perfect gezond uit. 

Wat moet ik doen als mijn hond slijmerige ontlasting heeft?

Als je hond last heeft van slijm in zijn ontlasting, raadpleeg meteen je dierenarts. Die helpt je achterhalen wat de oorzaak is van spijsverteringsproblemen bij je hond en wat je ertegen kan doen. Zoals hierboven gezegd, duidt slijmerige ontlasting meestal op een darmontsteking. Die kan je niet zelf behandelen, je hond heeft dus medicatie en medische behandeling nodig.

En als je hond giardia heeft, dan testen je dierenarts je hond met een SNAP-test of flotatietest via de ontlasting om te onderzoeken of er al dan niet parasieten aanwezig zijn in het lichaam van je hond. 

Ziet de stoelgang van je hond er ook geel of zwart uit? Lees dan wat dat wil zeggen in de blogs Waarom heeft mijn hond gele, slijmerige ontlasting? en Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?.

Met deze 3 tips voorkom je slijmerige stoelgang bij je hond!

Indien er bij je hond giardia is vastgesteld dan zal je dit moeten behandelen met medicatie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zijn vacht wast met hondenshampoo zodat zeker alle parasieten verwijderd zijn. Toch is het altijd beter om de ziekte te voorkomen dan te genezen en met deze tips slaag je daar ook in: 

 1. Hondenvoeding voor een gezonde stoelgang: Zorg voor voeding met het juiste vezelgehalte voor je hond. Die dragen bij tot een gezonde en vlotte stoelgang. Geen idee hoeveel vezels je hond nodig heeft? Doe dan hier de test
 2. Hygiëne: het is belangrijk dat je goed de spullen van je hond onderhoudt. Was de kussens of manden waar je hond in slaapt, het speelgoed en knuffels en geef hem elke dag een verse drink– en voederbak. 
 3. Lichaamsbeweging: Ga zeker twee maal per dag wandelen met je hond. Voldoende lichaamsbeweging is noodzakelijk voor een gezonde darmflora en een sterk immuunsysteem. Goed voor je viervoeter, maar ook voor jou!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag