Puppy alleen laten, hoelang mag dat?

baasje omarmd hond
07 april 2021
3 min. leestijd

De eerste dagen, zelfs weken is het de bedoeling dat je de tijd neemt voor je pup en thuis blijft om hem zo goed mogelijk op te voeden en te socialiseren. Maar in die periode is het ook niet slecht om je puppy alleen thuis te laten. In het begin ga je voor een korte tijd je puppy alleen laten en met der tijd verleng je die periode. Je begint bijvoorbeeld met 3 minuten alleen in een kamer om uiteindelijk voor een paar uur je hond alleen thuis te kunnen laten. Deze training is sterk van belang om verlatingsangst te vermijden.

Wat is verlatingsangst?

Het leven van een hond draait rond zijn baasje. Als wij even weg zijn missen onze honden ons enorm. Bij sommige honden kan die zelf leiden tot verlatingsangst. Daarom is het ook geen goed idee om plots je hond alleen thuis te laten voor een lange tijd.  Hieronder kan je enkele kenmerken van verlatingsangst bij honden terugvinden:

  • Blaffen
  • janken
  • piepen
  • kauwen
  • kapot bijten van meubels
  • binnen plassen
  • volgen in huis
  • overmatig zorggedrag
  • rondjes draaien
  • stress-signalen (zoals tongelen, hijgen, geeuwen…)

Een hond met verlatingsangst is veel te afhankelijk van hun baasje. Een hond is echter ook een groepsdier waardoor alleen zijn voor hun heel abnormaal is.

Hoe leer je jouw hond alleen zijn?

Het is heel belangrijk dat je vanaf de eerste weken al direct begint om verlatingsangst af te lere bij je hond. Wacht hier zeker niet mee totdat je echt weg moet voor een paar uur.  Bouw alles rustig op, en dat kan je het beste om een paar weken vrij te nemen eens je pup er is. Kan dit niet dan raad ik je aan oppas te voorzien!

Om te beginnen kan je je puppy alleen laten in een bench of in een aparte kamer. Wandel rustig uit de kamer en kom direct terug en herhaal dit een paar keer. Het moet voor de hond een gewoonte zijn om je te zien wegwandelen. Maak de tijd dat jouw pup alleen is stukje bij stukje iets langer. Eens je jouw pup goed alleen in de kamer of in de bench kan laten is de volgende stap alleen laten in huis, dit doe je op dezelfde wijze, telkens iets langer.  Als je alles met veel geduld en op het gemak doet dan zijn we er van overtuigd dat je jouw hond alleen thuis kan laten.

TIP: Soms worden honden al zenuwachtig als ze zien dat je jouw schoenen en jas aandoet, ze weten dat je van plan bent om te vertrekken. Doe jouw schoenen en jas aan, pak je sleutels en de vervolgens direct alles terug uit en zet je terug in de woonkamer. Doe dit een paar keer op de dag. Na een aantal keer zal de hond dit gewoon vinden en het niet meer koppelen aan het vertrekken.

Hond alleen laten

Als je hond alleen thuis is voor een lange tijd, is de kans groot dat hij zich gaat vervelen, zorg er dus voor dat je een wandeling of leuk spel hebt gespeeld met je hond voordat je door gaat. Je kan ook als je uit huis gaat jouw hond een bezigheid geven zoals een Kong met iets van vulling in of een lekker bot, zo kan hij zich niet gaan vervelen.

Moest jouw hond toch eens willen proberen om in jouw meubels te bijten, kussens kapot te maken of zijn/haar boodschap in huis te doen kan je hem altijd in een Bench of afgesloten ruimte steken waardoor de kans hiervan veel kleiner zal worden.

puppy alleen laten

Hoelang kan je een hond alleen thuis laten?

Laat je hond niet langer dan 4/6 uur alleen. Echter kan dit verschillen per hond. Zorg ervoor dat ze goed hebben bewogen voordat je de deur uit gaat. Je kan eventueel contact opnemen met een uitlaatservice die voor jouw een wandeling gaan doen met je hond terwijl je op je werk bent.

Conclusie

Als je vanaf het begin je pup leert alleen te zijn zoals wij het hier hebben besproken zijn we ervan overtuigd dat je hond alleen thuis kan laten zonder enige problemen. Hoe vroeger je begint hiermee hoe minder kans je zal hebben op een hond met verlatingsangst!

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag