Zindelijkheidstraining puppy, hoe doe ik dat?

puppy is aan het plassen
07 april 2021
3 min. leestijd

Je zult je misschien wel afvragen hoe maak ik mijn puppy zindelijk en wanneer is een puppy zindelijk. Soms kan het klinken alsof dit heel moeilijk is en hier super veel tijd in ga moeten steken maar eigenlijk is het veel makkelijker dan je denkt. In deze blog zullen we het even bespreken. 

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk

Voorkom ongelukken en beloon goed gedrag. Hoe kan je ongelukjes voorkomen? Probeer zo regelmatig mogelijk met je pup buiten te gaan en na het eten, na het spelen en na het slapen. Ook in de nacht zal je een paar keer moeten opstaan om je pup buiten te laten. Laat je pup slapen in een bench die net iets groter is dan hem, honden willen namelijk niet in hun eigen vuil zitten. In de volgende blog geven we je uitleg over benchtraining puppy

Door de dag door moet je je pup heel de tijd in het oog kunnen houden, dit eventueel door je pup aan te lijnen. Als je hem niet in het oog kunt houden steek je best je puppy in de bench of playpen. Hierdoor voorkom je dat je jouw pup uit het oog verliest en verklein je de kans om een ongelukje te doen.

Als je pup buiten een plasje doet dan geef je hem/haar een beloning. Het is zelfs mogelijk om telkens als je pup buiten een plasje doet er een commando op te plakken zodat hij na een tijd op commando een plasje kan doen. Gebruik als commando een kort woordje dat je niet in andere situaties zal zeggen zoals heel simpel ‘plasje’.

Wat doe ik als het fout loopt?

Maakt jouw pup toch een ongelukje? Straf dan zeker niet, zo kan hij/zij leren om het niet te doen in jouw nabijheid, wat je het beste kan doen is gewoon negeren of snel oppakken en buiten zetten.

Wanneer is een pup zindelijk?

De meest gestelde vraag is wel degelijk deze. Je kan niet verwachten dat je puppy al direct na een paar weken zindelijk zal zijn. Het is pas na een jaar dat je zal kunnen zeggen dat je puppy eindelijk zindelijk is. Het kan ook eventueel gebeuren dat je pup nog eens een ongelukje heeft maar dat overkomt alleen de beste! Het hangt ook gewoon af van hond tot hond, bij de ene duurt het ontzettend lang, bij de andere niet.

Puppy zindelijkheid schema

Een tip die we graag meegeven is het opstellen en het gebruik van een zindelijkheidsschema om zo regelmaat aan te brengen in de dagelijkse structuur van je pup. Een voorbeeld schema die je als leidraad kunt gebruiken en ook als hulp kan dienen om echt naar je pup te kijken en zijn signalen te lezen vind je hieronder.

Daarnaast is het maken van een tijdsschema prettig om je als nieuwbakken en wellicht nog onervaren puppy eigenaar aan vast te kunnen houden. Want de eerste periode met een puppy is en blijft gewoon een hectische tijd. Dat geldt echt voor elke puppy eigenaar. Voel je dan ook zeker niet schuldig wanneer je soms het bos door de bomen niet meer ziet. Hulpmiddelen als een puppy zindelijkheid schema kunnen dan echt een uitkomst zijn.

Voorbeeld van een puppy zindelijkheid schema over hoe je je puppy zindelijk kan maken. Deel van online puppy cursus.

Dit schema is een algemeen schema. Per pup kan de duur van plas (kunnen) ophouden en het aantal keren uit moeten, verschillen. Kijk dan ook altijd naar de behoeften van de individuele pup. Dit is sterk afhankelijk van het ras en de grootte van je pup.

Puppycursussen

Hieronder kan je een paar puppycursussen terugvinden die handig zijn om te volgen. Want wees eerlijk, niets is toffer dan een goed opgevoede pup.

· Hondersteboven

· Debolster

· Puppytraining-roedelhoeve

· 4 Scana

· Fix-fox

Conclusie

Het allerbelangrijkste is dus om simpelweg ongelukken te voorkomen en goed gedrag te belonen en zeker niet kwaad te worden als er toch een ongelukje is. Neem eens rustig een kijkje naar de puppycursussen die we hierboven hebben gegeven.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag