De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts
Odile Geirnaert
20 november 2022
5 min. leestijd

De prijs die je betaalt bij de dierenarts hangt af van verschillende factoren. Daarnaast bepaalt elke dierenarts individueel zijn tarieven. Wat is dan de gemiddelde prijs per behandeling? Is het interessant om een verzekering af te sluiten voor mijn hond of kat? Dat vertellen we je allemaal in deze blog! Scroll verder, en ontdek alle belangrijke informatie over dierenartskosten.

Wat is de prijs van een dierenarts?

Een consultatie bij de dierenarts kost in België gemiddeld 35 euro. Omdat dit een gemiddelde schatting is, wordt hier geen rekening gehouden met het soort dier, de grootte en het gewicht van jouw dier, de behandeling, bijkomende medicatie, etc. Voor een nauwkeurigere schatting creëerden we onderstaande tabel, met gemiddelde prijzen per behandeling voor hond en kat.

Soort behandeling Prijs hond Prijs kat
Consultatie €35 €35
Castratie €200 €120
Sterilisatie €350 €145
Vaccinatie €50 €40
Ontworming €20 €15
Echoscopie €70 €60
Bloedonderzoek €100 €100
Urine-onderzoek €30 €30
Rhinoscopie €85 €85
Euthanasie €90 €70
Röntgenfoto €100 €100
MRI-scan €600 €600
Darmoperatie €500-€1500 €500-€1500
Chippen €55 €45
Anaalklieren uitknijpen €20 €15
Gebitsreiniging €150 €90
Nagels knippen €20 €20

Wat is de prijs van een spoeddierenarts?

Je mag zeker rekenen op een prijs tussen  60 à 100 euro voor een consult bij een spoeddierenarts.Wanneer je huisdier plots ziek wordt, kan je altijd beroep doen op een spoeddierenarts.

Deze is hetzelfde als een dierenarts van wacht. Aangezien de arts in zijn vrije tijd naar de kliniek moet komen, lopen de prijzen hoger op dan bij een normaal consult. Moet de dierenarts niet alleen onverwacht, maar ook ‘s avonds naar de kliniek komen? Dan mag je op een meerprijs van ongeveer 10 à 20 euro rekenen.

Wat zijn de tarieven voor een huisbezoek van een dierenarts?

Voor een huisbezoek van de dierenarts mag je gemiddeld rekenen op €45-65 per consultatie. Je betaalt een meerprijs, aangezien de dierenarts zich moet verplaatsen naar jouw huisadres. Ook hier hangt de prijs van verschillende factoren af. Zo zal een dringend huisbezoek een stuk duurder zijn dan een huisbezoek dat op voorhand werd ingepland.

Hou je dierenartskosten laag met een dierenverzekering

Wil je jezelf beschermen tegen onverwachte hoge dierenartskosten? Dan sluit je best een dierenverzekering af. Dit is een soort ziekteverzekering voor je huisdier. Zo maak je je nooit zorgen over het budget, zelfs wanneer er een dure operatie dient te gebeuren. Je sluit al een dierenverzekering af vanaf €10 per maand. Dat is heel goedkoop, als je bedenkt dat een operatie al snel kan oplopen tot meer dan €1500.  Ontdek alle voor- en nadelen van een hondenverzekering.

Boek je gratis online dierenarts afspraak in enkele klikken.

Zit je met heel wat vragen en weet je niet waar te beginnen. Vul de vragenlijst in voor onze verzekering en krijg een gratis afspraak met een gediplomeerde dierenarts cadeau.

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
baasje wandelt met hond aan de leiband

Help, mijn hond trekt aan de leiband

10 december 2021
Bijna alle hondenbaasjes krijgen ermee te maken: een hond die trekt aan de leiband. Zowel bij een puppy als bij een volwassen hond kan je trekken afleren. Hoe je dat doet, lees je in deze blog
Odile Geirnaert
Hondennieuws
witbruine jackrussel hond slaapt in witte zachte hondemand met teddy stof|beige luxe ribfluweel hondenmand just russel|zwarte hond ligt in de beste beige ribfluweel hondenmand van just russel

Zo kies je de beste hondenmand!

30 september 2022
Heb je een hond? Dan heb je ook een hondenmand nodig natuurlijk! Lees hier waarmee je rekening moet houden zodat je geen miskoop doet.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die rondloopt op een mooie zomerdag|Tabel temperatuur op asfalt|Tabel van de temperaturen in de auto

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond in auto met hoofd uit het raam

Tips voor een vakantie met je hond

26 maart 2021
Op vakantie gaan met je hond, een goed idee? Wij geven je enkele tips en tricks.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

08 februari 2023
Wist je dat lymfeklierkanker één van de meest voorkomende kankers is bij honden? In deze blogpost lees je de oorzaken, symptomen en behandelingen!
Cyriel Van Steen