Wat je hond je wil zeggen … met zijn staart!

kromme staart van hond|dalmatiër met horizontale staart|hond op straat met staart tussen de benen|afghaanse windhond met neutrale staarthouding|hond in gras met hoge staart
Cyriel Van Steen
23 december 2021
3 min. leestijd

Je hond gebruikt zijn staart om zijn gevoelens uit te drukken: enthousiasme, vrolijkheid, angst, stress, concentratie … Zou het niet leuk zijn als je de taal van je beste vriend zou begrijpen? Met deze blog lichten we een tipje van de staart, sorry, sluier op.

Drie basisstanden

De stand van zijn staart geeft de stemming van je hond aan. Staarten hebben 3 basisstanden: hoog, neutraal en laag. De stand wordt altijd gezien vanuit de neutrale staarthouding. Dat is de stand waarin de hond zijn staart niet actief naar boven of beneden drukt.

Neutrale staarthouding

De neutrale staarthouding verschilt per ras. In vergelijking met de chihuahua, zal de staart van de Afghaanse windhond altijd relatief laag hangen. Een hond met een neutrale staarthouding is ontspannen.

afghaanse windhond met neutrale staarthouding

Hoge staart

Met een hoge staart waarschuwt je hond je dat er iets spannends te gebeuren staat. Bijvoorbeeld wanneer er een onbekende hond nadert of de deurbel gaat. Je hond vraagt zich af: ‘Wie is dat? Wat gaat er gebeuren?’.

hond in gras met hoge staart

Een eerst kennismaking is altijd spannend, ook bij honden. 

Je staart in de lucht steken kan ook een teken zijn van agressie. Door zijn staart in de lucht te steken toont je hond aan zijn tegenstander: ‘Ik ben niet bang van jou!’. Dat is jammer genoeg ook de reden dat honden die van nature een rechtopstaande staart hebben, sneller ruzie krijgen met andere honden.

Toch is een hoge staart is niet altijd een reden tot ongerustheid. Het kan ook een teken zijn van positieve spanning. Zoals wanneer je de leiband pakt en je hond zich vol verwachting afvraagt: ‘Gaan we iets leuks doen?’.

Wanneer je hond zijn staart omhoog gooit en tegelijkertijd door zijn voorpoten buigt, heeft hij zin in een spelletje.

‘Pak me dan, als je kan!’

Lage staart

Een lage staart kan een uiting zijn van verschillende gevoelens:

  1. Angst

Je hond voelt zich niet veilig. Hij probeert zich zo klein mogelijk te maken. Sommige bange honden krullen zichzelf zo hard op, dat het puntje van de staart hun buik raakt.

Deze hond is duidelijk agressief, maar zijn ingetrokken staart wijst ook op angst. Een combinatie die vaak voorkomt bij honden die zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld wanneer ze aangevallen worden of als hun territorium bedreigd wordt.

  1. Onzekerheid

Als je hond zijn staart lichtjes naar beneden duwt kan dat een teken zijn van lichte angst of onzekerheid, maar het kan ook een manier zijn om ruzie te vermijden. Door zijn staart laag te houden toont hij de dominante hond dat hij zijn plaats op de sociale ladder kent: ‘Ja Max, het is goed, jij bent baas.’

Door zijn staart laag te houden, toont de oudere, zwakkere hond dat hij geen zin heeft in ruzie.

hond op straat met staart tussen de benen

Bijzondere stand

Horizontaal naar achteren

dalmatiër met horizontale staart

Naast de drie basisstanden is er nog een bijzondere stand. Dat is wanneer de staart van je hond horizontaal in het verlengde van zijn lichaam staat. Deze stand wijst op concentratie, bijvoorbeeld wanneer je op het punt staat een bal weg te gooien.

De horizontale staart van deze hond verraadt dat hij iets bijzonders gehoord, gezien of geroken heeft.

Werkende honden, zoals herdershonden of jachthonden, houden hun staart vaak horizontaal. Dit betekent dat ze aandachtig zijn.

Dit is ook de houding die honden aannemen vlak voordat ze hun prooi (of rivaal) bestormen, dus wees altijd extra aandachtig als je hond dit doet.

Kwispelende hond = blije hond?

De stand van de staart van je hond vertelt je veel over zijn gemoedstoestand, maar als je echt wil weten wat je hond wil zeggen, is het belangrijk om ook te kijken naar hoe zijn staart beweegt.

Een van de meest voorkomende misverstanden over honden is dat een hond die kwispelt altijd blij en vriendelijk is. Soms is dat zo, maar sommige kwispels betekenen net het omgekeerde.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Kleine griffon puppy zit naast gele portemonnee met eurobiljetten|Man traint kleine witte puppy op bed om te blijven|Kinderen maken zelf hondenspeeltjes

Hoeveel kost een puppy?

13 september 2022
Ben jij van plan om binnenkort een puppy te nemen? Lees hier alles over de aankoopprijs en maandelijkse kosten zodat je goed voorbereid bent.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Duitse staande hond met bruine vlekjes speelt scrabble met baasje tijdens indoor activiteit|Hondenkoekjes in de vorm van honden op aanrecht gemaakt als indoor activiteit met hond

De 6 gezelligste indoor activiteiten met je hond

09 september 2022
Regen… Niet alleen jij, maar ook je hond kunnen er somber van worden. Fleur nu helemaal op met deze 6 leuke indoor activiteiten met je hond!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond op een hoop van knuffels|hond ligt in het gras

Het dier met het grootste geheugen ter wereld is een hond!

04 maart 2021
Dat honden intelligente dieren zijn weten wij natuurlijk al lang, maar je gelooft nooit wat deze hond kan. Dit is Chaser, de hond met het grootste geheugen ter wereld!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Verzekerde hond in een veld met paarse lavendelbloemen|Bruine teckel in hondenhotel betaald door verzekering

Is het verstandig om je hond te verzekeren?

12 september 2022
Twijfel je om je hond te verzekeren? Dan helpt deze blog je de knoop door te hakken. Ontdek hier alle voor- en nadelen van een hondenverzekering
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Man knuffelt met bruine hond op tapijt op wereld hondendag|Hond in dierenasiel kijkt door hekken

Op 26 augustus vieren we Wereld Hondendag!

23 augustus 2022
Op 26 augustus is het Wereld Hondendag! Benieuwd waarom die dag bestaat en hoe je dat het beste viert? Ontdek het in deze blog.
Odile Geirnaert