Je hond straffen: wat je zeker niet mag doen!

Engelse buldog hond zit in de hoek als straf
Odile Geirnaert
04 juni 2022
4 min. leestijd

Heb je een ondeugende rakker in huis die het soms verdient op zijn plaats gezet te worden? Dan moet je weten of en hoe je je hond mag straffen. Maar let op, want dat klinkt makkelijker dan het is! Als je je hond hard aanpakt, kan dat namelijk averechts werken. Om je te helpen bij de opvoeding van je liefste huisdier, noemen we in deze blog acceptabele manieren om je hond te corrigeren. Lees snel verder!

Mag ik mijn hond straffen?

Ja, maar we raden aan om je hond zo weinig mogelijk te straffen. Geef zeker ook geen fysieke lijfstraffen! Beter is het om het ongewenst gedrag van je hond te voorkomen of als het te laat is, te corrigeren. Niet in de zin van straffen, maar van bijsturen, verbeteren, herstellen, verfijnen. Om dat te kunnen, moet je eerst begrijpen waarom je huisdier doet wat hij doet. Door in huis te plassen, te graven, te bijten of te blaffen wil hij je namelijk iets vertellen. Want met woorden kan hij dat niet. 

Dit zijn de nadelen als je je hond te hard aanpakt

Het enige voordeel als je je hond straft: hij gedraagt zich even terug flink. Minpunten zijn er daarentegen in overvloed en schaden je hond jammer genoeg ook voor altijd. Ook werkt hardhandige correctie nog meer wangedrag in de hand. Maar wat zijn precies de nadelen van je hond straffen? Wij lijsten ze voor je op:

  • Je hond verliest zelfvertrouwen
  • Je hond voelt zich onbegrepen en gefrustreerd
  • Je hond is bang van je
  • Je hond krijgt stress
  • Je hond wordt agressief

Hoe corrigeer ik dan wel het gedrag van mijn hond?

Het gedrag van je hond bijsturen doe je door duidelijke grenzen te stellen. Hoe je dat doet? Poepsimpel: 

  • Zeg kordaat en met lage stem ‘Nee’ of ‘Foei’. Dat is een duidelijk signaal voor je hond, die jouw ernstige toon begrijpt als intelligent dier.
  • Geef je hond een time-out. Verplaats je huisdier kort naar een saaie plek en laat hem enkele minuutjes alleen. Zo worden zijn hersenen ‘gereset’ en kalmeert hij. Let wel op: laat hem niet lang alleen en sluit hem ook niet op in een kleine ruimte of in de kou. Even alleen in de badkamer met de deur open is dus voldoende. 

Onthoud dat de opvoeding van je hond veel tijd en geduld vraagt. Je moet er vanaf zijn puppytijd mee bezig zijn en steeds consequent blijven. Spreek dus ook goed af met andere verzorgers van je hond waar de grenzen liggen en hoe ze hem kunnen bijsturen bij stouter gedrag.

Hoe corrigeer je een hond die bijt?  

Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando’s ‘Nee’ of ‘Foei’. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door ‘auw’ te roepen. Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is. Zo associeert je huisdier dat niet bijten gelijkstaat aan een lekker snoepje.

Lees ook onze andere tips om je hond bijten af te leren.

Wat doet negeren met een hond?

Je hond negeren kan ervoor zorgen dat hij juist heviger het ongewenste gedrag gaat vertonen. Vaak misdraagt je huisdier zich namelijk om je aandacht te trekken. Toch wordt deze straf vaak voor allerlei gedragsproblemen geadviseerd. Een oplossing die gemakkelijk klinkt. Maar doordat je viervoeter eerst nog meer ondeugend gedrag laat zien, geven hun baasjes uiteindelijk toch aandacht. De correctie heeft dan het omgekeerde effect op je hond. Te vermijden!.

Vergeven honden je als je ze straft?

Zolang de straf weinig voorkomt en niet ernstig is, zal je hond je zeker vergeven. Je geliefde viervoeter houdt namelijk onvoorwaardelijk van je. Als je toch vaak je geduld verliest, ga je best naar een hondenschool. Daar leren ze je hoe je moet omgaan met het ongewenste gedrag van je hond. En moet je je nooit meer zorgen maken dat je hond je niet vergeeft.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
witbruine jackrussel hond slaapt in witte zachte hondemand met teddy stof|beige luxe ribfluweel hondenmand just russel|zwarte hond ligt in de beste beige ribfluweel hondenmand van just russel

Zo kies je de beste hondenmand!

30 september 2022
Heb je een hond? Dan heb je ook een hondenmand nodig natuurlijk! Lees hier waarmee je rekening moet houden zodat je geen miskoop doet.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Leeuwenhondje in de tuin

De duurste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de duurste hond tot 1 miljoen euro verkocht kan worden? Ontdek hier de vijf duurste hondenrassen ter wereld.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die voor de kerstboom ligt

Hoe zet je veilig een kerstboom op met je hond?

20 december 2022
Vraag je je ook af hoe je veilig een kerstboom opzet met een hond? Het is moeilijk te geloven dat een kerstboom gevaarlijk kan zijn voor je hond. Toch is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde details tijdens de feestdagen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

11 makkelijke hondenrassen voor beginners

25 november 2022
Klaar om je eerste hond te adopteren, maar nog niet zeker welk ras? Hier zijn alvast 11 makkelijke hondenrassen die perfect zijn voor beginners!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Gelukkige hond aan het spelen in een lavendelveld|Groenendaeler ligt in de zon|American miniature shepherd ligt op een boomstronk in een bos|Siberische husky aan het wandelen in een bos|Weimaraner ligt in een veld|Dalmatiër in een bos

De 5 mooiste hondenrassen aller tijden

07 maart 2022
Op zoek naar de mooiste hondenrassen? Klik dan verder, want wij vertellen je welke 5 honden een echte wauw-factor hebben!
Odile Geirnaert