Just RusselHoe socialiseer ik mijn puppy?

Hoe socialiseer ik mijn puppy?

Golden retriever puppy's spelen met elkaar in gras als socialisatie
Cyriel Van Steen
29 april 2021
3 min. leestijd

De socialisatie van een puppy is enorm belangrijk. Een goede socialisatie zorgt voor een leuke gezinshond die kan omgaan met andere mensen, kinderen en dieren. Hoewel de socialisatie van je puppy slechts enkele weken duurt, kunnen de lessen die hij in de eerste maanden van zijn leven leert, hem een leven lang begeleiden.

Wat is socialisatie?

Het is het proces waarbij je je puppy geleidelijk leert hoe hij comfortabel en vriendelijk moet zijn met andere honden en mensen. Hier is een lijst met de voordelen van een gesocialiseerde hond:

 • Uw hond zal sociale grenzen beheersen en weten hoe hij zich in het openbaar rondom mensen en andere honden moet gedragen.
 • De communicatieve vaardigheden en training efficiëntie van uw hond zullen toenemen.
 • Met een goed gesocialiseerde pup kunt u als baasje veel vlotter naar de dierenarts.
 • Etc.

Wat moet je je puppy aanleren?

 1. Omgaan met geluiden
  Overal in de wereld zijn er vreemde geluiden die in het begin soms intimiderend kunnen zijn voor je puppy. Denk maar aan het geluid van treinen, stofzuigers, auto’s, vuurwerk, etc. Daarom is het belangrijk om je puppy hier zo snel mogelijk kennis mee te laten maken.
 2. Mensen ontmoetenAndere mensen leren kennen is goed voor de ontwikkeling van je puppy, maar vooral ook voor zijn socialisatie. Breng daarom je puppy op een rustige manier in contact met vreemde mensen. Denk bij vreemde mensen aan verschillende leeftijden, huidskleur, kinderen, etc., maar ook mensen in uniform, fietsers of andere mensen die hij niet vaak ziet.
 3. Plaatsen verkennenPuppy’s zijn nieuwsgierig en leren graag nieuwe plaatsen kennen. Neem daarom je puppy mee naar andere huizen, parken, op bussen of treinen, markten, etc. Dit zijn allemaal interessante omgevingen en plaatsen om je puppy te laten ontdekken tijdens het opgroeien.
 4. WeersomstandighedenDingen die wij als normaal beschouwen, zoals regen, wind of sneeuw, kunnen allemaal ongewone ervaringen zijn voor een puppy. Laat je puppy dus buiten in verschillende weersomstandigheden zodat hij gewend raakt aan veranderingen in het weer, klimaat en temperatuur.
 5. Andere honden en dieren ontmoetenEen belangrijk onderdeel  van socialiseren is de kennismaking met andere honden en vooral andere puppy’s. Let er wel op dat de dieren die hij ontmoet zelf goed zijn gesocialiseerd. Een hond die op jonge leeftijd iets naars meemaakt, kan dat de rest van zijn leven meenemen. Verder leert je pup in het gezelschap van volwassen honden uw respect te hebben voor andere honden. Zo kan een volwassen hond jouw pup bijvoorbeeld “op zijn plaats zetten” wanneer hij te druk is. 

  Bovenstaande opsomming moet rustig gebeuren. Uw puppy moet voldoende tijd krijgen om aan nieuwe prikkels te wennen. Het is belangrijk dat dit niet wordt overhaast en dat uw een puppy herhaaldelijk kennis laat maken met bepaalde prikkels. Ook is het belangrijk niet te veel prikkels achter elkaar aan te bieden. Uw pup moet voldoende tijd krijgen om weer tot rust te komen.

Herhaling is key!

Begin op tijd met het socialiseren van je puppy en blijf herhalen! Zorg ervoor dat je je puppy blijft socialiseren tot hij puberteit bereikt of zelfs tot hij één jaar oud is. Zo leert je puppy dat nieuwe dingen niet eng zijn en kan je op tijd inspelen op eventuele gedragsveranderingen. Meer info over gedragsproblemen lees je hier! (link naar blog gedragsproblemen)

Toch nog niet 100% zeker of je goed bezig bent? Vraag dan extra informatie bij je dierenarts of eventueel andere hondenbaasjes die al wat meer ervaring hebben.

Voor meer informatie over de opvoeding van je hond, klik hier! (link naar pillar blog)

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Meisje en witte hond zitten op de vloer voor schuifraam

Wat kost het om een hond te verzekeren?

01 september 2022
Vind je je eigen ziekteverzekering handig en wil je ook een voor je hond? Lees dan hier wat het kost om je hond te verzekeren en wat inbegrepen is.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
kromme staart van hond|dalmatiër met horizontale staart|hond op straat met staart tussen de benen|afghaanse windhond met neutrale staarthouding|hond in gras met hoge staart

Wat je hond je wil zeggen … met zijn staart!

23 december 2021
De staart van je hond verraadt hoe hij zich voelt: enthousiast, vrolijk, angstig, nerveus of agressief. Ontdek hier wat je beste vriend je probeert te vertellen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hond die neerligt

Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?

30 december 2022
Is je hond angstig voor mensen of eerdere voor andere honden? Het is duidelijk dat hij een trauma heeft. Lees snel deze blog en kom alles te weten over getraumatiseerde honden.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

10 leuke losloopgebieden voor honden

15 maart 2021
Het is niet altijd even duidelijk op welke plaatsen jouw hond mag rondlopen. De meeste mensen weten zelf niet dat er speciale losloopgebieden voor honden bestaan waar je favoriete viervoeter kan ravotten en lopen waar hij/zij wil. In deze blog toon ik je 10 leuke losloopgebieden voor honden in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond op straat met de vraag om te adopteren|honden achter een hek

Corona treft ook honden

29 december 2020
Door deze moeilijke periode gaan veel mensen een hond adopteren. Maar wat doet corona nu juist met een hond? Ontdek het hier.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond en kat bij elkaar in een grasveld

De socialisatie van de puppy

29 april 2021
De socialisatie van je puppy is enorm belangrijk bij de opvoeding van je pup. Ontdek hier welke fases heel belangrijk zijn!
Odile Geirnaert