Atopie bij honden: oorzaken en behandeling

Odile Geirnaert
09 augustus 2022
4 min. leestijd

Zie je plots rode plekjes en korstjes op de huid van je huisdier? En krabt hij zich te pletter? Dan kan je hond met atopie te maken hebben. Gelukkig kan je hier met de juiste medicatie en aanpassingen een einde aan maken. Scroll of swipe verder, want je ontdekt alles over atopie bij honden, van oorzaken tot behandeling!

Wat is atopie bij honden?

Atopie bij een hond is een allergie waarbij de huid van je huisdier allergisch reageert op stoffen uit zijn omgeving die voor andere honden ongevaarlijk zijn. Die stoffen noemen we ook allergenen. Denk hierbij aan pollen, boomgrassen, huisstofmijt, tabak en schimmels.

Wat zijn de oorzaken van atopie bij een hond?

De grootste oorzaak voor atopische dermatitis bij een hond is genetica. Sommige hondenrassen zijn er dus gevoeliger voor dan andere. Zo komt atopie vaak voor bij Duitse herders, golden retrievers, labradors, boxers, shih-tzus, sharpeis en terriërhonden. Wat niet wil zeggen dat jouw hond er niet mee kan te maken krijgen, ook al behoort hij tot een ander ras!

Hoe wordt atopie bij honden vastgesteld?

Om atopische dermatitis bij je hond vast te stellen, voert je dierenarts tests uit om te achterhalen welke stof nu precies die verschrikkelijke uitslag bij je hond veroorzaakt. De meest gebruikte test om dit na te gaan is een huidtest. Hierbij zal een dierenarts verschillende stoffen injecteren bij je hond en kijken of je hond er allergisch op reageert. 

Blijkt je hond na alle tests toch geen atopie te hebben? Blijf dan zeker testen op andere soorten allergieën met dezelfde symptomen, zoals voedselallergie.

Wat zijn de symptomen van atopie bij honden?

Ernstige jeuk is één van de voornaamste symptomen van atopie bij honden. Andere symptomen zijn:

  • Overmatig krabben in huidzones zoals de snuit, oren, oksels, liezen of poten
  • Likken, wrijven of schudden met de kop
  • Roodheid
  • Haaruitval
  • Wondjes
  • Bultjes
  • Huiduitslag

Deze symptomen komen ook vaak voor bij andere hondenallergieën, zoals contactallergie en voedselallergie. Wil je dus zeker weten wat er loos is met je hond? Lees dan onze blogs en denk er ook aan om je dierenarts een bezoekje te brengen!

Hoe kan ik atopie bij mijn hond behandelen?

Aangezien atopie bij honden een erfelijke aandoening is, kan je die niet genezen. Wel kan je de symptomen verminderen met deze tips:

  1. Neem allergenen weg: stofzuig bijvoorbeeld regelmatig om huisstofmijt en pollen uit je huis te krijgen.
  2. Desensibilisatie: je hond krijgt dan gedurende een bepaalde periode injecties met kleine hoeveelheden allergenen. Na enige tijd zal je hond er ongevoelig voor worden en dus minder allergisch reageren.
  3. Trim en was de vacht van je hond: huisstofmijt verstopt zich in de vacht van je hond. Hoe minder vacht, hoe minder verstopplaats dus!
  4. Medicatie: om jeuk te verminderen, kan je dierenarts corticosteroïden, antibiotica of antihistamines voorschrijven. 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag