8 tips om je hond een glanzende vacht te geven

hond met glanzende vacht in de zon
20 november 2021
3 min. leestijd

Vraag jij je ook soms af hoe het komt dat sommige honden een mooie glanzende vacht hebben? Als je graag wilt weten hoe je jouw hond ook zo een mooie glanzende vacht kan geven dan ben je hier aan het juiste adres.

1. Borstelen

Borstelen is een belangrijk onderdeel van de verzorgingsroutine van je hond. Het verwijdert haren, dood huidcellen en zorgt voor een glanzende vacht als je dit regelmatig doet. Deze glans komt doordat je met het borstelen de natuurlijke oliën in de vacht van je hond gelijkmatig verdeeld. Hoeveel keer per week moet je je hond borstelen? Dit hangt veel af van het type vacht, voor Langharige honden 2 of 3 keer per week en kortharige honden kan je iets minder borstelen. Wil je ook graag weten welke soort borstel je het best gebruikt voor jouw hond? Bekijk dan zeker even deze blog over verschillende borstels!

2. Niet te vaak wassen

Het is zeker niet nodig om je hond elke maand te wassen, te vaak wassen kan namelijk leiden tot irritatie en een droge huid. Hou het op maximum 1x per 4 maanden, hoe minder hoe beter. Probeer het dus te vermijden om je pup te wassen, heeft hij zich echt heel vuil gemaakt dan kan je niet anders natuurlijk. De huid en vacht van je hond bevatten natuurlijke oliën, deze zorgen voor een gezonde glanzende vacht.

3. Kokosolie

Kokosolie heeft veel gezondheidsvoordelen. Als je hiervan altijd een beetje van geeft met de voeding dan zorgt dit voor een glanzende en zachte vacht. Maar hiernaast heeft kokosolie ook veel andere voordelen. Het kan helpen bij gewichtsverlies,verbetert de darmgezondheid, hersenfunctie en kan teken, muggen en parasieten afweren. Je zou kokosolie ook kunnen gebruiken als tandpasta voor je hond. Als je kokosolie gaat kopen voor je hond dan koop je wel best koudgeperste en biologische die op een chemicaliën vrije methode zijn verfijnd.

4. Zalmolie

Zalmolie bevat omega 3 en 6, dit zijn essentiële vetzuren. Dit zijn dus vetzuren dat de hond zelf niet kan aanmaken maar alleen maar binnen kan krijgen via zijn voeding. Omega 6 bevat linolzuur, dit maakt deel uit van de vetlaag tussen de huidcellen en dit reguleert de waterdoorlaatbaarheid van de huid. Een tekort aan linolzuur kan dus zorgen voor een droge en schilferige huid. Het regelmatig geven van zalmolie met de voeding zal dus zorgen voor een glanzende vacht. Bij Just Russel kan je nu ook zalmolie maar ook nog veel meer extra’s bestellen!

5. Zeewier

Zeewier is net als dezelfde redenen als zalmolie goed voor de vacht van je hond. Zeewier is rijk aan vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Uit onderzoek zou het ook blijken dat zeewier een goede werking heeft voor het verminderen van tandplak.

6. Hennepzaadolie

Hennepzaadolie is een superfood voor je viervoeter. Je kan dit dagelijks toevoegen aan de voeding van je hond. Door dit te doen kan je huidaandoeningen zoals eczeem, roos, droge huid en huiduitslag vermijden. Wat ook een zeer groot voordeel is van hennepzaadolie is dat het het ruien vermindert.

7. Eieren

Eieren zijn geweldig voor huid en vacht, soms wordt er wel eens gezegd dat een ei het belangrijkste voedsel is voor het haar. Eieren bevatten zink, vitamine B, A  en deze ondersteunen de gezondheid van de vacht en zorgt voor een mooie glans.

Je mag je hond een ei gerust rauw geven en zelfs met de schaal. Als je het ei kookt dat verliest deze veel voedingsstoffen. De schaal bevat veel calcium en mineralen. Zorg wel voor biologische eieren.

8. Gezonde voeding

Naast al deze gezonde extra’s blijft het toch ook wel belangrijk om je hond gezonde voeding te geven zodat hij alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Welke voeding het best is voor je hond zal afhangen van de noden van jouw hond. Daarom kan je via Just russel een vragenlijst invullen over je hond om ze je hond de beste voeding te geven!

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag