Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?

Zwart mopshondje met triestige blik ligt op houten vloer
Odile Geirnaert
10 augustus 2022
4 min. leestijd

Heeft jouw hond last van zwarte stoelgang? Check dan snel wat de oorzaken kunnen zijn, want zijn ontlasting is een spiegel voor zijn gezondheid. Bloed in je hond zijn poep is de nummer 1 boosdoener als hij zwarte stoelgang heeft – rep je dus bliksemsnel naar je dierenarts voor een grondig onderzoek!

Wat is een normale kleur stoelgang bij een hond?

Een gezonde hond produceert een à twee maal per dag gezonde, bruinkleurige stoelgang. Een lichtbruine kleur wijst op veel koolhydraten in de voeding, en een donkerbruine op een eiwitrijk dieet. Ga voor donkerbruin (maar niet zwart), want eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstof voor honden!

Welke kleuren kan de stoelgang van een hond nog hebben?

De stoelgang van een hond kan naast zwart deze kleuren hebben:

Benieuwd waarom je hond zijn ontlasting een van deze gekke kleuren heeft? Of ziet zijn stoelgang wat slijmerig? Dat ontdek je in onze andere blogs via de links!

Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?

Is de stoelgang van je hond eerder zwart van kleur, vergezeld van een penetrant geurtje? Dat komt waarschijnlijk door een bloeding in zijn maag of dunne darm. Dat bloed komt terecht in zijn stoelgang en kleurt die zwart. Dit zijn 3 oorzaken van inwendige bloeding:

1. Je hond heeft een ernstige maag- of darmontsteking

Heeft je hond last van stress of allergieën? Of neemt hij medicijnen? Dan kan hij maagzweren en darmontstekingen krijgen. De maag- en darmwand zijn geïnfecteerd, zwak en kwetsbaar en kunnen hierdoor gaan bloeden. Dat kan dan op zijn beurt de stoelgang van je hond zwart maken. Misselijkheid en braken komen dan ook voor. 

2. Je hond at een scherp voorwerp op

Zowat alle honden eten weleens iets op dat eigenlijk niet eetbaar is. Gewoonlijk komt dat voorwerp er een dag later uit. Maar soms zit het vast in het spijsverteringsstelsel of is het zo scherp dat het op z’n weg naar buiten schade aanricht, met interne bloedingen – en zwarte stoelgang bij je hond – tot gevolg. 

3. Je hond is ziek

De darmwand van je huisdier kan ook vliegensvlug beschadigd worden door het parvovirus of rattenvergif. Daardoor kan bloed in de stoelgang van je hond terechtkomen. Je pup moet dan overgeven, heeft zwarte diarree en komt niet meer overeind. Paniek! Want je hond raakt mogelijks zelfs in shock. Haast je zo snel als je kan naar de dierenarts.

Zwarte ontlasting bij je hond is potentieel dodelijk. Breng hem dus zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een grondig onderzoek en snelle behandeling!

Zo voorkom je zwarte ontlasting bij je hond!

Wie zwarte tot donkerrode stoelgang spot bij zijn hond, haast zich dus zo snel mogelijk naar de dierenarts. Andere hulpmiddelen zijn vooral preventieve maatregelen:

✓ Laat niets rondslingeren

Een hond die geen scherpe voorwerpen of giftige chemicaliën vindt, kan die ook niet opeten. Ruim dus alles steeds netjes op en laat je hond niet zonder toezicht alleen op publieke plaatsen. Leer je hond van kleins af aan ook het commando ‘los’. Zo kan je ingrijpen als hij toch iets te pakken heeft gekregen. En loopt je hond minder risico op zwarte stoelgang.

✓ Hou rekening met voedselallergieën

Laat je hond vaak scheetjes en heeft hij misschien ook last van jeuk of diarree? Dan lijdt hij mogelijks aan een voedselintolerantie voor kip, rund, graan, soja, gluten of melkeiwit. De darmen van je hond zijn dan geïrriteerd en verzwakt en dus ook vatbaarder voor ziektes. Met hypoallergene hondenvoeding kunnen de darmen zich herstellen en terug weerstand opbouwen. 

✓ Versterk het immuunsysteem van je hond

De darmen van je hond zitten boordevol goede bacteriën. Die zorgen ervoor dat hij de nodige voedingsstoffen en mineralen opneemt uit zijn voeding en dat hij dus gezond blijft. Om de darmflora van je hond te versterken, bevatten de hondenbrokjes van Just Russel natuurlijke probiotica zoals cichorei en bietenpulp. 

Wil je je hond een echte immuniteitsboost geven zodat hij weer fit en monter door het leven trippelt? Dan bestaan er ook (heerlijke) voedingssupplementen voor honden!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag