Waarom geeuwt mijn hond zo veel?

Odile Geirnaert
15 februari 2023
5 min. leestijd

Je hond ooit al eens zien geeuwen? Of eerder smak, smak, smak en dan gapen? Net zoals mensen en verschillende andere zoogdieren, geeuwt een hond. Gapen kan zowel een positieve als negatieve betekenis hebben. Benieuwd? Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar in deze blog lees je er alles over en wat te doen als je hond véél geeuwt. 

Wat is er als een hond veel geeuwt?

Aha! Vanaf hier wordt het interessant. Bij ons zijn vermoeidheid en verveling de meest voorkomende redenen van geeuwen, maar voor honden is de lijst langer. Er bestaan zowel emotionele en sociologische als  fysiologische functies van gapen

Emotionele en sociologische redenen 

Geeuwen kan een teken zijn van ontspanning. Een waarschijnlijk wel bekend scénario: je hond die zich nestelt op zijn of haar mat, vervolgens geeuwt en in slaap valt. Maar geeuwen kan ook in een compleet tegenovergestelde situatie voorkomen, namelijk bij stress. Dit kan zowel in positieve als negatieve situaties plaatsvinden. Positieve stress kan zich uiten bij enthousiasme bijvoorbeeld als de riem wordt bovengehaald om te wandelen. Voorbeelden van negatieve stress kan voorkomen bij: 

  • Ruzie of geschreeuw in huis 
  • Betreden van een dierenkliniek 
  • Bij straffen 
  • Vastgebonden of stevig vastgehouden worden 
  • Geknuffeld worden door een kind 
  • Een vreemde die in de buurt komt 

Fysiologische redenen  

Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere redenen. Een daarvan kennen we allemaal: zien geeuwen doet geeuwen. Het kan behoorlijk aanstekelijk werken en dat geldt ook voor honden. Honden gapen vaak mee met mensen en vooral hun baasjes. 

Wist je dat je? De gevoeligheid van gezellig gezamenlijk geeuwen zich pas ontwikkelt na het eerste levensjaar. Als je een pup van enkele weken of maanden oud ziet gapen, heeft dat een van bovenstaande sociologische betekenissen. 

Andere fysiologische redenen: 

  • wakker worden
  • in slaap vallen 
  • van een angstige naar kalme staat gaan 
  • van verveling naar alertheid 

Waarom gaapt mijn hond bij aaien?

Enerzijds kan omwille van de aandacht bij aaien geeuwen een teken zijn van enthousiasme. Anderzijds kan gapen ontstaan van stress als een vreemde of iemand waar je hond zich niet op zijn of haar gemak bij voelt je hond aait. Hier is het dus een teken van stress of onrust en wordt er eigenlijk ‘stop maar’ gezegd. 

Waarom geeuwt en hijgt een hond?

Bij honden kan geeuwen dus ook een teken van stress zijn. Die stress is onder andere te zien door tongelen, de tong snel naar binnen en buiten bewegen, en veelvuldig hijgen. Daarop is geeuwen een reactie en manier om rustig te worden. Tongelen, hijgen en geeuwen is dus voor je hond een manier om zichzelf te kalmeren, maar voor jou is het een signaal dat je huisdier zich bedreigd voelt. 

Andere stress-signalen bij je hond herkennen

Vaak gaat geeuwen omwille van stress gepaard met andere signalen zoals het likken van de lippen, het verbergen van de staart, de oren die naar achteren staan, ineenkrimpen, wegkijken, grote ogen… Deze signalen kunnen zowel wijzen op stress, maar ook op het gevoel van angst, onrustig, nood aan een pauze of conflict vermijdend gedrag. 

H2-5: Wat kan je doen? 

Wanneer je signalen van stress of andere onrust ziet bij je hond, is het jouw doel je huisdier beter te laten voelen. Hoe? Vermijd situaties die je huisdier angstig maken of stressvol zijn. Lijkt het gezellig je hond mee te nemen naar een druk event, een luide parade of overvolle markt? Je huisdier denkt er vast anders over. Ben je al thuis, maar zijn er toch stresssignalen, creëer dan een veilige veilige ruimte voor je hond. Ook honden kunnen genieten van een rustige kamer, sfeermuziek en wat speelgoed of een snack. Nog andere tips nodig om je hond rustig te maken? Lees verder op deze blog.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
baasje wandelt met hond aan de leiband

Help, mijn hond trekt aan de leiband

10 december 2021
Bijna alle hondenbaasjes krijgen ermee te maken: een hond die trekt aan de leiband. Zowel bij een puppy als bij een volwassen hond kan je trekken afleren. Hoe je dat doet, lees je in deze blog
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een jonge vrouw die glimlacht naar de camera en omringt is door verschillende honden

Hoe zeg je in hondentaal “ik hou van je”?

20 november 2022
We hebben zoveel liefde te geven aan onze hondjes! Maar hoe kan je dit nu tonen aan je hond in hondentaal? Lees verder en ontdek het hier!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond met stress krijgt aandacht van baasje|Hond met stress verstopt zich onder tafel|Schema met signalen van honden die stress ervaren

Stress bij honden: hoe te herkennen en wat te doen?

13 januari 2022
Stress bij honden kan verschillende oorzaken en symptomen hebben. Gelukkig kan jij helpen de stress bij je hond te verminderen. Lees er alles over in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Hondenvoer online kopen: alles wat je moet weten

27 januari 2023
Twijfel je om hondenvoer online te kopen? In deze blog zullen we de voordelen van online hondenvoer bespreken en hoe je de beste keuze maakt voor je hond.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Corgi en witte samojeed hond houden een picnic in het park|Mooie blue merle Australische herder staat op droog gras met oranje bal in zijn mond|Schattige beagle loopt op zand door de duinen naar de camera|Kleine

Dit zijn de 11 schattigste honden ooit!

28 juli 2022
Klaar om je hart te doen smelten? Als je deze top 11 van schattigste hondenrassen ziet, zal dat sowieso het geval zijn, beloofd! Klik hier en ontdek ze nu.
Odile Geirnaert