Just RusselWaarom geeuwt mijn hond zo veel?

Waarom geeuwt mijn hond zo veel?

Odile Geirnaert
15 februari 2023
5 min. leestijd

Je hond ooit al eens zien geeuwen? Of eerder smak, smak, smak en dan gapen? Net zoals mensen en verschillende andere zoogdieren, geeuwt een hond. Gapen kan zowel een positieve als negatieve betekenis hebben. Benieuwd? Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar in deze blog lees je er alles over en wat te doen als je hond véél geeuwt. 

Wat is er als een hond veel geeuwt?

Aha! Vanaf hier wordt het interessant. Bij ons zijn vermoeidheid en verveling de meest voorkomende redenen van geeuwen, maar voor honden is de lijst langer. Er bestaan zowel emotionele en sociologische als  fysiologische functies van gapen

Emotionele en sociologische redenen 

Geeuwen kan een teken zijn van ontspanning. Een waarschijnlijk wel bekend scénario: je hond die zich nestelt op zijn of haar mat, vervolgens geeuwt en in slaap valt. Maar geeuwen kan ook in een compleet tegenovergestelde situatie voorkomen, namelijk bij stress. Dit kan zowel in positieve als negatieve situaties plaatsvinden. Positieve stress kan zich uiten bij enthousiasme bijvoorbeeld als de riem wordt bovengehaald om te wandelen. Voorbeelden van negatieve stress kan voorkomen bij: 

  • Ruzie of geschreeuw in huis 
  • Betreden van een dierenkliniek 
  • Bij straffen 
  • Vastgebonden of stevig vastgehouden worden 
  • Geknuffeld worden door een kind 
  • Een vreemde die in de buurt komt 

Fysiologische redenen  

Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere redenen. Een daarvan kennen we allemaal: zien geeuwen doet geeuwen. Het kan behoorlijk aanstekelijk werken en dat geldt ook voor honden. Honden gapen vaak mee met mensen en vooral hun baasjes. 

Wist je dat je? De gevoeligheid van gezellig gezamenlijk geeuwen zich pas ontwikkelt na het eerste levensjaar. Als je een pup van enkele weken of maanden oud ziet gapen, heeft dat een van bovenstaande sociologische betekenissen. 

Andere fysiologische redenen: 

  • wakker worden
  • in slaap vallen 
  • van een angstige naar kalme staat gaan 
  • van verveling naar alertheid 

Waarom gaapt mijn hond bij aaien?

Enerzijds kan omwille van de aandacht bij aaien geeuwen een teken zijn van enthousiasme. Anderzijds kan gapen ontstaan van stress als een vreemde of iemand waar je hond zich niet op zijn of haar gemak bij voelt je hond aait. Hier is het dus een teken van stress of onrust en wordt er eigenlijk ‘stop maar’ gezegd. 

Waarom geeuwt en hijgt een hond?

Bij honden kan geeuwen dus ook een teken van stress zijn. Die stress is onder andere te zien door tongelen, de tong snel naar binnen en buiten bewegen, en veelvuldig hijgen. Daarop is geeuwen een reactie en manier om rustig te worden. Tongelen, hijgen en geeuwen is dus voor je hond een manier om zichzelf te kalmeren, maar voor jou is het een signaal dat je huisdier zich bedreigd voelt. 

Andere stress-signalen bij je hond herkennen

Vaak gaat geeuwen omwille van stress gepaard met andere signalen zoals het likken van de lippen, het verbergen van de staart, de oren die naar achteren staan, ineenkrimpen, wegkijken, grote ogen… Deze signalen kunnen zowel wijzen op stress, maar ook op het gevoel van angst, onrustig, nood aan een pauze of conflict vermijdend gedrag. 

H2-5: Wat kan je doen? 

Wanneer je signalen van stress of andere onrust ziet bij je hond, is het jouw doel je huisdier beter te laten voelen. Hoe? Vermijd situaties die je huisdier angstig maken of stressvol zijn. Lijkt het gezellig je hond mee te nemen naar een druk event, een luide parade of overvolle markt? Je huisdier denkt er vast anders over. Ben je al thuis, maar zijn er toch stresssignalen, creëer dan een veilige veilige ruimte voor je hond. Ook honden kunnen genieten van een rustige kamer, sfeermuziek en wat speelgoed of een snack. Nog andere tips nodig om je hond rustig te maken? Lees verder op deze blog.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

De beste hondenverzekering in België? Vergelijk hier.

15 februari 2023
Verdient je hond de beste zorg die er is? Dan is een hondenverzekering absoluut een must. Ontdek hier de beste hondenverzekering in België!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
witte maltezer hond wordt geknipt door hondenkapster aan huis|Twee witte bichon frisé honden zijn getrimd en poseren in het riet

Dit is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2022

27 augustus 2022
Zijn de haren van je hond out of control? Tijd voor een knipbeurt! Maar wat is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2022? Ontdek het hier.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond springt over boomstronk|vrouw met vier chihuahuas op haar schoot|dingo jaagt op het strand|man met chihuahua in zijn handen|saluki hond|Alaskan Malamute

Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de domesticatie van de hond waarschijnlijk zo’n 14.000 jaar geleden plaatsgevonden heeft? Ontdek in deze blog de vier oudste hondenrassen ter wereld!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die zich onder de tafel verstopt

Mijn hond is bang van onweer!

24 november 2022
Waarom is mijn hond bang van onweer? Wist je trouwens dat honden onweer kunnen aanvoelen? Lees deze blog en ontdek meer over honden die bang zijn van onweer en hoe jij ze kan geruststellen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een hondje die water drinkt|Een hond die neerligt|Geschatte dagelijkse waterbehoefte volgens gewicht

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Golden retriever in een hotel ligt op luxueus bed

Dit is de prijs voor een hondenhotel deze vakantie!

07 augustus 2022
Spannende reisplannen, maar kan je liefste viervoeter niet mee? Dan maar op hotel! Ontdek hier de gemiddelde prijs voor een hondenhotel in Vlaanderen.
Odile Geirnaert