Welke vitamines hebben honden nodig?

Dierenarts Joy met vitamines
Cyriel Van Steen
02 juni 2022
5 min. leestijd

Waarom je hond vitamines moet krijgen? Mensen nemen toch ook supplementen om fit en gezond door het leven te gaan! Scrol verder en ontdek wat vitamines voor honden zijn, welke kwaaltjes ze aanpakken en hoeveel je je hond er dagelijks mag geven. 

Wat zijn vitamines voor honden?

Dat zijn voedingssupplementen voor honden die kwaaltjes helpen vermijden en verlichten, zoals jeuk, diarree, haarverlies, droge huid, stress en pijnlijke gewrichten. Kortom: ze ondersteunen het welzijn van je hond en versterken het immuunsysteem.

Vitamines bestaan in de vorm van poeders, pillen of hondenkoekjes. Ze bevatten mineralen, vitamines, voedingsstoffen en gezonde bacteriën waar je hond zich kiplekker door zal voelen.

Zijn vitamines veilig voor mijn hond?

Ja, vitamines zijn veilig voor honden. Voorwaarden: ze moeten goedgekeurd zijn door FEDIAF, je geeft het supplement dat past bij de leeftijd en gezondheid van hond en je houdt je aan de aanbevolen dagelijkse dosering. 

Welke vitamines heeft mijn hond nodig?

Je hond heeft de vitamines nodig die passen bij zijn leeftijd en gezondheidstoestand. Als je hond bijvoorbeeld last heeft van droge, schilferige huid, helpt een supplement met omega 3. Of heeft hij vaak diarree? Dan kan je zijn darmflora in balans brengen met een vezelsupplement. 

Ontdek hieronder welke 4 multivitamines je hond kan gebruiken afhankelijk van zijn kwaaltjes:

1. Vitamines voor vacht en huid

Krabt je hond zich te pletter of ziet zijn vacht er dof en dun uit? Vacht- en huidproblemen pak je best aan met aminozuren en -suikers. 

Ideaal is dus een multivitamine met omega 3, omega 6, chondroïtine en glucosamine. Ook vitamine C helpt de vacht van je hond terug vol te krijgen en zijn huid gehydrateerd als natuurlijke ontstekingsremmer. 

Skin&coat vitamines

2. Vitamines voor soepele gewrichten

Deze vitamines helpen voornamelijk oudere honden en grote honden zoals een Deense dog. Hun gewrichten verslijten sneller met chronische, zeurende pijn en artrose tot gevolg. 

De beste voedingsstoffen tegen slijtage van het skelet? Chondroïtine en glucosamine! Die helpen gewrichtsvocht aan te maken, een soort buffer zodat de botten van je hond niet tegen elkaar schuren. Ook hier kan je omega 3 bijgeven voor extra souplesse. 

Hip and joint supplementen voor soepele gewrichten

3. Vitamines voor een vlotte spijsvertering 

Diarree of – net omgekeerd – constipatie bij je hond? Om alles daarbinnen gesmeerd te doen lopen, hebben de darmen van je hond vezels, bijvoorbeeld uit yucca, en probiotica nodig. Probiotica zijn gezonde bacteriën die de darmflora van je hond in balans houden. Dat is een blije buik in een blije, maar vooral gezonde hond!

Vitamines die de darmflora ondersteunen

 

4. Vitamines voor heerlijke ontspanning

De ene hond is al wat gevoeliger voor prikkels dan de andere. Om je hond te ondersteunen in spannende tijden, bestaat er een natuurlijk kruid: valeriaan. Dat wordt al decennialang gebruikt tegen nervositeit bij mensen, maar ook dieren. Hét natuurlijke middel bij uitstek dus om stress bij je hond te verminderen. 

Rustgevende supplement voor honden met valeriaan

Hoeveel vitamines mag mijn hond per dag?

Dat hangt van de soort en het merk af. Daarom geven we je een voorbeeld toegepast op Just Russel:

Soort vitamine Ingrediënten Kleine hond 

(< 10 kg)

Middel hond

(10-25 kg)

Grote hond

(> 25 kg)

Vitamines huid en vacht omega 3 en 6 vitamine C

chondroïtine

glucosamine

2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 6 koekjes/dag
Vitamines gewrichten chondroïtine

glucosamine

omega 3 

kurkuma

2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 6 koekjes/dag
Vitamines spijsvertering Vezels uit yucca

Lactobacillen (= probiotica)

2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 6 koekjes/dag
Vitamines anti-stress Valeriaan 2 koekjes/dag 4 koekjes/dag 8 koekjes/dag

Mag mijn hond al zijn dagelijkse vitamines in één keer krijgen?

Nee, geef 1 koekje met vitamines per keer en laat minstens anderhalf uur tussen elke gezondheidsboost. Ook raden we je aan om consequent elke dag dezelfde hoeveelheid vitamines te geven. Dan zal je de beste en meest duurzame resultaten zien!

Wanneer moet ik starten met hondenvitamines?

Start met vitamines voor honden zodra je puppy vaste voeding kan eten. Een goede gezondheid start immers – ook bij honden – al van kleins af aan. En voorkomen is nog steeds beter dan genezen!

Waar vind ik vitamines voor mijn hond?

Je dierenarts is een goede plek om voedingssupplementen en vitamines te vinden voor je hond. Je krijgt er ook begeleiding en uitleg qua dosering, soort en hoe vaak en hoe lang je hond vitamines moet krijgen. 

Een andere optie is online, bijvoorbeeld in de Just Russel-shop. Daar vind je ook andere voedingssupplementen voor honden zoals zalmolie met omega 3 en 6. Ook helpen we je met persoonlijk voedingsadvies en vragen over vitamines voor je hond. Tot binnenkort!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag