Just RusselWat is de rattenziekte bij honden?

Wat is de rattenziekte bij honden?

Cyriel Van Steen
17 februari 2023
3 min. leestijd

Is je hond vaak buiten en gedraagt hij zicht de laatste tijd wat anders? Dan kan het zijn dat je hond werd besmet met de rattenziekte. Raadpleeg meteen je dierenarts als dit het geval is! In deze blog lees je alvast wat de rattenziekte is, wat de symptomen zijn en welke behandelingen er zijn. Lees zeker verder!

Wat is de rattenziekte bij honden?

De rattenziekte of de ziekte van Weil is een ernstige vorm van leptospirose. Het wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Deze ziekte tast de organen zoals de lever, de nieren, het hart en de hersenvliezen van honden aan. Niet alleen honden, maar ook mensen kunnen met de ziekte van Well geconfronteerd worden. Via de urine van knaagdieren en besmette honden wordt de rattenziekte verspreid. 

Hoe krijgt een hond de rattenziekte?

Vaak zijn honden besmet door de rattenziekte zonder ze zich daar bewust van zijn. Via de urine van knaagdieren en besmette honden wordt de rattenziekte verspreid. De bacteriën zijn in staat om een lange tijd in de omgeving te overleven. 

Daarnaast kan een hond op verschillende manieren leptospirose krijgen. Dit kan door direct contact, seksueel contact, overdracht van moederdier naar nakomeling doorheen de baarmoeder, bijtwonden of door het opnemen van besmet vlees.

Meestal worden honden besmet via indirect contact. Dit wil zeggen dat de hond besmet wordt zonder dat er contact tussen een besmet en gevoelig dier is. De kans dat een hond besmet raakt is groter wanneer je hond vaak buiten is, toegang heeft tot stilstaand of traagstromend water of veel contact heeft met ratten en muizen. Het is belangrijk om te beseffen dat elke hond kans heeft om besmet te raken met leptospiren. 

Wat zijn de symptomen van de rattenziekte bij honden?

Er zijn verschillende symptomen die voorkomen bij de rattenziekte. Een hond kan last krijgen van de volgende items:

 • Sufheid
 • Braken
 • Diarree
 • Geelzucht
 • Nerveuze verschijnselen
 • Bloedverlies met urine in verwerkt. 

Hoe wordt de rattenziekte vastgesteld bij honden?

Bij de dierenarts kan je achterhalen of je hond lijdt aan de rattenziekte. Dit kan via een bloed-en urineonderzoek of een PCR-test.

Wat is de levensverwachting van een hond met rattenziekte?

Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe groter de schade kan zijn in het lichaam van de hond. Uiteindelijk kan een hond sterven aan de ziekte. Dit aan de gevolgen van nierfalen.

Wat is de behandeling voor de rattenziekte bij honden?

Eerst en vooral moet een hond die besmet is met de rattenziekte in quarantaine geplaatst worden. Daarnaast heeft de hond intensieve medische zorg en antibiotica nodig. Je laat best je hond jaarlijks vaccineren. Een niet-gevaccineerde hond overleeft de ziekte vaak niet. 

Nadat je je hond verzorgd of aangeraakt hebt om de besmetting te voorkomen, moet je altijd je handen wassen. Ongeveer 24u na het starten van de antibioticakuur is je hond niet meer besmettelijk. Zorg er zeker voor dat de voorgeschreven antibiotica volledig wordt ingenomen. 

Soms moet een hond eenmalig een ander antibioticum krijgen. Indien dit niet gebeurt, kan de herstellende hond nog maanden nadien de bacterie uitplassen en andere honden besmetten.

Vergeet zeker niet om de dierenarts te contacteren. Met raad en daad zullen zij helpen om dit probleem uit te schakelen.

Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie van rattenziekte bij een hond?

De bijwerkingen die het meest voorkomen na een toediening van de Lepto 4 vaccinatie:

 • Nierschade 
 • Onbehandelbare huidontstekingen
 • Verhoogd risico op kanker door de toevoegingen in het vaccin
 • Braken en diarree
 • Allergieën
 • Astma
 • Atopische reacties
 • Anafylactische shock
 • Immuun gerelateerde ziektes

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Gezondheid
Hond met schilfers op zijn vacht

Mijn hond heeft last van schilfers, wat moet ik doen?

31 december 2021
Dan heeft je hond last van schilfers, ook wel ‘roos’ genoemd. Net zoals mensen kunnen honden last hebben van roos, maar geen zorgen! Schilfering is geen ziekte.
Cyriel Van Steen
Gezondheid
hond met glanzende vacht in de zon

8 tips om je hond een glanzende vacht te geven

20 november 2021
Vraag jij je ook soms af hoe het komt dat sommige honden een mooie glanzende vacht hebben? Als je graag wilt weten hoe je jouw hond ook zo een mooie glanzende vacht kan geven dan ben je hier aan het juiste adres. 
Odile Geirnaert
Gezondheid
Een zieke witte hond met agressieve tumor die neerligt in dekens

Agressieve tumor bij je hond? Dit kan je doen

17 oktober 2022
Heeft je hond een tumor? Lees hier wat je moet weten over agressieve tumoren bij honden, de meest voorkomende vormen en de behandelingen.
Odile Geirnaert
Gezondheid
teek op huid van hond|teek van de huid van een hond verwijderen|evolutie groei van een teek|grote teek

Teken bij honden, wat moet ik doen?

28 december 2021
Wat zijn teken? Hoe herken ik een teek? Hoe behandel ik teken? Ontdek hier de tips & tricks voor het voorkomen van teken of het behandelen van een tekenbeet bij je hond
Odile Geirnaert
Gezondheid
Een Bichon die geconstipeerd is tijdens een wandeling

Verstopping bij je hond oplossen doe je zo!

13 februari 2023
Heeft jouw hond last van constipatie, maar weet je niet hoe je dit probleem moet oplossen? In deze blog lees je er alles over.
Odile Geirnaert
Gezondheid

Artrose bij honden: wat kan ik eraan doen?

25 mei 2022
Wat is artrose bij honden? Wat zijn de symptomen? Kan mijn hond genezen van deze gewrichtsziekte? In deze blog beantwoorden we al je vragen. Klik snel verder!
Odile Geirnaert