Obesitas bij honden, een fel besproken onderwerp… De relatie mens-hond wordt steeds hechter. Het liefst willen we onze geliefde viervoeter continue vertroetelen en verwennen. Helaas slaan we daar soms iets in door. Uit cijfers van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht blijkt namelijk dat de helft van de dieren in Nederland overgewicht heeft.
Te dikke honden
Tijdens het onderzoek werden ongeveer 400 honden door studenten onderzocht. Uit de resultaten bleek dat 50 procent in meer of mindere mate te dik was. Uit een Engels rapport van PDSA Animal Wellbeing blijkt dit groeiende probleem zich niet alleen tot Nederland te beperken. Mogelijk zorgt de toenemende familiaire rol van onze hond ervoor dat zij ook gemakkelijker in onze eetpatronen meedoen.
Honden hebben geen baat bij allerlei ‘menselijke’ lekkernijen en tussendoortjes. Wanneer je hond een blokje kaas krijgt, staat dat gelijk aan een hamburger voor jou. Je kunt je voorstellen wat voor een effect een paar blokjes kaas dan al niet kunnen hebben op het gewicht van jouw hond.
Naast te veel eten krijgen veel honden ook te weinig beweging, dit vergroot de kans op overgewicht.
Gevaren van obesitas bij honden
Obesitas bij honden heeft een negatief effect op de conditie en het uithoudingsvermogen van jouw hond. Het brengt zelfs gevaren met zich mee; Door obesitas bij honden is de kans op hart- en longziekten, suikerziekte en blaasproblemen verhoogd, daarbij veroorzaakt het ook sneller gewichtsproblemen zoals artrose. Uiteindelijk is de levensverwachting van een obese hond twee jaar korter dan dat van een gezonde hond!
Wat kan je eraan doen?
Geef vanaf jongs af aan je hond de juiste hoeveelheid van een uitgebalanceerd dieet, passend bij de kenmerken en behoeften van jouw hond. Zorg daarnaast voor voldoende beweging. Voorkom zo overgewicht bij jouw hond.
Aankomen gaat sneller dan afvallen, daarom is voorkomen beter dan genezen.