Oververhitting van de hond: 4 nuttige tips!

oververhitte hond krijgt een watersproeier over hem|hond in bad in de tuin
Odile Geirnaert
30 december 2020
3 min. leestijd

Hoe herken je een oververhitte hond?

Oververhitting bij de hond kunt u herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan uw hond ook gaan braken en overmatig kwijlen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen. Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken en neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met een dierenarts!

Tips tegen oververhitting van je hond

1. Beperk lichamelijke inspanning

Als het tropisch warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat uw hond bij warm weer niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond. Stimuleer inspanning ook niet, dus laat de bal thuis en de stok liggen. Op die manier ga je de oververhitting van de hond gaan vermijden.

2. Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Bij tropische warmte is het belangrijk in en om het huis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Oververhitting bij de hond gaat sneller dan je zelf denkt! Laat jouw hond dus niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je de zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat uw hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken. Zorg daarbij voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur – géén ijskoud water. Ten slotte zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee u uw hond extra verkoeling kunt bieden.

3. Wees extra alert bij risicogroepen

Net als bij mensen zijn er onder honden ook risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. De oververhitting van de hond komt het vaakst voor bij oudere honden en pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals Bulldogs, Boxers en Mopshonden. Deze rassen lopen meer risico op oververhitting doordat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen. Ook honden met een donkere en/of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.

4. Pas op voor blauwalg en botulisme

Bij recreatieplassen is er over het algemeen sprake van stilstaand water. In combinatie met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kan er blauwalg ontstaan – een voor mens en dier giftige waterbacterie. Wanneer besmet water via de mond (of bek) wordt opgenomen, kan dit leiden tot o.a. maag-darmklachten, huiduitslag en irritatie van slijmvliezen. Bij warm weer is er ook risico op botulisme. De bacterie (Clostridium botulinum) die dit veroorzaakt komt voor in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer een vogel of vis sterft en zich in stilstaand water bevindt bij hogere temperaturen, kan het water besmet worden met de toxines van de bacterie. Honden worden ziek door het zwemmen in of drinken van dit water. Botulisme kan bij honden leiden tot heftige maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk ook tot sterfte. Verzeker u er daarom van dat water veilig is, voordat u uw hond erin laat zwemmen.

Het belangrijkste: geniet vooral samen van het zonnetje!

hond in bad in de tuin

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Gezondheid
Dalmatiër hond met kanker ligt in bos op boomstam met roze hemel achter zich

Kanker bij honden: soorten, symptomen en behandeling

14 augustus 2022
O jee, vermoed je kanker bij je hond? Dat is schrikken… Lees hier wat kanker bij honden is, hoe je die herkent en welke behandelingen er bestaan.
Odile Geirnaert
Gezondheid
golden retriever met tong uit zijn bek

Help, mijn hond laat veel windjes! Hoe los ik dit op?

30 december 2020
Winderigheid bij honden komt ook af en toe voor, net zoals bij de mens. Dat kan meerdere oorzaken ook hebben. Ontdek ze hier!
Odile Geirnaert
Gezondheid
|gewrichten supplement voor honden

Wat is reuma bij honden? Oorzaken, symptomen en behandeling!

02 november 2022
Wil je hond niet meer achter een bal aanrennen? Beweegt hij de laatste tijd minder soepel? Lees deze blog om alles te ontdekken over reuma bij honden!
Cyriel Van Steen
Gezondheid
baasje op wandeling met haar hond

Wat zegt de kleur van de stoelgang over je hond?

30 januari 2023
Wist je dat de kleur van de stoelgang van je hond je meer vertelt over zijn gezondheid? Daarom lees je in deze blog meer over wat de kleur van de stoelgang van je hond en wat het kan betekenen. Scroll verder!
Cyriel Van Steen
Gezondheid
Een whippet die uitgeput op zijn bench zit

Dit zijn de symptomen van darmkanker bij een hond

04 november 2022
In deze blog kom je alles te weten over darmkanker bij honden: Wat het is, de symptomen en mogelijke behandelingen!
Odile Geirnaert
Gezondheid
Witte hond met herstelde darmflora huppelt door bloemenveld|Schema om over te stappen op andere hondenvoeding om darmflora van een hond te herstellen|Potje met Just Russel digestion boost voedingsvezels om de darmflora van een hond te herstellen

In 6 stappen de darmflora van je hond herstellen

31 augustus 2022
Heeft je hond regelmatig maag-darmklachten, zoals scheetjes, diarree of constipatie? Dan geven wij je 6 tips om de darmflora van je hond te herstellen. Klik snel verder!
Odile Geirnaert