Just RusselDit zijn de 8 kleinste hondenrassen ter wereld

Dit zijn de 8 kleinste hondenrassen ter wereld

Kleine witte chihuahua hond zit op bed en lacht|Zwarte Belgische griffon staat op hout in bos als een van kleinste hondenrassen|Zwartbruine chihuahua zit op houten terrasvloer met tong uit zijn mond|Kleinste hondenras zonder vachtverlies Chinese naakthond|Een van de kleinste hondenrassen bruine dwergkeeshond staat op boomstronk in bos|Kleine witte Japanse spaniël hond zit op tegels en kijkt in camera|Russische toy terriër kleine hond staat op bruine grond met wazige achtergrond|Kleine witte vlinderhond zit op boomstronken|Yorkshireterriër ligt op een bankje
Odile Geirnaert
17 juni 2022
3 min. leestijd

De kleinste hondenrassen hebben een hoge levensverwachting, neem je gemakkelijk overal mee naartoe en hebben een torenhoog knuffelgehalte. Ze zijn dan ook razend populair! Ben jij op zoek naar een klein hondenras? Check snel onze top 8. 

Dit zijn de kleinste hondenrassen!

Ben je benieuwd welke hondenrassen klein blijven? Hier volgt de top 8 kleinste honden: 

1. Dwergkeeshond

Een van de kleinste hondenrassen bruine dwergkeeshond staat op boomstronk in bos

Van ver een pluizenbolletje, van dicht een… pluizenbolletje! De levendige, vrolijke keeshond bestaat in allerlei formaten, maar wij zijn in het bijzonder fan van de dwergkeeshond. Deze kleine hond wordt niet veel groter dan 20 cm en weegt soms amper 2 kg. Daarnaast bestaat zijn pluizige vacht in allerlei kleuren, van crème tot oranje en zelfs zwart. Vraag je je ook af hoe duur een pomeriaan is? Ondanks zijn kleine gestalte, tel je voor deze schattige hond tussen €1000 en €2000 neer.

2. Belgische griffon

Zwarte Belgische griffon staat op hout in bos als een van kleinste hondenrassen

Het nummer 2 kleinste hondenras is de Belgische griffon. Dit ras wordt zo’n 24 cm hoog en weegt minder dan 3 kg. Wist je dat er in één nest drie soorten griffons geboren kunnen worden? De Brusselse griffon en de Belgische griffon zijn ruwharig, maar die eerste is roodkleurig en de andere zwart of zwart en bruin. Het brabandertje is kortharig, heeft een zwart snuitje en komt verder in de drie kleuren voor. 

3. Yorkshireterriër

Yorkshireterriër ligt op een bankje

De yorkshireterriër is een populair klein hondenras met pit. Zijn schofthoogte is gemiddeld 20 cm en zijn gewicht ligt rond de 3 kg. Als je deze mini hond in huis te halen, hou dan wel in je achterhoofd dat zijn zijdezachte vacht veel aandacht vraagt!

4. Papillon of vlinderhondje

Kleine witte vlinderhond zit op boomstronken

Wie voor het eerst een vlinderhondje ziet, zou misschien denken dat het een chihuahua met harige oren is. Maar niets is minder waar. Dit Belgisch-Franse kleine hondenras is een leuk gezelschapshondje en meet 28 cm aan de schouder. De kleinste vlinderhondjes wegen minder dan 2,5 kg. De grotere exemplaren halen tot 5 kg. 

5. Russische toyterriër

Russische toy terriër kleine hond staat op bruine grond met wazige achtergrond

De Russische toyterriër staat op nummer 5 in onze lijst met kleinste hondenrassen. Een volgroeide russkiy toy heeft een gemiddelde schouderhoogte van amper 25 cm en weegt zo’n 2,3 kg. Deze hond is een vrolijke, tolerante huisgenoot met een onderhoudsvriendelijke vacht. Om voor te smelten! 

6. Japanse chin

Kleine witte Japanse spaniël hond zit op tegels en kijkt in camera

Als we het hebben over de kleinste honden, dan is de Japanse chin of Japanse spaniël er een die zeker het vermelden waard is! Gemiddeld groeit dit leuke hondje tot maximaal 30 cm en 4 kg. Naast een weelderige, zijdezachte haardos en bijzonder schattig, kort snuitje, heeft hij ook een intelligent, aanhankelijk en gevoelig karakter. Benieuwd welke andere honden een hoge schattigheidsfactor hebben? Die ontdek je in onze blog De schattigste honden aller tijden.

7. Chihuahua

Kleine witte chihuahua hond zit op bed en lacht

Wat is het kleinste hondenras ter wereld? De chihuahua! Wist je ook dat de Azteken een geluksbrenger in deze hond zagen? Deze cutie weegt tussen de 0,9 en 3,5 kg en heeft een schofthoogte van gemiddeld 17 cm. Ook al ziet hij eruit als een levende teddybeer, dit kleine hondje heeft een pittig karakter. Een goede socialisatie en opvoeding zijn dus ook hier aan de orde. Zo groeit hij uit tot een mentaal stabiele hond.

8. Chinese naakthond

Kleinste hondenras zonder vachtverlies Chinese naakthond

Als je de kleinste hond zoekt die niet verhaart, is deze hond jouw match! Toch heeft de huid van een Chinese naakthond heel wat aandacht en verzorging nodig en moet zijn kuif regelmatig gekamd worden. Dit leergierig, aanhankelijk hondje wordt niet groter dan 30 cm en weegt tot 5 kg. Als je een niet alledaagse, kleine viervoeter zoekt, zal de Chinese naakthond je in elk geval kunnen bekoren!

Hoe kom ik aan een kleine hond?

Als je een kleine hond in huis wil nemen, kan je terecht bij een ethische, erkende hondenfokker. Ook al ken je iemand die een nestje kleine pups heeft en je er eentje wil geven, of vond je online goedkope puppy’s, laat je niet verleiden. Je weet immers niet welke ziektes of gezondheidsproblemen deze honden hebben! Met een erkende fokker ben je zeker dat de hondjes in de juiste omstandigheden zijn gefokt en opgroeien en dat ze ziektevrij zijn. 

Pas dus op voor foute fokkers die hondjes kweken voor het geld, in plaats van uit liefde voor dieren! 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

30 december 2020
De verspreiding van het COVID-19 virus leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Maar is dat Coronavirus nu eigenlijk gevaarlijk voor honden?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Golden Retriever die geaaid wordt

Leer hondentaal begrijpen en wordt nog betere maatjes met je hond!

02 december 2022
Kwispelt je hond of blaft hij op voorbijgangers? In deze blog leer je alles over hondentaal zodat jij en je maatje de beste band kunnen opbouwen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Kind omarmt vriendelijke golden retriever hond|Kindvriendelijke hond bruine Amerikaanse staffort loopt door gras met oranje kong in zijn mond|Gezinshond bruine franse buldgo staat op tapijt en kijkt omhoog in camera|Gezinshond golden retriever zit op strand met tong uit zijn mond|Lieve gezinshond labrador retriever zit op de stoep en kijkt naar rechts|Beagle ligt op tapijt en beschermt bedje van baby|Leuke zwarte kindvriendelijke teckel hond ligt op dekentje met hoofd en kijkt in camera|Zwarte bernersennen hond staat op aarde met bomen op achtergrond en hijgt|Bruine Mechelse herder ook gekend als hond die goed past bij kinderen ligt op de grond met oranje bal in zijn mond|Kindvriendelijk hondenras witte Engelse bulldog met bruine vlekken ligt al hijgend op houten vloer|Zwarte rottweiler hond zit voor witte voordeur en bewaakt het huis|Golden retriever hond ligt op bed met gezin en kinderen|Creme kleur Engelse cockerspaniël hond zit op schoot van blond jongetje met blauwe polo op de grond|Schattige zwarte bordercollie ligt in bruin kussen met speelgoed en kijkt in camera|Bruine beagle hond zit met klein meisje kind met bruin haar op de zetel

Ontdek de top 12 kindvriendelijke hondenrassen

20 juni 2022
De beslissing is gevallen! Jullie nemen een gezinshond. Maar welke honden kunnen goed overweg met kinderen? Klik verder en ontdek ze alle 12.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond met een zonnebril|bekende hond gusto the brown lab|bekende hond lewis golden|bekende hond life with manzo|bekende hond lucy the fluf bernese|bekende hond mila french bull|bekende hond nayah the golden|bekende hond rocco from antwerp|bekende hond the shibatoshi|bekende hond ash the german shepherd|bekende hond beaux the golden retriever

De 10 leukste Belgische Instagramaccounts van honden die jij moet volgen!

29 december 2020
Omdat wij er maar nooit genoeg van kunnen krijgen, geven we je hier een lijstje met de 10 leukste Belgische Instagram accounts van honden.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond kijkt triest met hoofd op tafel

Hoe help ik mijn hond van verlatingsangst af?

01 december 2021
Alleen zijn is een belangrijke skill voor je hond. Met deze oefeningen leer je je hond dat je altijd op tijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een Beagle in een park

Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?

06 februari 2023
Dat de stoelgang van je hond stinkt is normaal, maar in sommige gevallen kan de geur zelfs ondraaglijk zijn. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting en wat je kunt doen om de geur te verminderen.
Cyriel Van Steen