Dit zijn de 8 kleinste hondenrassen ter wereld

Kleine witte chihuahua hond zit op bed en lacht|Zwarte Belgische griffon staat op hout in bos als een van kleinste hondenrassen|Zwartbruine chihuahua zit op houten terrasvloer met tong uit zijn mond|Kleinste hondenras zonder vachtverlies Chinese naakthond|Een van de kleinste hondenrassen bruine dwergkeeshond staat op boomstronk in bos|Kleine witte Japanse spaniël hond zit op tegels en kijkt in camera|Russische toy terriër kleine hond staat op bruine grond met wazige achtergrond|Kleine witte vlinderhond zit op boomstronken|Yorkshireterriër ligt op een bankje
Odile Geirnaert
17 juni 2022
3 min. leestijd

De kleinste hondenrassen hebben een hoge levensverwachting, neem je gemakkelijk overal mee naartoe en hebben een torenhoog knuffelgehalte. Ze zijn dan ook razend populair! Ben jij op zoek naar een klein hondenras? Check snel onze top 8. 

Dit zijn de kleinste hondenrassen!

Ben je benieuwd welke hondenrassen klein blijven? Hier volgt de top 8 kleinste honden: 

1. Dwergkeeshond

Van ver een pluizenbolletje, van dicht een… pluizenbolletje! De levendige, vrolijke keeshond bestaat in allerlei formaten, maar wij zijn in het bijzonder fan van de dwergkeeshond. Deze kleine hond wordt niet veel groter dan 20 cm en weegt soms amper 2 kg. Daarnaast bestaat zijn pluizige vacht in allerlei kleuren, van crème tot oranje en zelfs zwart. Vraag je je ook af hoe duur een pomeriaan is? Ondanks zijn kleine gestalte, tel je voor deze schattige hond tussen €1000 en €2000 neer.

2. Belgische griffon

Het nummer 2 kleinste hondenras is de Belgische griffon. Dit ras wordt zo’n 24 cm hoog en weegt minder dan 3 kg. Wist je dat er in één nest drie soorten griffons geboren kunnen worden? De Brusselse griffon en de Belgische griffon zijn ruwharig, maar die eerste is roodkleurig en de andere zwart of zwart en bruin. Het brabandertje is kortharig, heeft een zwart snuitje en komt verder in de drie kleuren voor. 

3. Yorkshireterriër

Kleine witte chihuahua hond zit op bed en lacht|Zwarte Belgische griffon staat op hout in bos als een van kleinste hondenrassen|Zwartbruine chihuahua zit op houten terrasvloer met tong uit zijn mond|Kleinste hondenras zonder vachtverlies Chinese naakthond|Een van de kleinste hondenrassen bruine dwergkeeshond staat op boomstronk in bos|Kleine witte Japanse spaniël hond zit op tegels en kijkt in camera|Russische toy terriër kleine hond staat op bruine grond met wazige achtergrond|Kleine witte vlinderhond zit op boomstronken|Yorkshireterriër ligt op een bankje

De yorkshireterriër is een populair klein hondenras met pit. Zijn schofthoogte is gemiddeld 20 cm en zijn gewicht ligt rond de 3 kg. Als je deze mini hond in huis te halen, hou dan wel in je achterhoofd dat zijn zijdezachte vacht veel aandacht vraagt!

4. Papillon of vlinderhondje

Wie voor het eerst een vlinderhondje ziet, zou misschien denken dat het een chihuahua met harige oren is. Maar niets is minder waar. Dit Belgisch-Franse kleine hondenras is een leuk gezelschapshondje en meet 28 cm aan de schouder. De kleinste vlinderhondjes wegen minder dan 2,5 kg. De grotere exemplaren halen tot 5 kg. 

5. Russische toyterriër

De Russische toyterriër staat op nummer 5 in onze lijst met kleinste hondenrassen. Een volgroeide russkiy toy heeft een gemiddelde schouderhoogte van amper 25 cm en weegt zo’n 2,3 kg. Deze hond is een vrolijke, tolerante huisgenoot met een onderhoudsvriendelijke vacht. Om voor te smelten! 

6. Japanse chin

Als we het hebben over de kleinste honden, dan is de Japanse chin of Japanse spaniël er een die zeker het vermelden waard is! Gemiddeld groeit dit leuke hondje tot maximaal 30 cm en 4 kg. Naast een weelderige, zijdezachte haardos en bijzonder schattig, kort snuitje, heeft hij ook een intelligent, aanhankelijk en gevoelig karakter. Benieuwd welke andere honden een hoge schattigheidsfactor hebben? Die ontdek je in onze blog De schattigste honden aller tijden.

7. Chihuahua

Wat is het kleinste hondenras ter wereld? De chihuahua! Wist je ook dat de Azteken een geluksbrenger in deze hond zagen? Deze cutie weegt tussen de 0,9 en 3,5 kg en heeft een schofthoogte van gemiddeld 17 cm. Ook al ziet hij eruit als een levende teddybeer, dit kleine hondje heeft een pittig karakter. Een goede socialisatie en opvoeding zijn dus ook hier aan de orde. Zo groeit hij uit tot een mentaal stabiele hond.

8. Chinese naakthond

Als je de kleinste hond zoekt die niet verhaart, is deze hond jouw match! Toch heeft de huid van een Chinese naakthond heel wat aandacht en verzorging nodig en moet zijn kuif regelmatig gekamd worden. Dit leergierig, aanhankelijk hondje wordt niet groter dan 30 cm en weegt tot 5 kg. Als je een niet alledaagse, kleine viervoeter zoekt, zal de Chinese naakthond je in elk geval kunnen bekoren!

Hoe kom ik aan een kleine hond?

Als je een kleine hond in huis wil nemen, kan je terecht bij een ethische, erkende hondenfokker. Ook al ken je iemand die een nestje kleine pups heeft en je er eentje wil geven, of vond je online goedkope puppy’s, laat je niet verleiden. Je weet immers niet welke ziektes of gezondheidsproblemen deze honden hebben! Met een erkende fokker ben je zeker dat de hondjes in de juiste omstandigheden zijn gefokt en opgroeien en dat ze ziektevrij zijn. 

Pas dus op voor foute fokkers die hondjes kweken voor het geld, in plaats van uit liefde voor dieren! 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
gelukkige hond in het bos

Populaire hondennamen 2022

23 maart 2021
Er zijn populaire hondennamen, stoere hondennamen, bijzondere, grappige en niet veel voorkomende namen. Maar wij binnen Just Russel vroegen ons af wat de top 10 is van meest populaire hondennamen in België en Nederland. Ontdek ze hier!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond die in bed ligt

Is het erg als je hond bij je in bed slaapt?

26 december 2022
Samen slapen met je hond in bed? Het is een discussie waar er verschillende meningen over zijn: de één vindt het super onhygiënisch, de ander vindt het super gezellig om een levensechte knuffel in bed te hebben.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond kijkt triest met hoofd op tafel

Hoe help ik mijn hond van verlatingsangst af?

01 december 2021
Alleen zijn is een belangrijke skill voor je hond. Met deze oefeningen leer je je hond dat je altijd op tijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Man knuffelt met bruine hond op tapijt op wereld hondendag|Hond in dierenasiel kijkt door hekken

Op 26 augustus vieren we Wereld Hondendag!

23 augustus 2022
Op 26 augustus is het Wereld Hondendag! Benieuwd waarom die dag bestaat en hoe je dat het beste viert? Ontdek het in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Adopteer hier een kleine hond!

05 december 2022
Van plan om een kleine hond te adopteren? Dat doe je het best in een asiel. Lees onze blog en ontdek waarom honden ter adoptie in een asiel de beste keuze zijn!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Corgi en witte samojeed hond houden een picnic in het park|Mooie blue merle Australische herder staat op droog gras met oranje bal in zijn mond|Schattige beagle loopt op zand door de duinen naar de camera|Kleine

Dit zijn de 11 schattigste honden ooit!

28 juli 2022
Klaar om je hart te doen smelten? Als je deze top 11 van schattigste hondenrassen ziet, zal dat sowieso het geval zijn, beloofd! Klik hier en ontdek ze nu.
Odile Geirnaert