Ontdek de top 12 kindvriendelijke hondenrassen

Kind omarmt vriendelijke golden retriever hond|Kindvriendelijke hond bruine Amerikaanse staffort loopt door gras met oranje kong in zijn mond|Gezinshond bruine franse buldgo staat op tapijt en kijkt omhoog in camera|Gezinshond golden retriever zit op strand met tong uit zijn mond|Lieve gezinshond labrador retriever zit op de stoep en kijkt naar rechts|Beagle ligt op tapijt en beschermt bedje van baby|Leuke zwarte kindvriendelijke teckel hond ligt op dekentje met hoofd en kijkt in camera|Zwarte bernersennen hond staat op aarde met bomen op achtergrond en hijgt|Bruine Mechelse herder ook gekend als hond die goed past bij kinderen ligt op de grond met oranje bal in zijn mond|Kindvriendelijk hondenras witte Engelse bulldog met bruine vlekken ligt al hijgend op houten vloer|Zwarte rottweiler hond zit voor witte voordeur en bewaakt het huis|Golden retriever hond ligt op bed met gezin en kinderen|Creme kleur Engelse cockerspaniël hond zit op schoot van blond jongetje met blauwe polo op de grond|Schattige zwarte bordercollie ligt in bruin kussen met speelgoed en kijkt in camera|Bruine beagle hond zit met klein meisje kind met bruin haar op de zetel
Odile Geirnaert
20 juni 2022
4 min. leestijd

Na een hele tijd zeuren en smeken is het zover: er komt een gezinshond! Goed voor het empathische vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel van je kind. Maar wat zijn nu kindvriendelijke hondenrassen? Om familiediscussies te voorkomen, vind je hier een top 12. Scrollen maar! 

Deze 12 hondenrassen zijn het meest kindvriendelijk

1. Franse Bulldog

Franse bulldog met pup

De Franse bulldog staat verdiend op nummer 1 van de top 12 kindvriendelijke hondenrassen. Hebben jullie geen tuin en ontbijten jullie op zondag uitgebreid in pyjama? De zachtaardige Frenchie vindt het allemaal just fine. En schieten jullie toch in actie, dan is hij altijd in voor een spelletje. 

2. Golden retriever

Golden retriever hond ligt op bed met gezin en kinderen

Wie aan een gezinshond denkt, denkt automatisch aan de golden retriever. Geen wonder, want dit is de liefste hond ter wereld. Hij stelt zijn plek in jullie roedel niet makkelijk in vraag en is verdraagzaam naar kleine en grote kinderen toe.

3. Labrador

Bruine labrador loopt door gras met oranje frisbee in zijn mond

Deze kortharige retriever is mogelijks nog populairder dan de golden retriever. En daar zit zijn speelsheid vast voor iets tussen. Zeker voor kinderen en tieners die de onstuimigheid van deze hond goed de baas kunnen, is hij de gedroomde speelkameraad. Balletjes trappen, in plassen spelen, herfstbladeren strooien… De labrador doet het allemaal even graag!

4. Beagle

Bruine beagle hond zit met klein meisje kind met bruin haar op de zetel, kind aait hem op zijn kop

Nog zo’n vrolijke hond die goed bij kinderen past is de beagle. Zijn eigen willetje en selectieve doofheid heeft hij van zijn voorouders, die als jachthond werden ingezet. Het roedelinstinct erfde hij gelukkig ook, waardoor hij zich snel één voelt met het gezin. Een speelse broer of zus voor je kind, maar dan eentje met een kwispelende staart, lange oren en vier poten.

5. Cocker Spaniël

Creme kleur Engelse cockerspaniël hond zit op schoot van blond jongetje met blauwe polo op de grond

Of je nu voor een Amerikaanse of een Engelse cockerspaniël kiest, je hebt er sowieso een fijne hond voor je kind bij. Dit slim en gevoelig ras is niet te groot en niet te klein, een echte kindvriendelijke hond dus. Ideaal als je een baby- én dogsitter zoekt! 

6. Teckel

Twee langharige Teckel puppies

Dankzij hun komische uiterlijk krijgen teckels weleens een rol in tekenfilms. Ondanks zijn kleine gestalte is het een hondje met karakter dat zich niet snel als schoothond of levensechte knuffel laat behandelen. Kindvriendelijk is deze hond gelukkig wel! Bovendien past hij zo in de auto of in het mandje onder de buggy. 

7. Berner sennen

Zwarte berner sennen hond loopt enthousiast naar baasje

Zoeken jij en je kinderen een hond om samen mee in de zetel te hangen? De Berner sennenhond is een vrolijk, maar kalm gezinslid. Deze fluffy reus geeft dan ook graag het voorbeeld aan zijn tweebenige broertjes of zusjes en zal van tijd tot tijd languit neerploffen om even te rusten.

8. Bordercollie

Schattige zwarte bordercollie ligt in bruin kussen met speelgoed en kijkt in camera

Zijn jullie een sportief gezin dat er meermaals per week op uit trekt of de natuur induikt? Dan kan de actieve bordercollie wel eens jullie match zijn. Deze gevoelige hond past het best bij kinderen en tieners die graag een diepe band willen ontwikkelen met hun huisdier én een uitdaging willen aangaan. Want deze hond met hoog IQ kickt erop zo veel mogelijk nieuwe spelletjes en tricks te leren.

9. Mechelse herder

Bruine Mechelse herder ook gekend als hond die goed past bij kinderen ligt op de grond met oranje bal in zijn mond

De Mechelse herder staat bekend als politiehond. Toch is hij een echte gezinshond als hij voldoende beweging krijgt. Deze slimme rakker past het best in een huishouden waar structuur en consequente regels strikt toegepast worden.

10. Engelse bulldog

Rustige Engelse bulldog hond loopt door gras

Je zou het hem niet meteen meegeven, maar de Engelse bulldog werd in een ver verleden gekweekt als vechthond die stieren te lijf ging. Dat zou hij vandaag nog kunnen, maar dan moet hij al goed zijn best doen. Want deze tamme hond is liever lui dan moe en raakt zelden overprikkeld. Knuffelen, gek doen en slapen in de zetel met je kinderen, dat vindt deze hond dan weer de max.

11. Rottweiler

Zwarte rottweiler hond zit voor vijver

De media schildert de Rottweiler af als een gruwelijke bijter, maar Rottie-lovers weten dat daar niets van waar is. Met de juiste socialisatie en opvoeding is deze rustige hond de grootste kindervriend. Hij is zelfzeker, niet snel onder de indruk en altijd in voor een partijtje voetbal of potje knuffelen.

12. Amerikaanse stafford

2 rustige Amerikaanse Staffords liggen in het gras

Last but not least in onze top 12 kindvriendelijke hondenrassen is de Amerikaanse stafford. Ook al heeft hij een streng uiterlijk, toch heeft deze vierpotige bodybuilder ook een groot en ondeugend hart. Wie diep in zijn lieve oogjes kijkt, wordt snel verleid tot een zot spelmoment. Zijn jullie een druk gezin met veel humor en zin voor avontuur? Dan zit de knotsgekke Staffie hier helemaal op zijn plek.

Een kindvriendelijke hond of een hondvriendelijk kind?

Zijn jullie liefhebbers van een ander ras dan een van de bovengenoemde kindvriendelijke hondenrassen? Geen reden tot paniek, want in principe kan elk ras goed om met kinderen. Een goede socialisatie, van zowel hond als kind, is het geheim. Kinderen die zich aan deze basisregels houden, hebben er een vriend bij voor het leven:  

  • Stoor de hond nooit in zijn slaap of tijdens het eten.
  • Trek nooit aan de oren of staart.
  • Loop niet achter de hond aan of van hem weg.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Beagle op hondenstrand met blauwe lucht loopt naar camera|Bruine corgi staat op hondenstrand met tong uit mond|Witte maltichon hond ligt op hondenstrand en kijkt naar zonsondergang.|Zwarte bordercollie ligt op wit bankje op de dijk in Knokke|Golden labrador speelt in de zee met blauwe bal in mond

Naar het strand met je hond: dit zijn de 10 leukste hondenstranden!

15 juli 2022
Twijfel je welke stranden ook hondenstranden zijn? Ontdek hier op welke stranden in België en Nederland je hond mag rennen in het zand!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond met stress krijgt aandacht van baasje|Hond met stress verstopt zich onder tafel|Schema met signalen van honden die stress ervaren

Stress bij honden: hoe te herkennen en wat te doen?

13 januari 2022
Stress bij honden kan verschillende oorzaken en symptomen hebben. Gelukkig kan jij helpen de stress bij je hond te verminderen. Lees er alles over in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Leeuwenhondje in de tuin

De duurste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de duurste hond tot 1 miljoen euro verkocht kan worden? Ontdek hier de vijf duurste hondenrassen ter wereld.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Help, mijn hond heeft verlatingsangst

19 november 2021
Wist je dat ook honden verlatingsangst kunnen overwinnen? Als baasje speel jij daar een belangrijke rol in. Ontdek hier wat jij kan doen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Waarom geeuwt mijn hond zo veel?

15 februari 2023
Betekent geeuwen bij een hond hetzelfde als voor mensen? Bij ons zijn vermoeidheid of verveling de meest voorkomende redenen van gapen, maar is dat ook zo bij honden? Lees erover in onze blog!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

10 leuke losloopgebieden voor honden

15 maart 2021
Het is niet altijd even duidelijk op welke plaatsen jouw hond mag rondlopen. De meeste mensen weten zelf niet dat er speciale losloopgebieden voor honden bestaan waar je favoriete viervoeter kan ravotten en lopen waar hij/zij wil. In deze blog toon ik je 10 leuke losloopgebieden voor honden in Vlaanderen.
Odile Geirnaert