Hoeveel water moet mijn hond drinken?

A dog drinking from a metal bowl
Cyriel Van Steen
23 december 2022
5 min. leestijd

Water is – net zoals bij mensen – essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.

Waarom is water belangrijk voor je hond?

Het lichaam van je hond bestaat voor meer dan 50% uit water. Honden hebben echter een gelimiteerde opslagcapaciteit voor vocht. Ze verliezen veel water door te plassen en te hijgen. Voldoende drinken is daarom essentieel, maar waarom is water nu zo belangrijk?

Vocht in het lichaam is de basis voor het functioneren van je viervoeter. Water zorgt ervoor dat de lichaamscellen van je hond optimaal functioneren en communiceren. Water is ook de basis voor de vloeistoffen in bijna elk lichaamsproces; denk aan vloeistof voor bloed, maar ook bijvoorbeeld lymfevocht en het vocht in de lichaamscellen. Daarom is water onmisbaar bij bijna elk proces in het lichaam; van de aanmaak van hormonen en het aanpakken van ontstekingen, tot het regelen van de temperatuur en de gezondheid van huid en spieren.

Een tekort aan water heeft altijd gezondheidsgevolgen. Nierstenen, blaasontstekingen, maar ook bijvoorbeeld sommige hartaandoeningen zijn gelinkt aan de vochtopname van je hond.

Hoeveel water heeft je hond nodig?

Over het algemeen kunnen honden zelf zeer goed bepalen wanneer ze water nodig hebben. Dit gezegd zijnde, er zijn wel een paar manieren om in te schatten hoeveel je hond zou moeten drinken.

Er is een groot verband tussen de vochtbehoefte en de soort voeding die je hond eet. Droge voeding bestaat voor zo’n 8%-10% uit vocht, terwijl dit bij verse voeding en natvoer zo’n 60%-85% is. Er is dus een grotere concentratie aan voedingsstoffen aanwezig bij droogvoer. Als je droge voeding geeft, gaat je hond automatisch meer drinken om ook voldoende vocht op te nemen.

Er zijn verschillende vuistregels om een schatting te maken van hoe veel je hond moet drinken. Je kan je baseren op het gewicht van je hond, of op de caloriewaarde van zijn voeding:

Een chihuahua van 4 kg heeft dus slechts een glas van 200 ml water nodig per dag, terwijl een golden retriever van 40 kg bijna 2l water nodig heeft.

Als je hond meer dan 100 ml per kg lichaamsgewicht drinkt, dan drinkt hij te veel.

Welke factoren beïnvloeden de waterbehoefte van je hond ?

Veel beweging en een hoge omgevingstemperatuur zorgen ervoor dat je hond meer water verliest dan gewoonlijk en dus ook meer water nodig heeft. Geef dus zeker voldoende water als het buiten heel warm is of als je hond een hele dag rondrent.

De leeftijd van je hond heeft ook een invloed op zijn waterbehoefte. Pups zijn over het algemeen actiever dan volwassen honden, waardoor ze meer water nodig hebben. Ook oudere honden die medicatie nemen, moeten daardoor meer drinken.

De waterbehoefte van je hond is dus sterk variërend. Zorg dat je hond altijd vers water ter beschikking heeft. Wij raden aan om het water één of zelfs twee maal per dag te verversen, zodat het water steeds schoon blijft.

Hoe weet je of je hond genoeg water drinkt?

Als je hond een watertekort (dyhydratie) heeft, los je dit bijna altijd eenvoudig op door je hond drinken te geven. Enkele signalen die kunnen wijzen op een watertekort zijn:

Dit laatste kan je makkelijk zelf testen. Neem een stukje huid van de rug van je hond vast, hou het twee à drie seconden vast en laat dan los. De huid van een goed gehydrateerde hond keert snel terug naar de oorspronkelijke toestand. Als de huid omhoog blijft staan, kan dit een signaal zijn dat je hond onvoldoende water heeft opgenomen.

Is je hond van nature een moeilijke drinker? Moedig hem enthousiast aan als hij drinkt om dit gedrag te belonen. Als je hond zeer koppig is, kan je wat bouillon in het water doen. Je hond vindt bouillon aantrekkelijk om op te drinken.

Hoe weet je of je hond te veel water drinkt?

Honden drinken van nature zelden teveel water (overhydratatie). Bij de overgang naar droge hondenvoeding is het normaal dat je hond meer drinkt, zeker als zijn nieuwe voeding minder vocht of een hoger vleesgehalte bevat dan zijn vorige hondenvoeding. Signalen waar je aan kan zien dat je hond te veel water drinkt zijn:

Als je hond enkele dagen lang overmatig drinkt, is dit vaak een teken van een onderliggend medisch probleem en ga je het best bij je dierenarts langs. Als je hond gezond is, zal de dierenarts je aanraden om het waterbakje niet heel de dag te laten staan, maar meermaals per dag kleinere hoeveelheden te geven.

De kom is altijd halfvol!

Of dat zou ze toch moeten zijn. Je hond zal bijna altijd instinctief genoeg drinken. Het enige dat jij moet doen, is voldoende water voorzien!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
hond springt over boomstronk|vrouw met vier chihuahuas op haar schoot|dingo jaagt op het strand|man met chihuahua in zijn handen|saluki hond|Alaskan Malamute

Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de domesticatie van de hond waarschijnlijk zo’n 14.000 jaar geleden plaatsgevonden heeft? Ontdek in deze blog de vier oudste hondenrassen ter wereld!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die neerligt

Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?

30 december 2022
Is je hond angstig voor mensen of eerdere voor andere honden? Het is duidelijk dat hij een trauma heeft. Lees snel deze blog en kom alles te weten over getraumatiseerde honden.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Labrador aan het spelen in het water

11 speelse hondenrassen voor eindeloos speelplezier

15 augustus 2022
Op zoek naar een speels hondenras dat gek is op ravotten of een rondje hardlopen? Ontdek de 11 meest speelse hondenrassen in deze blogpost!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond in hondenschool tijdens agility training

Wat is de prijs voor een hondenschool?

20 september 2022
Begeleiding bij de opvoeding van je pup is een absolute noodzaak. In deze blogpost lees je alles over de prijs van een hondenschool!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een Beagle in een park

Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?

06 februari 2023
Dat de stoelgang van je hond stinkt is normaal, maar in sommige gevallen kan de geur zelfs ondraaglijk zijn. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting en wat je kunt doen om de geur te verminderen.
Cyriel Van Steen